Kaip įsirengti tvenkinį sode

Kaip įsirengti tvenkinį sode

Daugeliui žmonių sodyba be vandens čiurlenimo ar bent mažyčio tvenkinuko neįsivaizduojama, o eksterjero dizaineriai pritaria dirbtinio tvenkinio idėjai dar ir todėl, kad jis labai pagyvina įprastą vaizdą.

Kad ir kokį turite sumanymą, jį pakoreguos realios sklypo galimybės, kurios priklauso pirmiausiai nuo landšafto.

Estetinį vandens telkinio vaizdą turi lemti namo ir jo aplinkos stilius. Todėl jeigu jūsų sklype stūkso tradicinė lietuviška troba, fontanas su graikiškais lipdiniais vargu ar tiks.

Kita vertus, nereikėtų atsisakyti netikėtų eksperimentų su stiliumi: jie kartais atveda prie teigiamų rezultatų.

Jei norite vandens telkinio su kriokliais ir fontanais, jam geriausiai tiks sklypo centras. Jei svajojate apie dirbtinį upelį su lieptu ar tilteliu - tuomet jis turėtų dalinti sklypą per pusę.

Dirbtiniai tvenkiniai skirstomi į statiškus (vanduo ramybės būsenos) ir dinamiškus (vanduo juda). Taip pat turite iš anksto apgalvoti, kokia bus vandens telkinio funkcija: tik puošti aplinką ar dar ir atgaivinti karštą vasaros dieną?

Jeigu svajojate apie vietą vandens procedūroms, tuomet jūsų laukia sunkesnė užduotis: reikės laikytis higienos normų - reguliariai dezinfekuoti, naudoti valymo filtrų sistemą.

Dekoratyvinį telkinį įrengti paprasčiau.

SALOTA vasarą, jei vanduo šiltas ir pakanka šviesos, sukrauna smulkius gelsvus ar balsvus žiedelius. Žiemą ją reiktų padėti į drėgną aplinką, ant pelkių samanų pagalvės, apie 12-14 laipsn. šilumos aplinkoje.

Šiuo metu tvenkiniai sodybose įrengiami trimis būdais. Pirmasis - paprasčiausias ir pigiausias: jau gatavas plastikinis konteineris įkasamas į žemę ir dekoruojamas. Minusas tas, kad plastikas nelabai atsparus smarkiems žiemos šalčiams, tad kad jis neskiltų, reikia imtis tam tikrų apsaugos priemonių.

Antras variantas irgi nėra brangus - tai plėvelė. Kitaip nei iš plastiko talpyklos, iš plėvelės galima padaryti bet kokios formos tvenkinį. Minusas tas, kas jis nelabai patvarus, tad elgtis su juo teks labai atsargiai.

Trečiasis variantas - baseiną išlieti iš betono. Šis būdas brangesnis, bet efektyvus. Ypač tinka tada, kai reikia sutvirtinti krantą norint ant jo statyti tiltelį arba pavėsinę.

 

Kuo daugiau šviesos gaus jūsų tvenkinys, tuo geriau augs ir žydės vandens augmenija. Todėl pasirinkite vietą, kuri būtų apšviesta saulės bent penkias valandas per dieną.


* Specialistai nerekomenduoja tvenkinio įrengti šalia medžių, nes jus išvargins valymo darbai.
* Tvenkinį geriausia įrengti atvirame sklype, kur vandeniui laidus dirvožemis, molingas gruntas ir žemuma.
* Optimalus duobės dydis - iki 5 kv. m, gylis - nuo 0,7 m. Jei tvenkinys per seklus ir yra saulėtoje vietoje, sparčiai augs dumbliai.
* Kasdami duobę nepamirškite, kad tvenkinys turi turėti šlaitus.
* Įmontuokite nutekamąjį vamzdį su filtru ir atvamzdžiu.
* Plėvelės kraštus paslėpkite išdėliodami akmenis.

 

Vandens augalai

HIACINTAS grožiu nenusileidžia nei vandens lelijoms, nei daugeliui sodo gėlių, o jo ilgos tankios šaknys valo vandenį. Geriausiai auga ir gausiai žydi karštomis vasaros dienomis, atvėsus galima parsinešti namo ir auginti ant palangės pamerkus į 30 cm gylio ir 20 cm skersmens vazą su vandeniu.

Pagal savo augimo teritoriją vandens augalai skirstomi į hidrofitus (augantys vandens telkinių pakrantėse ir apsemti tik iš dalies) ir hidatofitus (apsemtas visas augalas ar didesnioji jo dalis). Dauguma vandens augalų puikiai dauginasi vegetatyviškai, todėl gali greitai užželti telkinį.

Hidrofitai: ežerinis meldas, paprastoji nendrė, siauralapis švendras, balinis ajeras, balinis asiūklis, pelkinis duonis, gyslotinis dumblialaiškis, skėtinis bėžis, strėlialapė papliauška, vandeninė monažolė, nendrinis dryžutis, dalis viksvų;

Hidatofitai: paprastoji vandens lelija, mažažiedė vandens lelija, paprastoji lūgnė, plūduriuojančioji plūdė, blizgančioji plūdė, permautalapė plūdė, standžialapis vėdrynas, paprastoji uodeguonė, kanadinė elodėja, paprastoji nertis, paprastasis skendenis, trilypė plūdena, alijošinis aštrys, plūduriuojantysis vandenplūkis, mažoji plūdena.

Elodėjos, plunksnalapiai, ragalapiai, vandens hiacintai, vandens salota (arba salotinė pistija) natūraliai palaiko biologinę vandens telkinio ekosistemos pusiausvyrą ir priešinais dumblių augimui.

Kokios žuvys tinka?

KOI (tiksliau - nišikigoi) žuvys, įvairių raštų prijaukinti paprastojo karpio giminaičiai, atkeliavo iš Japonijos - kaip ir patys tvenkiniai. Japonai sako, kad ši žuvis - šeimos talismanas ir gerovės simbolis. Populiariausia rūšis - Gosanke.

Jeigu tvenkinyje norite matyti dekoratyvines žuvis, žinokite, kad artėjant žiemai jas reikės perkelti į specialius pliusinės temperatūros konteinerius.

Jeigu jūsų tvenkinys pakankamai didelis ir gilus, nekaprizingos žuvys gali jame peržiemoti, tačiau tuomet jame būtinas minimalus 1,5 - 2 m gylio neužšąlančio vandens sluoksnis. Jei jis mažesnis, žiemą žuvims gali trūkti deguonies.

Apie 20 proc. gilaus (3-4 m) tvenkinio ploto turi užimti seklumos zonos (čia vasarą stipriau sušyla vanduo, geriau auga vandens augalija, jaunos žuvys).

Mūsų sąlygomis dekoratyviniuose tvenkiniuose auginti tinka japoniški karpiai, tvenkiniams skirtos auksinių žuvelių rūšys, spalvingas rusiškas eršketas.

Trečdalį vandens turėtų dengti augalų lapai, kad karštą vasarą būtų pavėsis žuvims.

Augalai, kurių lapai auga po vandeniu, išskiria žuvims reikalingą deguonį.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder