Imbieras

Imbieras

Imbiero tėvyne laikomi Azijos tropiniai miškai, beje, natūraliomis sąlygomis jie ir ten nebeauga, o štai namuose šių šakniastiebių užsiauginti savo reikmėms pavyksta kuo puikiausiai. Tiesa, namuose auginami imbierai paprastai nežydi, natūraliomis sąlygomis jie pražysta Azijoje, tačiau ir tai tik vienai dienai.

Imbieras sodinamas pavasarį, ir jei šį augalą nutarėte užsiauginti ir jūs, turėtumėte žinoti, kad ši "žolytė" išauga iki 110-150 cm aukščio.

Imbiero šaknys auga horizontaliai, todėl gilaus vazono neprireiks, greičiau platesnio.

Iš kur gauti sodinti tinkamų šaknų? Ogi tiesiog nusipirkite iš parduotuvės. Prieš sodindami pamerkite šaknis į šiltą vandenį 2-3 val., tada supjaustykite jas taip, kad kiekviena dalis turėtų bent po vieną akį. Imbierų šaknis reikia pasodinti 2 cm gylyje į purų bei derlingą žemės mišinį (tinka ir skirtas daigams auginti iš parduotuvės) ir palieti. Maždaug po 1,5-2 savaičių pasirodys jauni imbierų ūgliai. Tuo metu juos reikia gausiai lieti, kad dirvožemio mišinys neperdžiūtų.

Nelaikykite augančio imbiero tiesioginiuose saulės spinduliuose. Jis to nepakenčia - sulėtėja augimas, paruduoja lapai.

Kadangi imbieras - atogrąžų augalas, jo šaknynas jautrus laistymui. Todėl lieti reikia dažnai, bet taip, kad jis nepradėtų pūti. Kad to išvengtumėte, sodinant būtinas drenažas, geriausia - skaldos ir smėlio mišinys.

Jei sudarysite tinkamas augimo sąlygas, gali būti, kad imbieras atsidėkos pražysdamas. Tiesa, turėtumėte šiuo atveju būti itin kantrus, nes žalsvai geltono žiedo šviesiai violetiniais krašteliais gali tekti laukti 2-3 metus.

Palaipsniui, augant imbierui, jo lapai ir stiebeliai taps tinkami gaminti salotas, tačiau neskubėkite, jei norite užauginti didesnes šaknis. Tam augalui prireiks apie 8 mėn., taigi pasodinę šaknis kovo-balandžio mėnesį derlių nuimsite žiemos pradžioje.

Nuo rugsėjo pabaigos imbierus reikia rečiau lieti, ir kai lapai bei stiebai išsausės ir pagels, šaknynus ištraukite iš vazonų, pradžiovinkite pavėsyje ir žiemą laikykite 2-4 C temperatūroje, geriausia rūsyje. Pavasarį šaknynus vėl galite pasodinti vazonuose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder