Sodininkams: vaismedžių priežiūra birželį

Sodininkams: vaismedžių priežiūra birželį

Birželį baigiasi žydėjimas, ima formuotis ir augti vaisiai, uogos, prasideda galingiausia ūglių augimo banga.

Jeigu medžiai sveiki ir aprūpinti tuo, kas jiems būtina, tai mėnesio gale ūgliai gali užaugti iki 50 cm. Jeigu jie nesiekia 10 cm, vadinasi, medis prastai prižiūrimas (nepraturtinta dirva, medis nebuvo genimas, apsaugotas nuo kenkėjų ir pan.)

Iškart po žydėjimo vaismedžius reikia patręšti (skiestu karvių ar paukščių mėšlu; jei neturite šių trąšų - nusipirkite neorganinių).

Jeigu orai lietingi, trąšas galim berti sauso pavidalo, jei sausi - geriau skystas.

Po žydėjimo vaismedžiams labai reikia vandens, todėl gausiai paliekite juos: po 3-4 kibirus išpilkite obelims ir po 2-3 kibirus vyšnioms bei slyvoms.

Tokiu kiekiu vandens medžius reikia lieti tris kartus per sezoną: praėjus dviem savaitėms po žydėjimo, likus dviem savaitėms iki derliaus nuėmimo ir po jo nuėmimo.

Dirvožemio drėgmę išsaugoti padeda žemės aplink kamieną purenimas bei mulčiavimas durpėmis, pjuvenomis, kompostu.

Dažni vasaros lietūs, augalų laistymas ir tręšimas skatina augti ir piktžoles, todėl birželį dukart jas išravėkite.

Birželio pabaigoje medžių vainikuose ima augti vertikalūs ūgliai - juos reikia išpjauti. Atžalos taip pat ima lįsti ir iš medžio kamieno - jeigu jiems leisite laisvai augti, tai gali pakenkti vaismedžiui, todėl ir juos išnaikinkite: visiškai atkaskite ir išpjaukite palikdami tik kelmus.

Apžiūrėkite vaismedžių užuomazgas. Jei jų per daug, dalį išretinkite. Ant 10 cm ilgio šakelių palikite 2-3 stiprias užuomazgas, tada vaisiai užaugs didesni ir geresnės kokybės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder