Pasninkaukime su malonumu

Pasninkaukime su malonumu

Rytoj prasidės adventas - rimties ir pasninkavimo, tačiau anaiptol ne gedulo ir ne badavimo laikotarpis. Tai metas, leidžiantis mums pailsėti nuo to, kas apsunkina kūną ir dvasią.

Jonas Paulius II yra sakęs, jog pasninkauti reiškia ne tik riboti maistą, bet ir atsisakyti tuščių kalbų, tuščio laiko leidimo, rūkymo, svaiginimosi alkoholiu. Užuot šitaip užmušinėję laiką, skirkime jį tam, kas išties svarbu: prasmingam buvimui su šeima, bendravimui su vaikais, akistatai su Dievu ir savimi.

Advento maistas

Visą advento laikotarpį mėsą dažniau pakeiskime žuvimi, pupelėmis ir įvairiomis grūdų košėmis. Atsisakę pieno, valgykime daugiau riešutų. Kasdieniame racione neturi trūkti juodos duonos, ryžių, daržovių (žalių, virtų, keptų) bei vaisių.

Sekdami senelių pavyzdžiu, per adventą dažniau ruoškime šeimai burokėlių ir kopūstų salotų, virkime daržovių sriubos su džiovintais grybais, dažniau patiekime silkės su karštomis bulvėmis, kitokios žuvies patiekalų. Dažniau nei pirktiniai saldėsiai vaikus tepradžiugina riešutai, medus, džiovinti vaisiai. Pavyzdžiui, džiovinti obuoliai turi daugiau vitamino C nei žali, ir jų energinė vertė yra didesnė nei žalių.

PASNINKO RECEPTAI

Gardžiausios kopūstų salotos

Jums reikės: 1 kopūsto, 1 didelio svogūno (plonai supjaustyto), 2-3 saliero kotelių (supjaustytų plonais griežinėliais), 2-3 morkų (stambiai sutarkuotų), 2 šaukštelių kmynų, 1-2 obuolių (supjaustytų), kapotų graikinių riešutų, druskos, pipirų.

Į dubenį sudėkite smulkiai supjaustytus kopūsto lapus, svogūnus, salierus (galima ir paprikų), morkas, prieskonius. Sumaišykite ir lengvai pamuškite trintuve.
Atskirame dubenyje paruoškite salotų užpilą iš 1 stiklinės alyvuogių aliejaus, pusės stiklinės citrinos sulčių, druskos, cukraus, pipirų. (Ne pasninko laikotarpiu užpilui galite imti 3 šaukštus majonezo, 2 šaukštus grietinės ir šaukštelį tarkuotos citrinos žievės.) Supilkite ant kopūstų, sumaišykite ir užberkite riešutų.
Šias salotas galima valgyti šviežias, bet galima ir pavirti (su aliejaus užpilu) bei uždaryti į stiklainius. Tuomet puodą dėkite ant viryklės, įmeskite porą lauro lapelių, kelis žirnelius juodųjų ir kvapiųjų pipirų, kelis gvazdikėlius, žiupsnį kalendros grūdelių ir pakaitinkite (vis maišydami) kelias minutes. Kopūstus dėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje tamsioje vietoje.

Žieminė daržovių sriuba

Jums reikės: 3 paprikų, 100 g šviežio kopūsto, 200 g šparaginių pupelių, 1 morkos, 1 gabaliuko saliero šaknies, 1 cukinijos, 3 bulvių, 3 pomidorų, 4 šaukštų augalinio aliejaus, 1 šaukšto miltų, žalumynų.

Kopūstą smulkiai supjaustykite. Paprikas supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite saliero šaknį. Pupeles galite supjaustyti gabaliukais, bet nebūtina. Morką supjaustykite plonyčiais šiaudeliais.
Daržoves dėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite, kol suminkštės. Tada suberkite į puodą kubeliais supjausytas bulves ir cukiniją.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite miltus, kol pagels. Tuomet į keptuvę sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus ir dar kiek pakepkite. Į keptuvę įpilkite šiek tiek daržovių sultinio, pamaišykite ir tada viską pilkite į sriubą. Pavirkite dar apie 10 min., kol išvirs bulvės.
Prieš patiekdami sriubą apibarstykite ją smulkintais žalumynais.

Traškūs daržovių blynai

Jums reikės: 3 puodelių bulvių košės, 4 puodelių susmulkintų virtų kopūstų, 1 puodelio tarkuoto čederio sūrio, 1 plakto kiaušinio, žiupsnelio muskato riešuto, juodųjų pipirų miltelių, druskos, šiek tiek miltų ir aliejaus.

Bulvių košę sumaišykite su virtais kopūstais, supilkite išplaktą kiaušinį, suberkite tarkuotą sūrį, muskatą, druską, pipirus ir suformuokite blynus. Juos palaikykite šaldytuve (iki valandos), pavoliokite miltuose ir kepkite keptuvėje su karštu aliejumi. Kas tris minutes apverskite. Kai gražiai paruduos, išimkite ir padėkite ant servetėlės, kad nuvarvėtų aliejus.

Bulvės su tunu

Jums reikės: 1 kg virtų bulvių, 400 g konservuotų tunų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, juodųjų alyvuogių be kauliukų, druskos, pipirų.

Bulves sutrinkite. Česnakus ir tuną taip pat sutrinkite taip, kad būtų vientisa masė. Sudėkite tuną ant bulvių ir sumaišykite. Dėkite į pašildytą lėkštę, užpilkite aliejaus, užberkite druskos, pipirų ir juodųjų alyvuogių.

Menkė su kokosų padažu

Jums reikės: 1 kg menkės, 3 pomidorų, 1 svogūno, prieskoninių žolelių (kalendros, petražolių), pusės dėžutės kokosų pieno, 2 šaukštų kukurūzų krakmolo, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, kajeno pipirų, druskos, juodųjų pipirų.

Menkės odą nulupkite, kaulus išimkite ir žuvį pamirkykite parą šaltame vandenyje. Vandenį keliskart pakeiskite.
Sudėkite žuvį į puodą ir pripilkite šalto vandens, kad apsemtų. Virkite 5 minutes. Nuvarvinkite ir supjaustykite mažais gabaliukais.
Alyvų aliejuje apkepkite smulkintus svogūnus. Sudėkite nuluptus ir supjaustytus pomidorus (be šerdžių), prieskonines žoleles. Sudėkite menkę, įpilkite vandens, įberkite druskos, pipirų. Troškinkite apie 20 min. uždengtame puode.
Supilkite kokoso pieną ir dar patroškinkite apie 5 minutes.
Kiaurasamčiu išgriebkite žuvį ir dėkite į pašildytą lėkštę.
Puode likusį padažą suplakite elektriniu plaktuvu, įpilkite vandens su ištirpintu krakmolu ir dar pakaitinkite vis maišydami, kol padažas sutirštės.
Padažą užpilkite ant menkės ir patiekite į stalą su ryžiais.

Grikių košė su grybais

Jums reikės: 300 ml grikių kruopų, mėgstamų grybų, 2 šaukštų aliejaus, 2 svogūnų, žiupsnio mairūnų, druskos, cukraus.

Grybus ir svogūnus supjaustykite ir pakepinkite karštoje keptuvėje su aliejumi ir cukrumi. Kai pagels, dėkite grybus ir dar pakepkite. Tada svogūnus ir grybus išimkite, į tą pačią keptuvę suberkite grikius, mairūnus, įberkite druskos ir dar kiek pakepkite.
Grikius sumaišykite su grybais bei svogūnais ir suberkite į dubenėlius, kad būtų iki pusės. Įpilkite 3/4 vandens ir dėkite orkaitėn (160 laipsn. C temp.). Kepkite apie pusvalandį.

Datulių sausainiai

Jums reikės: 200 g datulių, 50 g sviesto (galima pakeisti obuolių tyre), 1,5 stiklinės avižinių dribsnių, cinamono, vanilės.

Iš datulių išimkite kauliukus ir sumalkite į vientisą masę elektriniu trintuvu. Avižų dribsnius irgi sumalkite į miltus ir sumaišykite su sviestu arba tyre, dėkite datulių košės, cinamono ir lipdykite rutuliukus. Jeigu nelips, sudrėkinkite keliais šaukštais vandens. Drėgnomis rankomis suformuokite sausainius ir sudėkite ant kepimo skardos. Dėkite į orkaitę (180 laipsn. C) ir kepkite 15 min.

ŽINOSI-PRAVERS

Pagal Bažnyčios kanonus, pasninkas reiškia atsisakyti mėsos ir sočiai pavalgyti tik vieną kartą per dieną visais metų penktadieniais, Pelenų trečiadienį, Didįjį penktadienį ir Kūčių dieną. Sočiai pavalgius, dar galima vieną ar dukart per dieną šiek tiek užkąsti, taip pat nedraudžiama gerti vandens, kavos, arbatos, sulčių.
Nuo pasninko atleidžiami: ligoniai, nėščios ir žindančios moterys, tą dieną dirbantys sunkų fizinį ar protinį darbą, ilgai keliaujantys žmonės. 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder