Metas kibti į kukulius!

Metas kibti į kukulius!

Lietuviškai jie vadinami kukuliais. Kitaip - kotletais, frikadelėmis, tefteliais... Šį savaitgalį pasimėgaukime patiekalais iš maltos mėsos, žuvies arba daržovių.

Anot nepriklausomo mitybos eksperto Vincento Sako, lietuviai kukulius gamindavo iš ko tik nori: įvairiausios tešlos, kruopų, daržovių, pupų, žirnių ir patiekdavo su įvairių įvairiausiais padažais. Tikras lietuviškas kukulis, anot jo, gaminamas iš miltinės tešlos.

Beje, virtus ar garintus rutuliukius kukuliais vadino aukštaičiai su suvalkiečiais, o štai dzūkai - galukais, ukmergiškiai - gurguliais, o žemaičiai - kunkuolais.

[CITATA]

Žiemos pabaiga ir artėjantis pavasaris kaip tik ir buvo tas metas, kai proseniai kibdavo į kukulius. Vienas seniausių jų receptų - duonos rutuliukai, gaminami iš užraugtos ir kildintos tešlos. Iš jos reikia suformuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir virti 15-20 minučių pasūdytame vandenyje su svogūno skiltele ir šlakeliu aliejaus. Išgriebtus reiktų apipilti tirpintu sviestu. Tinka valgyti su spirgais, grietine, rūgpieniu.

V. Sakas pateikia ir Šilutės krašto bulvinių kukulių receptą.

Lietuviški kukuliai

Reikės: 1 kg bulvių, pusės svogūno, česnako skiltelės, 250 g kvietinių miltų, dviejų naminių kiaušinių, 50 g naminio sviesto, 10 g druskos, žiupsnelio maltų baltųjų pipirų.

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje su smulkiai supjaustytu svogūnu ir česnaku, dalį vandens nusunkite, sutrinkite, kad pasidarytų bulvių košė. Košę išmaišykite su persijotais miltais, suplaktais kiaušiniais, ištirpintu naminiu sviestu, druska ir maltais baltaisiais pipirais. Iš masės formuokite graikinio riešuto dydžio kukulius ir virkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus.

Tinka valgyti su sviesto arba sviesto ir grietinės padažu.

Itališki kukuliai

Nors italai kartais vadinami "makaronininkais" ir picos meistrais, tai nereiškia, kad, be makaronų ir picos, jie nieko daugiau nevalgo. Itališki kukuliai ne mažiau garsėja visame pasaulyje.

Reikės: 1 kg faršo, 1 kiaušinio, 50 g tarkuoto Parmezano sūrio, pusės puodelio pieno, 2 riekelių baltos duonos, 2 šaukštelių šviežio raudonėlio, 2 skiltelių česnako, 1 stiklins alyvuogių aliejaus, petražolių, druskos, pipirų.

Duoną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir užpilkite ant jos pieno. Sūrį sutarkuokite, petražoles ir česnaką supjaustykite. Jeigu neturite šviežio raudonėlio, naudokite džiovintą. Kiaušinį, česnaką, petražoles ir duoną sumaišykite su faršu, pagardinkite prieskoniais ir formuokite nedidelius kukuliukus.

Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite. Kukulius kepkite iš abiejų pusių maždaug po 3 min.

Švediški kukuliai

Reikės: 500 g jautienos ir 300 g kiaulienos faršo, vieno kiaušinio, svogūno, šiek tiek pieno, prieskonių, baltos duonos trupinių. Padažui reikės: 500 ml jautienos sultinio, 3 šaukštų grietinės ir tiek pat miltų, 5 šaukštų sviesto.

Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite keptuvėje su sviestu. Į dubenį dėkite faršą ir piene išmirkytus duonos trupinius, įmuškite kiaušinį ir pagardinkite prieskoniais. Sumaišykite, formuokite kukulius ir kepkite, kol apskrus. Iškeptus dėkite į puodą, kuriame juos troškinsite su padažu.

Į keptuvę dėkite sviesto ir miltų, maišydami kaitinkite, kol masė taps ruda. Tuomet pilkite karšto sultinio, pamaišykite ir šį tirštą padažą pilkite ant kukulių puode. Troškinkite apie 15 min.

Indiški kukuliai

Jums reikės: 4 bulvių, 1 morkos, 2 šaukštų konservuotų kukurūzų, tiek pat konservuotų žirnelių, ketvirtadalio pomidoro, 1 stiklinės šviežiai spaustų citrinų sulčių, pusės svogūno, 1 skiltelės česnako, 2 šaukštelių smulkiai kapotų petražolių, prieskonių (druskos, juodųjų, raudonųjų pipirų, ciberžolės), miltų, vandens, džiūvėsėlių, sviesto (kepti).

Bulves ir morkas (neskustas) išvirkite (vandenį pasūdykite ir įmeskite lauro lapelį). Morkas dėkite vėliau - virkite apie 5 min. (bulves - apie 20).

Kukurūzus, žirnelius, žalumynus, smulkiai supjaustytas morkas, pomidorą, svogūną ir česnaką sumaišykite.

Išvirtas bulves kelioms minutėms panardinkite į šaltą vandenį (bus lengviau lupti), nulupkite, tada sutrinkite, pridėkite prieskonių ir sumaišykite su paruošta daržovių mase.

Dabar paruoškite džiūvėsius ir tešlą. Miltus sumaišykite su vandeniu (konsistencija - kaip sklindžių tešlos), pasūdykite. Džiūvėsėlių galite pasigaminti patys: padžiovinkite baltą duoną ir sutrupinkite. Iš gautos masės formuokite kukulius ir kepkite su sviestu ant vidutiniškai kaitrios ugnies, kol susidarys gelsvai rausva plutelė.

Kopūstų kukuliai

Reikės: 500 g balto kopūsto, 2 kiaušinių, 1 skiltelės česnako, 100 g džiūvėsėlių, šaukšto lydyto sviesto (ghi), druskos, kalendros, petražolių, augalinio aliejaus.

Kopūstą sutarkuokite ir išvirkite. Į vandenį įdėkite 1 šaukštą lydyto sviesto. Atvėsinkite.

Virtą kopūstą sumaišykite su džiūvėsėliais, įmuškite du kiaušinius, pagardinkite česnaku, žalumynais ir prieskoniais.

Suformuokite kukulius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su sviestu ar aliejumi, kol susidarys ruda plutelė.

Tinka valgyti su grietine arba jogurtu.

Morkų kukuliai

Reikės: 500 g virtų bulvių, 250 g morkų (tinka tirščiai po sulčių spaudimo), 100 g miltų, 200 g manų, šaukštas citrinos sulčių, 2 kiaušiniai, sauja mirkytų razinų, saulėgrąžų, alyvuogių aliejaus, prieskonių.

Suminkykite tešlą iš virtų bulvių, tarkuotų morkų, manų, razinų, saulėgrąžų, kiaušinių. Pagardinkite prieskoniais pagal savo skonį. Miltuotomis rankomis suformuokite kukulius ir išvirkite vandenyje (apie 20 min.).

Baklažanų kukuliai

Reikės: 1,5 kg baklažanų, 150 g Parmezano (arba kitokio kietojo) sūrio, 200 g mocarelos (arba kito minkštojo sūrio), 150 g džiūvėsėlių, 100 g baltos duonos, prieskonių, skiltelės česnako, petražolių, 1 kiaušinio, trupučio pieno, augalinio aliejaus (kepti).

Baklažanus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Į keptuvę įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus, suberkite baklažanus ir lengvai pakepinkite. Tuomet įpilkite pusę stiklinės vandens, uždenkite dangčiu ir troškinkite, kol suminkštės (apie 20 min.).

Kai baklažanai bus beveik iškepę, suberkite kapotas petražoles, sumaišykite, perdėkite masę į dubenį ir palaukite, kol atauš. Tuomet įberkite šiek tiek druskos, smulkiai tarkuoto sūrio, muškite kiaušinį, dėkite piene išmirkytą baltą duoną, džiūvėsėlių, smulkiai kapotų petražolių, sugrūstą česnako skiltelę, juodųjų pipirų. Viską sumaišykite.

Vieną po kito suformuokite vidutinio dydžio kukulius, kiekvieną suplokite, per vidurį dėkite kelis gabaliukus minkšto sūrio ir delnais surutuliokite rutulį. Apvoliokite miltuose arba džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi.

Kai iškeps, sudėkite į ugniai atsparų indą (arba į skardą, išklotą kepimo popieriumi) ir pašaukite į karštą orkaitę. Kepkite 15-20 min., kol gražiai apskrus.

Kalmarų kukuliai

Reikės: 200 g kalmarų, 200 g menkės filė, 50 g baltos duonos, ketvirtadalio stiklinės pieno, 2 svogūnų, šaukšto sviesto, 2 kiaušinių, 4 šaukštelių džiūvėsėlių, 2 šaukštų lydyto sviesto (arba margarino), prieskonių.

Kalmarus išvirkite ir kartu su žalia menke, svogūnais bei piene išmirkyta duona sumalkite mėsmale. Į masę įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir viską gerai sumaišykite. Formuokite kukulius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite.

Prieš patiekdami apliekite išlydytu sviestu. Garnyrui tinka ryžiai, žalieji žirneliai, pomidorai, agurkai.

Gurmaniški kukuliai

Gamindami kukulius, į jautienos faršą dėkite žalių bulvių tarkių ir smulkintų graikinių riešutų. Kiek suploję ir apvolioję džiūvėsėliuose, kepkite keptuvėje vis apipildami aliejumi su razinomis.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

AR ŽINOTE, KAD...

Pavadinimas KOTLETAS kilo iš prancūzų "cotelette". Prancūziškai "cote" reiškia "šonkaulis". Todėl Europos virtuvėse kotletu vadinamas plonas mėsos ar paukštienos gabalėlis su kaulu.

-----------------------

KAIP LIETUVIŠKAI?

Kotletas - maltinis (paplotėlio pavidalo kepsnys iš maltos mėsos arba žuvies)
Frikadelė - kukulis (iš maltos mėsos arba žuvies, išvirtas sultinyje).
Teftelis - kukulis (iš jautienos faršo).
Romšteksas - muštinis.
Bifšteksas - muštinis su svogūnais.
Zrazas - vyniotinis.
Cepelinas - didžkukulis.
Šnicelis - pjausnys.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder