Kaip išsigydyti ilgai kamuojantį kosulį?

Kaip išsigydyti ilgai kamuojantį kosulį: kuo ilgiau leisite jam vešėti, tuo sunkiau bus jo atsikratyti

Atrodo, pasveikote, bet jau mėnesį gąsdinate aplinkinius stipriu kosuliu? Vadinasi, gydėtės netinkamai. Kovos su kosuliu taktika priklauso nuo to, ar jau ilgai kosite ir kaip kosite.

Vienus kosulys kankina naktimis, kitus prispaudžia rytais, kai kam pakanka vieno gurkšnelio šalto vandens ar oro, kad pasigirstų kche kche...

Strategija viena: kuo ilgiau leisite kosuliui vešėti, tuo sunkiau bus jo atsikratyti. O taktiką reikia rinktis atsižvelgiant į situaciją.

Pirmos trys peršalimo dienos:

jo dar nėra

Peršalimas prasideda nebūtinai nuo kosulio: gali perštėti gerklę, užgulti nosį.

Ar galima to išvengti?

Šansas yra, jei greitai pradėsite intensyvią terapiją: tada gerklės nebeskaudės ir infekcija nenusileis iš viršutinių kvėpavimo takų į apatinius.

Ką daryti?

Tris keturis kartus per dieną nosį plaukite sūriu vandeniu (arbatinis šaukštelis druskos į stiklinę šilto virinto vandens), o po to lašinkite lašus nuo uždegimo.

Atloškite galvą atgal, kad vaistas nutekėtų per užpakalinę ryklės sienelę.

Kas valandą skalaukite gerklę furacilino arba tokiais tirpalais: arbatinis šaukštelis sodos, ištirpintas stiklinėje vandens; arbatinis šaukštelis druskos ir keletas lašų jodo į stiklinę vandens.

Tarp tokių skalavimų naudinga pagargaliuoti ramunėlių, šalavijo, alavijo nuovirais.

Paprastas patarimas. Arbatinį šaukštelį alyvuogių aliejaus laikykite burnoje, kol nebebus klampus.

Pirmosios savaitės pabaiga:

jis jau čia

Stebuklų nutinka retai, dažniau infekcijai pavyksta užimti savo pozicijas. Štai tada ir prasideda kosulys: sausas, skausmingas, slopinantis.

Šio etapo užduotis - paversti jį drėgnu, mažiau erzinančiu bronchus, tada pasveikimo procesas bus greitesnis.

Ką daryti?

Padeda šiltas pienas su sviestu ir soda, siauralapis termopsis, saldymedžio šaknis, debesylas, plačialapis gyslotis.

Taip pat gerai karšta arbata su medumi, šiltas šaltinių mineralinis vanduo ("Boržomi", "Jesentuki") ir sodos inhaliacijos.

Trukdantį užmigti kosulį, priešingai, reikia slopinti vartojant nakčiai preparatus, kurie veikia kosulio centrą (į jų sudėtį dažniausiai įeina kodeinas).

Galima pabandyti ir ledinukus su mentoliu, bet jie padeda ne visiems.

Paprastas patarimas. Arbatinį šaukštelį cukraus pakaitinkite ant nestiprios ugnies. Kai cukrus ištirps ir įgaus medaus atspalvį, panardinkite šaukštelį į nedidelį kiekį šalto vandens. Gautas ledinukas ir šiltas saldus vanduo - puiki priemonė nuo sauso kosulio.

Antra savaitė:

nukankino!

Kai skreplių išsiskiria per daug, kyla kita problema - neįmanoma atsikosėti: per daug tirštos, klampios gleivės.

Ką daryti?

Šioje situacijoje padės vaistai, skystinantys skreplius (bromheksinas, mukaltinas, sinupretas ir kt.)

Be to, 2 - 3 kartus per dieną kvėpuokite virš pašildyto mineralinio vandens (pvz., "Vytautas"). Jei norite geresnio efekto, įlašinkite į jį 5 - 6 lašus anyžių aliejaus.

Jei skrepliai labai gausūs, klampūs, galima pakvėpuoti eukalipto lapų ir pušų pumpurų nuoviro garais.

Paprastas patarimas. Pašildytas alus - priemonė stipri, nors ir nelabai maloni. Jei jūsų skrandis sveikas, alų galite gerti per pusę su karštu pienu.

Trečia savaitė:

nebėra kur dėtis!

Užsitęsęs kosulys pavojingas, net jei nelabai tevargina. Skreplių gali likti mažiau, bet jie išsiskiria su dideliu vargu.

Tai signalas, kad bronchai nesusitvarko su savo darbu, ir pretekstas apsilankyti pas pulmonologą.

Ką daryti?

Esant užsitęsusiam kosuliui gydytojas gali skirti antibiotikus - bet tik atlikus rentgeną ir skreplių floros ir jautrumo antibiotikams bakterinius tyrimus.

Dar vienas gydymo variantas - poveikis ultragarsu: jis gali išskaidyti ir suskystinti skreplius sunkiai pasiekiamose bronchų srityse.

Paprastas patarimas. Rytą pabudę nešokite iš lovos, o pagulėkite tai ant vieno, tai ant kito šono, ant nugaros, po to ant pilvo. Paprašykite artimųjų, kad padarytų jums masažą: atsargiai delno šonu pastuksentų per nugarą arba delnais tarsi ją papurtytų.

Mėnuo ir ilgiau:

"Boržomi" gerti per vėlu

Kosulys kelioms savaitėms dingsta, bet vėliau vėl atsiranda, pasireikšdamas trumpais priepuoliais, ypač kai oras drėgnas ir vėsus.

Arba primena save keičiantis temperatūroms: išėjus iš šiltos patalpos įkvėpėte šalto gatvės oro ar atsigulėte į šaltą lovą. Kosulį gali išprovokuoti garstyčių, dažų, tabako, spirito kvapai.

Kai kosulio priepuoliai ūmūs, paraudonuoja veidas, kartais net trūksta smulkios kraujagyslės. Toks vaizdas būdingas obstrukciniam bronchitui.

Jis vystosi, kai bronchai praranda sugebėjimą šalinti skreplius.

Ką daryti?

Reikės rimto gydymo, prižiūrint pulmonologui.

Gydymą reikia papildyti homeopatinėmis priemonėmis.

Labai efektyvus druskų urvas - seansai kambaryje, kurio sienos padengtos druskų kristalais.

Paprastas patarimas. Jei tik turite galimybių, imkite atostogas ir važiuokite ten, kur sausas karštas klimatas, pavyzdžiui, prie Viduržemio jūros.

Oras, pripildytas neigiamais jonais, jodu ir augalų aromatais, yra puikiai veikiantis vaistas.

Šaltinis: sveikas.lt

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder