Rugsėjį svarbu užbaigti visus vasaros darbus

Rugsėjį svarbu užbaigti visus vasaros darbus

Apkepti cukinijos griežinėliai su pupelių padažu.

Reikės: 0,5 kg cukinijos, 50 g margarino, sviesto arba aliejaus (apkepimui), 1 stiklinė džiūvėsėlių, druskos, prieskonių (baziliko, dašio, krapų).

Padažui: 2 stiklinės virtų pupelių, 1 stiklinė pieno, 1 kupinas šaukštas miltų, 50 g sviesto.

Cukiniją nulupkite ir nuplaukite, supjaustykite 2 cm storio griežinėliais. Juos 5-8 min. pavirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje, po to nuvarvinkite kiaurasamtyje. Po to pamirkykite kiaušinio plakinyje, apvoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite iš abiejų pusių įkaitintuose riebaluose kol pasidarys šviesiai rudi.

Paruoškite padažą: į išvirtas bei nusunktas pupeles supilkite pieną, sudėkite sviestą ir viską užvirkite ant nestiprios ugnies. Maišydami sudėkite miltus. Pagardinkite turimais prieskoniais - labiausia tinka bazilikas, dašis, krapai. Dar kiek pavirę, padažą užpilkite ant cukinijos griežinėlių.

Omletas su cukinija

Reikės: 6 kiaušinių, 1 mažo svogūno, 200 g cukinijos, 1 šaukšto augalinio aliejaus, 1 šaukšto sviesto, 2 pomidorų, baziliko šakelės, druskos, maltų pipirų.

Svogūną susmulkinkite kubeliais, cukiniją padalykite į keturias dalis, kiekvieną jų supjaustykite plonais griežinėliais. Keptuvėje įkaitintame aliejuje maišydami ant silpnos ugnies apkepkite svogūnus ir cukiniją, kol gražiai pagels (5-8 min.). Išplakite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais. Į daržoves įdėkite sviestą ir užpilkite kiaušinių plakiniu. Uždenkite keptuvę ir palikite ant silpnos ugnies, kol kiaušiniai iškeps.

Patiekite su pomidorais ir bazilikų lapeliais.

Sluoksniuotos tešlos pica su cukinija

Tešlai reikės: 200 g sviesto, 200 g grietinės, 350 g miltų, 1-2 g druskos, 0,25 stiklinės parūgštinto vandens.

Įdarui - 300 g moliūgo ar cukinijos, 100 g morkų, 50 g svogūnų, 150 g grybų, 100 g fermentinio sūrio, 50 g pomidorų padažo, prieskonių.

Iš 95 proc. miltų, grietinės, druskos ir parūgštinto vandens suminkykite tešlą. Pusę valandos palaikykite šaldytuve, atšalusią dėkite ant miltais pabarstytos lentos ir iškočiokite 2 cm storio kvadratais.

Ant tešlos vidurio sudėkite išsuktą sviestą su likusiais 5 proc. miltų (riebalai ir tešla turi būti vienodo kietumo). Tešlą sulankstykite voko principu (iš keturių pusių į centrą), iškočiokite ir atšaldykite. Taip daroma 4 kartus. Jei tešla kurioje vietoje įplyš, toje vietoje būtinai paberkite miltų. Iškočioję paskutinį kartą, tešlą supjaustykite aštriu peiliu norimo dydžio gabalais, kuriuos dėkite į riebalais apteptą formą ir kepkite 220-240'b0C temperatūros orkaitėje apie 15 min.

Ant apkepusių gabalų susluoksniuokite apvirtas ir apkepintas daržoves, paviršių apibarstykite tarkuotu sūriu ir apšlakstykite pomidorų padažu. Dar pakepkite apie 30 min.

Cukinijos ir svarainių kompotas

Cukiniją gerai nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite 2-4 cm storio riekutėmis arba kubeliais. Jei sėklos stambios, išpjaukite minkštąją cukinijos dalį, nes pasterizuojant ji atsiskiria ir gadina kompoto vaizdą.

Svarainius nuplaukite ir išėmę sėkleles supjaustykite skiltelėmis (tinka ir tokie svarainiai, nuo kurių jau kartą buvo nupiltas sirupas).

Paruoštą cukiniją 3-8 min. blanširuokite 80'b0C temperatūros parūgštintame ir pasaldintame vandenyje, iš kurio vėliau virsite sirupą.

Blanširuotus cukinijos gabalėlius susluoksniuokite su svarainiais paruoštuose stiklainiuose ir užpilkite 35-40 proc. (350-400 g cukraus/650-600 g vandens) sirupu, kurį dar paskaninkite citrinos ar apelsino žievelėmis, gvazdikėliais, cinamono žieve.

Kompotą pasterizuokite 90-95'b0C temperatūroje: 0,5 l talpos - 20 min., 1 l - 30 min.

Marinuota cukinija

Marinatui reikės: 750 g vandens, 250 g 9 proc. acto arba 20 g citrinos rūgšties, 40 g druskos, 70 g cukraus, 5-6 pipirų, 1-2 gvazdikėlių, 2 lauro lapų. Galima dėti krapų, mairūno, dašio, baziliko, krienų šaknų, salierų, petražolių lapelių, česnako.

Cukiniją (geriausia 25-30 cm ilgio vaisius) nuplaukite, supjaustykite 3-4 cm storio riekutėmis ir 2-3 min. blanširuokite verdančiame vandenyje. Po to kartu su prieskoniais talpiai sudėkite į paruoštus stiklainius ir užpilkite marinatu. Pasterizuokite 70-80'b0C temp. vandenyje: 1 l - 20 min., 3 l - 40 min.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder