Šių metų interjero tendencija: galvokime apie Žemę

Šių metų interjero tendencija: galvokime apie Žemę

Jeigu 2020-ieji jums – interjero atnaujinimo arba artėjančių įkurtuvių etapas, turėtumėte atkreipti dėmesį, kuo gyvena visa planeta. „Galvokime apie Žemę“, – taip aktualią interjero tendenciją įvardija salonų „Skandinaviški interjerai“ rinkodaros vadovė Laima Aleknavičienė.

„Jau eilę metų visame pasaulyje stebima įspūdinga aplinkosaugos banga. Garsiausių pasaulio renginių organizatoriai kvietimuose žymi „tvarios mados“ aprangos kodą, o stilistai ragina didžiuotis ne madingiausia rankine ar akiniais, bet gebėjimu kurti vis naujus aprangos derinius su dar tinkamais naudoti anksčiau įsigytais aksesuarais. Interjero kūrėjai taip pat kviečia galvoti apie Žemę“, – sako L. Aleknavičienė.

Anot jos, šis kvietimas nėra visiškai naujas, tačiau šiemet jis yra „ašinė“ šių metų interjero tendencija, pasižyminti išraiškos priemonių įvairove ir gausa.

Stilius:  įkvėptas skandinavų ir japonų

„Skandinaviškas interjero stilius šiemet geriausiai atspindi naujausių interjero tendencijų visumą. Tiesa, akcentinių spalvų paletė dabar yra ženkliai gausesnė ir ryškesnė, nei būdinga klasikiniam skandinavų interjerui, o dekoro elementai dažniau remiasi pietų ar rytų kultūrų įtaka. Vis dėlto esminiai skandinaviško interjero bruožai išsaugomi: natūralios spalvos ir medžiagos, ilgaamžiai ir universalūs sprendimai, taip pat atsakingai, išsaugant ir pritaikant senus daiktus, kuriama aplinka, neapsunkinta erdvė bei tradicijų puoselėjimas“, – atkreipia dėmesį neseniai iš Vokietijoje, Kelne, įvykusios interjero ir baldų parodos „Imm Cologne“ grįžusi salonų „Skandinaviški interjerai“ rinkodaros vadovė.

Skandinaviško interjero liniją, anot jos, šiemet organiškai papildo ir japoniškam interjerui būdingi elementai: aiškios ir masyvios natūralių medžiagų plokštumos, Shoji stiliaus sudalinimai, popieriniai ir tekstiliniai šviestuvai, transformuojamos erdvės bei stipri namų ir gamtos jungties atmosfera.

L. Aleknavičienė atkreipia dėmesį, kad siekis gyventi kuo natūralesnėje ir atsakingai kuriamoje aplinkoje yra pastarųjų kelių metų interjero tendencija. Mums svarbu, kad gaminys būtų pagamintas iš ekologiškų, sveikatai palankių medžiagų, o prireikus lengvai perdirbamas bei utilizuojamas. Šiandien mums vis labiau rūpi, kad gamybos procesai kuo mažiau paveiktų aplinką, o naudojamos medžiagos būtų iš tvarių, prižiūrimų ir atnaujinamų šaltinių. Nebe naujiena, kad pažangiausi gamintojai gaminį siūlo rinktis pagal jo „eko pasą“.

Dar daugiau žalumo ir tikrumo

 
Žmogus nori būti kuo arčiau gamtos. Todėl šiuolaikiniame interjere svarbu stiprios namų ir gamtos sąsajos, o lauko erdvę bandome jungti su vidaus erdve. Juolab, kad pažangios medžiagos ir sprendimai įgalino dizainerius sukurti lauko baldus, puikiai tinkamus tiek lauke, tiek viduje“, – pasakoja L. Aleknavičienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad šiemet Kelno parodoje dominavo balta lauko baldų konstrukcijų spalva. O štai gyvenimo „tikrumui“ pabrėžti atsigręžiama į laikui atsparesnes medžiagas: naudojamos itin masyvios medžio ar marmuro plokštumos, terakota, klinkeris, nelygios „molinės“ sienos, natūralūs ryškiafaktūriai audiniai.

Paradoksalu, tačiau galimybes „tikrumui“ kurti atveria ir tobulėjančios technologijos. Tikrai neatsisakysime viso to, kas mums padeda taupyti energijos išteklius ir tausoti aplinką, suteikia saugumą ir komfortą, tačiau dabar šios technologijos tampa tiesiog nebematomos. Pavyzdžiui, visus vandens srovės parametrus duše galime valdyti tiesiog brūkštelėdami ranka bet kurioje sienos vietoje, o vonios veidrodis panorėjus gali atlikti planšetės funkciją.

Apgalvoti sprendimai ir multifunkcinės erdvės

„Geras skonis šiais laikais – apgalvotas sprendimas. Suprantama, kai atostogų būstui, kuriame apsistojame vos keletą savaitgalių per metus, ieškome nebrangių sprendimų, tačiau rinkdamiesi sofą svetainei, kurioje kasdien verda šeimos gyvenimas ir savaitgaliais buriasi giminės ar draugai, turėtume domėtis pasirinkto baldo konstrukcijos patikimumu ir garantijomis. Įrengiant verslo erdves, kuriose kuriamas „namų pojūtis“, svarbu neužmiršti verslo baldams keliamų reikalavimų, nes nuo to priklauso, kaip ilgai juos galėsime naudoti ir ar jie užtikrins saugią aplinką. Kitu atveju ne tik rizikuosime pakliūti į „šykštus moka du kartus“ spąstus, bet ir netausosime aplinkos“, – pabrėžia salonų „Skandinaviški interjerai“ rinkodaros vadovė.

Pasak jos, aplinkos išteklių tausojimo kryptis lemia ir siekį kuo racionaliau išnaudoti erdves. Tad multifunkciniai ir moduliniai baldai tampa itin aktualūs.

Komfortas, žemės spalvos ir atvirumas ateičiai

Išorinė harmonija su aplinka – dar ne viskas. Svarbu, kad interjere ir patys jaustumėmės komfortiškai – tiek fiziškai, tiek ir emociškai. Dėl to vis ergonomiškesni foteliai-reklaineriai, hamakai ar supynės vėl randa vietą mūsų laisvalaikio erdvėse, o jaukumo jausenai kurti pasitelkiama ruda spalva – pirmoji šių metų spalvų paletėje. Ji atitinka ir esminę jau minėtą mintį apie Žemę: juk rudos spalvos tonai priskiriami žemės atspalviams.

Sekant „naudoti, ne išmesti“ kryptimi, interjeruose atsisakoma monochromo:  interjero kūrėjai sąmoningai suburia skirtingas spalvas, kuriančias įspūdį, kad išsaugojome ir tarsi „netyčia“  suderinome anksčiau turėtus, naudotus baldus.

Nepaisant visko, išliekame atviri ateičiai: natūralias medžiagas interjere papildo faktūrinis aliuminis, deformuoto veidrodžio plokštumos bei detalės, suteikiančios „futuristinį“ akcentą, jį papildo dažytas ar tonuotas metalas. Dekoras išlieka atviras kiekvieno individualiai išraiškai: naudojami tiek geometrinių, tiek augalų raštų, tiek smulkaus piešinio, tiek stambių ornamentų tapetai ir audiniai. Šalia apskritimo ir stačiakampio vėl svorį įgyja ovalas, įvairiai kūrybiškai interpretuojamas ir stilizuojamas art deco arkos motyvas.

2020 metų interjero tendencijos:

  • Galvojame apie Žemę. Vartojame atsakingai, renkamės aukštos kokybės, ilgaamžius sprendimus ir medžiagas (medį, marmurą, ketų, natūralius stambiafaktūrinius audinius), laikui nepavaldų dizainą.
  • Naudoti, ne išmesti. Komponuojame skirtingus baldus ir spalvas, o vienspalvėse kompozicijose „pulsuoja“ atspalviai. 
  • Žemės spalvos. Vyrauja rudos spalvos paletė, o akcentinėmis dažniau tampa duslios (ne pirminės) spalvos: raudona, terakotos, mėlyna, žalia.
  • Tobulumas netobulume. Drąsiai renkamės etnines detales, nelygaus paviršiaus, lenktas sienų plokštumas, vertiname žmogaus rankų darbą bei renkamės individualizuotus sprendimus.
  • Atvirumas ateičiai. Natūralumą papildo „futuristinės“ medžiagos, semi-surreal grafinė raiška. Impulsai iš old-shool ar art deco virsta vizionieriškais ar siurrealistiniais elementais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder