Dovanai svarbu originali idėja

Dovanai svarbu originali idėja

Vyrai dovanas išrenka greičiau nei moterys. Ieškoma praktiškų dovanų. Vyrauja dovanų mados, sezoniškumas. Populiarios valgomos dovanos. Bet svarbiausia – gera dovanos idėja. Taip mano asmeninė dovanų konsultantė šiaulietė Jovita MAČIULĖ.

Idėjų parsiveža iš užsienio

– Ar yra dovanų mados?

– Žmonės „užsikabina“ ne kiek už daikto, kaip dovanos, bet originalios minties, neįprastos idėjos. Grynieji pinigai išlieka populiariausia dovana. Kartais prie pinigų vokelio su užrašytu atviruku pridedama tik simboliška dovana.

Išpopuliarėjo rankų darbo dovanos, velti vilnos šalikai, segės, skraistės. Atsiranda norinčių, kad būtų nuveltas šalikas panašus į namuose auginamą katiną, šunį ar kitą gyvūną.

Tėvai gamina įsimintinas dovanas vaikams: knygeles su įrašais, nuotraukomis, linkėjimais. Daugiau renkamasi suvalgomų dovanų, ypatingų skonių šokolado, kavos, arbatos, medaus.

Populiaru praktiškos dovanos namams: kvepiančios žvakės, keramikos gaminiai – smilkalinės, puodeliai, pledai, rankšluostėliai virtuvei, prijuostės, puodkėlės, šiltukai arbatinukui, lininės servetėlės po puodeliais.

Yra dovanų sezoniškumas: kas perkama vasarą, ne visada perkama žiemą.

SUVENYRAS: Populiarėja rankų darbo dovanėlės-suvenyrai.

– Ar dovanų ieškantys žmonės žino, ko nori?

– Retas turi dovanos idėją. Sako, siūlykit. Pastebėjau, kad žmonės dažniausiai pereina visas parduotuves, pasižiūri, kur ir ko yra.

Vadovaujamasi protu, racionalumu, o ne emocija. Tačiau ateina ir labai kūrybingų žmonių, jau su originaliomis idėjomis. Dažnai idėjų parsivežama iš užsienio.

Sunku spėti, kodėl, bet vis dar dažnai dovanų bėgama ieškoti paskutinę akimirką, kai reikia rinktis čia ir dabar.

Tada jau apie dovanos gamybą, graviravimą ar idėjų svarstymą, originalumą nėra ir kalbos.

MEDUS: Dovanoti galima medų, originaliai supilstytą į neįprastus indelius. Skirtingu laiku išimtas iš korių medus – skirtingų spalvų.

Išliekamoji vertė

– Kiek svarbu išliekamoji dovanos vertė?

– Populiarėja giminių susitikimui pagaminti ženkleliai su dalyvaujančiųjų vardais ir data – lieka prisiminimas. Dovanojami svečių medeliai, ant jų galima surašyti dalyvaujančių vardus, sudėti pirštų atspaudus.

Išliekamąją vertę turinčias dovanas renkamasi einant į krikštynas, pirmą kartą lankant naujagimį, sveikinant su pirmuoju gimtadieniu, sukakčiai, jubiliejui.

Močiutė sakė norinti, kad anūkė, minėdama 18-ąjį gimtadienį, prisimintų išrinktą jos dovaną. Anot močiutės, „kas tie pinigai, išleis ir neprisimins...“

Žmogus priima ne tik dovaną-daiktą, bet ir emociją, todėl dovana turi sukurti gerą nuotaiką.

– Kokios dovanos praranda populiarumą?

– Mažiau populiarios – puodeliai su nuotraukomis. Kaip alternatyvą ant puodelio galima užrašyti žymių žmonių mintis, posakius, asmeniškus posakius ir linkėjimus.

Jaukiai atrodo puodelis su mažųjų piešiniais.

DOVANA: Vyrams dovanojamos odinės rankų darbo piniginės.

Vyrai išrenka greičiau

– Kaip vyrai renka dovanas? Kokią patys dažniausiai pageidauja gauti?

– Vyrai ieško praktiškų dovanų. Jie į viską žiūri paprasčiau, dovanas išrenka greičiau negu moterys. Sako: ką jiems padovanoja, tas yra gerai. Prisipažįsta, kad ne visada dovanomis įtinka moterims, tad laukia patarimų.

Vyrams dovanojamos praktiškos dovanos – rankų darbo odinės piniginės, žalvarinės, medinės dovanos (jos gali būti naudojamos ant darbo stalo), keramikos puodeliai kavai, arbatai, rinkiniai vynui, prijuostės, mėgstantiems šeimininkauti. Bijant suklysti, išrenkama dovana tinkanti porai ar šeimai.

– O moterys?

– Moterys kartais pasilepina dovana: rankų darbo segėmis, lino skraistėmis, prijuostėlėmis. Minėtas dovanas renka ir mamai, draugei, kolegei.

Moterys ieško dovanos ilgiau, vaikšto po parduotuves, galvoja, svarsto, tik po ilgų apmąstymų perka.

IDĖJA: Nerti drugeliai tinka kaip dekoro detalė, ji papuoš ne tik gėlių puokštę, bet ir vaiko kambarį.


KREPŠYS: Moterys dovanoja sau: spalvotas lininis krepšys tinkamas vasaros sezonui.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder