Baklažanai

Baklažanai: 3 itališki receptai

Laukinių baklažanų protėvynė - Artimuosiuose Rytuose, Pietų Azijoje ir Indijoje. Arabų dėka IX a. jie paplito Afrikoje. Europoje šis augalas taip pat buvo žinomas, tačiau nevalgomas. Senovės graikai ir romėnai juos vadino "beprotybės obuoliais", mat buvo įsitikinę, jog gali sukelti pamišimą.

XVI amžiuje europiečiai atrado Pietų Ameriką, kurioje indėnai taip pat augino baklažanus - vadinamus "badidžan", tačiau iki pat 1870 m. daržovėmis jų nelaikė. Iki tol sodininkai baklažanus augindavo dėl grožio.

Šiandien gerai žinome, kad ši daržovė labai vertinga, turi vitaminų C, B1, B6, PP, mineralinių medžiagų, gerinančių širdies veiklą.

Ji nekaloringa (93 proc. vandens), taigi tinka žmonėms, kenčiantiems dėl antsvorio.

Baklažanai rekomenduojami ir sergantiesiems podagra (turi medžiagų, skatinančių šlapimo rūgšties išsiskyrimą iš organizmo).

Kad nebūtų kartūs, prieš ruošiant patiekalą patariama pasūdyti ir palaikyti bent penkias minutes.

Šiandien siūlome išbandyti tris itališkų patiekalų su baklažanais receptus. Jų autorius - Adrijos jūros pakrantėje, Santa Čezarėje, įsikūrusio restorano "The Riviera" virtuvės šefas Fabijus Bandelas (Fabio Bandello).

Užkepas "Parmidžana"

Fotolia nuotr.

"Parmidžana" (it. parmigiana) - tradicinis italų užkepas iš baklažanų, mocarelos ir pomidorų padažo.

Parmos (Italijos šiaurėje) gyventojai mano, kad patiekalo kilmė susijusi su jų miestu, tačiau pietiečiai tam prieštarauja sakydami, jog tai jų regiono virtuvės nuopelnas, o pavadinimas esą kilęs nuo žodžio "parmiciana" - taip italai vadina medinius langinių skersinius.

Daržovės iš tiesų į kepimo indą dedamos taip, kad vienas gabaliukas pridengtų kitą.

Jums reikės:

  • 1,5 kg baklažanų,
  • pusės svogūno,
  • 150 g kieto parmezano sūrio,
  • 1 l alyvuogių aliejaus,
  • 2 kiaušinių,
  • 50 g miltų,
  • 200 g kumpio,
  • 100 g stambios druskos,
  • 500 g mocarelos,
  • 1,5 l trintų pomidorų padažo,
  • 1 česnako skiltelės,
  • kelių baziliko lapelių, smulkios druskos.

1. Baklažanus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kiaurapuodį vieną ant kito, kiekvieną apiberdami druska. Paslėkite ir palikite 4 valandoms (kad neliktų kartumo).

2. Baklažanus nuplaukite vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

3. Apvoliokite baklažanus miltuose ir kiaušinių plakinyje, pakepinkite iš abiejų pusių karštame aliejuje, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

4. Paruoškite padažą. Smulkiai supjaustykite svogūną, suberkite į puodą su karštu aliejumi, tuomet ten pat sukrėskite trintus pomidorus, įberkite druskos ir troškinkite 30 min. Galiausiai įmeskite kelis bazilikų lapelius.

5. Į gilų kepimo indą įpilkite šiek tiek pomidorų padažo ir sudėkite sluoksniais baklažanus, kumpį ir mocarelą (supjaustytus riekelėmis), apiberkite sutarkuotu kietu parmezanu ir užpilkite pomidorų padažo. Sluoksniuokite, kol sudėsite visus ingredientus.

6. Kepkite 200 laipsn. C karštumo orkaitėje 30 min.

Troškinys "Kaponata"

Fotolia nuotr.

Tradiciškai šis troškinys, italų vadinamas "kaponata" (caponata), laikomas siciliečių virtuvės patiekalu.

Jo pavadinimas kildinamas iš italų žodžio "caupone", kuris reiškia "jūreivių smuklė".

Siciliečiai kaponatą gamina iš baklažanų, alyvuogių, kedro riešutų, razinų, kaparėlių, salierų ir (kartais) aštuonkojo čiuptuvų.

Apulijos (Italijos pietryčių) gyventojai šį patiekalą ruošia be razinų ir riešutų.

Jums reikės:

  • 1 didelio baklažano,
  • 1 didelės cukinijos,
  • 1 paprikos,
  • 2 morkų,
  • 2 pomidorų,
  • 1 šaukštelio kaparėlių, kelių saliero kotų,
  • 1 svogūno,
  • 2 nedidelių aitriųjų pipirų, šviežios mėtos šakelės,
  • 1 šaukšto cukraus,
  • 1 šaukštelio vyno acto,
  • 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių,
  • 200 ml alyvuogių aliejaus,
  • druskos, pipirų.

1. Daržoves supjaustykite kubeliais (svogūną - žiedais). Karštame aliejuje pakepinkite (iš eilės) baklažanus, morkas, salierus, cukinijas, paprikas. Perdėkite į troškintuvą.

2. Tame pačiame aliejuje pakepinkite svogūnus, aitriuosius pipirus, po to - pomidorus (gabaliukais) ir galiausiai kaparėlius. Perdėkite į troškintuvą su daržovėmis.

3. Į daržovių masę įberkite druskos, pipirų, cukraus, įpilkite acto, įmeskite mėtos šakelę ir troškinkite tris minutes.

4. Troškintas daržoves sukrėskite į dubenį ir apiberkite džiovintais raudonėliais.

Šis patiekalas tradiciškai valgomas atvėsęs.

Kukuliai "Polpette di melanzane"

Fotolia nuotr.

Jums reikės:

  • 1 kg baklažanų,
  • 2 kiaušinių,
  • 120 g brandinto sūrio (pvz., "Rodez" arba "Cavoi"),
  • 150 g džiūvėsėlių,
  • 200 ml alyvuogių aliejaus,
  • druskos, pipirų, petražolių lapelių.

1. Baklažanus nulupkite, supjaustykite kubeliais, 5 minutes palaikykite verdančiame vandenyje ir nuvarvinkite kiaurasamtyje.

baklažanai

Tuomet sudėkite į kepimo indą.

2. Ant baklažanų supilkite kiaušinių plakinį, suberkite džiūvėsius, sutarkuotą sūrį, susmulkintas petražoles, druską, pipirus.

Sumaišykite.

Jeigu masė per skysta, įberkite dar džiūvėsių.

3. Padarykite kukulius ir iškepkite juos karštame alyvuogių aliejuje.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder