Jei norite gyventi ilgai

Jei norite gyventi ilgai

Tradicinė nuomonė, kad ilgiausiai gyvena žmonės, trykšantys optimizmu, pasirodė esanti klaidinga. Tyrimas, kuriam duomenys buvo renkami nuo 1921 m., pateikė netikėtą išvadą: kur kas naudingesnis yra sveikas realizmas.

Nuolat gyvenimu besidžiaugantys, šmaikštumu pasižymintys žmonės gyvena trumpiau, nes jie dažniau rizikuoja. Nors tam tikromis kritinėmis aplinkybėmis optimizmas gelbsti, vis dėlto eiti per gyvenimą su mintimi "Viskas visada gerai!" nereikėtų. Atsargumas vertingesnis.

Duomenis, kuriais rėmėsi mokslininkai iš Kalifornijos universiteto Riversaide (UCR), pradėjo rinkti garsus psichologas Louis Terman iš Stenfordo. Jis ir jo kolegos stebėjo 1 500 žmonių gyvenimus nuo 1921 metų: aprašė šeimos istorijas, mokytojų ir tėvų vertinimus, pomėgius, naminius gyvūnus, pažangumą, karjerą ir daugybę kitų detalių.

Hovard Friedman ir Leslie Martin su projektu "The Longevity Project" ėmė dirbti 1991 m. Iš pradžių jie planavo rezultatus sulyginti ir dėsningumus išryškinti per pusmetį, bet tyrimas užtruko du dešimtmečius ir įtraukė apie šimtą studentų bei aspirantų.

10 esminių mokslininkų išvadų:
1. Santuoka gali būti naudinga vyrų sveikatai, bet moterims įtakos neturi.
2. Ilgiausiai - iki 70 m. ir daugiau - iš vyrų gyvena tie, kurių santuoka ilgalaikė. 70 metų sulaukia mažiau nei trečdalis išsiskyrusių vyrų.
4. Vyrai, kurie niekada nevedė, gyvena ilgiau nei išsituokę.
5. Moterų sveikatai skyrybos reikšmės neturi: išsiskyrusios ir likusios vienišos gyvena tiek pat, kiek ir ilgai susituokusios.
6. Nuolat dirbantys abiejų lyčių žmonės gyvena ilgiau nei "laisvo oro direktoriai".
7. Per anksti (iki 6 m.) pradėta lankyti mokykla - ankstyvos mirties rizikos faktorius.
8. Namų augintiniai neturi įtakos ilgaamžiškumui. Nors laikinai savijautą pagerinti gali, jie nepakeičia draugų.
9. Žmonės, kurie pasaulyje jaučiasi saugūs, yra sveikesni.
10. Artimųjų meilė ir globa pagerina savijautą, tačiau ilgaamžiškumui įtakos neturi. Atvirkščiai: gyvenimą ilgina rūpinimasis kitais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder