Laikas sodinti vaismedžius

Laikas sodinti vaismedžius

Rugsėjo pabaiga ir spalis - vaismedžių sodinimo metas. Dar turite laiko šiek tiek pagalvoti, ko trūksta jūsų sode, kuriuos vaismedžius norėtumėte pakeisti.

Ruošiame duobes

Rudenį sodinamiems medeliams duobę reikia iškasti 10-12 dienų iki sodinimo. Obelims, kriaušėms kasamos sodinimo duobės skersmuo apytiksliai turėtų būti 80-100 cm, gylis - apie 60 cm. Kaulavaisiniams medeliams - skersmuo apie 80 cm, gylis - apie 50.

Beje, kuo dirva prastesnė, tuo didesnę duobę reikia iškasti. Iškastą žemę sumaišykite su perpuvusiu mėšlu, kompostu, saikingai įberkite mineralinių trąšų. Komposto arba perpuvusio mėšlo į normalaus dydžio duobę dedama 20-30 kg (3-4 kibirai). Kai duobėje žemė pagerinta, augalo šaknys sukasi, keroja tik joje, neauga tolyn ir neieško maisto atsargų.

Patartina sodinukus prieš sodinant pamirkyti žemės (ar molio) ir karvės mėšlo mišinyje.

Kokio sodinuko verčiau nepirkti?

Nepirkite sodinukų, kurie neturi smulkių šaknų, o šaknys yra plikos ir išlenktos, nes šie sodinukai tikrai neprigis. Bet kurio vaismedžio ar vaiskrūmio sodinukas privalo turėti šakų vainiką ir šaknis, būdingas šiems augalams.

Įsigiję medelį, jį tuoj pat susukite į drėgną medžiagą, o dar geriau - šaknis pamerkite molio tirpale, apsukite polietileno plėvele ir taip apsaugokite nuo perdžiūvimo. Reikėtų pasistengti greičiau pasodinti. Jei neturite galimybių, sodinuką bent apkaskite.

Kaip tinkamai pasodinti?

Sodinukus sodinkite taip, kad jų šaknų kaklelis nebūtų pasodintas giliai dirvoje, nes augalai prastai vystysis, ilgai sirgs ir skurdžiai derės.

Medelį į duobę įstatykite vertikaliai, šaknis tolygiai paskirstydami ant žemių kauburėlio. Užberti žemes reiktų tankiai ir tolygiai, kad neliktų tuščių oro tarpų tarp šaknų. Aplink pasodintą medelį reiktų padaryti duobutę ir palaistyti 10-12 l vandens. Kai vanduo susigeria, pamulčiuokite žemę.

Praėjus 2-3 dienoms sodinukai pririšami "aštuoniukės" principu prie kuolų. Kuolą geriau kalti ne vertikaliai, bet įstrižai prieš vyraujančių vėjų kryptį. Tuomet jis nepažeidžia šaknų ir geriau apsaugo medelį nuo išvirtimo. Visais atvejais kuolo viršūnė turi būti žemiau skiepo šakų, kad jos nesitrintų į jį ir nesužeistų.

Pravers, jei žinosite...

* Tos pačios grupės vaismedžių negalima sodinti į anksčiau augusių vietą. Pavargusi žemė juos išsekins, augs skurdokai, ilgai neturėsite vaisių.

* Geriausią ir šilčiausią sklypo kampelį skirkite žieminėms obelims, vėlyvosioms kriaušėms, abrikosams, trešnėms ir vyšnioms. Mažiau lepios yra vasarinės ir rudeninės obelys.

* Vaiskrūmiams tinkamesnės vietos, kur žiemą susikaupia daugiau sniego.

* Nepatariama paeiliui ar šalia sodinti vaismedžių ir vaiskrūmių.

* Serbentus, agrastus ir ypač - avietes reikia sodinti toliau nuo obelų, o šiuos vaismedžius atskirai nuo slyvų ir vyšnių.

* Sodinti kriaušes reikėtų taip, kad jos galėtų kryžmiškai apsidulkinti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder