Tikrasis laikas: saulės laikas

Tikrasis laikas: saulės laikas

Laikrodis rodo 7:00 – reikia keltis. Bet nesinori, nes atrodo, kad dar tik pusė 4 ryto. Vidurdienis – pats tas metas pietauti, bet vėl nesinori, atrodo, dar ne laikas… Tai kiek po šimts pypkių iš tikrųjų dabar yra valandų?

Iš tiesų, esame skaitę ne vieną ir ne du patarimus, kuriuose nurodoma, kada yra tinkamiausias laikas keltis, kada valgyti, kada eiti miegoti ir t.t. Netgi vedose yra nurodyti konkretūs laikai, kada verta atlikti tam tikrus dienos darbus. Tačiau visi šie patarimai ne visada veikia – atrodo aprašytas laikas nėra tinkamas mūsų geografinei padėčiai. Ar šie patarimai mums netinkami?

Jie yra tinkami ir teisingi. Tačiau juose minimas laikas yra skaičiuojamas šiek tiek kitaip – tai saulės laikas. Jis šiek tiek, o kartais ir žymiai, skiriasi nuo mums įprasto laiko. Kaip apskaičiuoti saulės laiką? Ogi labai paprastai. Pasižiūrime kada saulė teka ir kada leidžiasi. Atlikę nesudėtingą matematinį veiksmą, gauname dienos trukmę. Ją padalinkime iš 2 ir pridėkime prie saulėtekio laiko. Gausime tikslų laiką, kada tą dieną saulė bus aukščiausiame savo taške. Tai reiškia, kad tą valandą saulės laikas bus 12:00, kitaip tariant vidurdienis pagal saulę.

Priklausomai nuo metų laiko ir konkrečios dienos, šis vidurdienio momentas kinta. T.y. vienu metų laiku šis vidurdienis bus įprastiems laikrodžiams rodant 13:32, kitu laiku – 12:05. Geriausias metas, tiksliau orientuotis tarp saulės ir mums įprasto laiko, yra lygiadieniai arba Kovo ir spalio mėnesiai. Tuo metu saulės laikas ir paprastas laikas yra beveik toks pats – skiriasi gal tik keliomis minutėmis. Vidurvasarį ir viduržiemį šis atotrūkis padidėja iki pusvalandžio. Bet visada mums įprastas laikas yra priekyje. T.y. jis visada rodys daugiau valandų, nei tuo metu yra pagal saulės laiką.

Dar vienas dalykas – paskutinį Kovo sekmadienį, persukdami laiką viena valanda pirmyn, padidiname atotrūkį viena valanda. Taigi nuo Kovo iki Spalio atotrūkis didėja nuo 1 valandos iki 1:30 valandos vidurvasarį, ir vėl grįžta iki 1 valandos rudeniop. O nuo Spalio iki Kovo atotrūkis padidėja ir vėl sumažėja nuo 2 min. iki 30 min.

Taigi trumpai tariant – Liepos mėnesį galima eiti pietauti 13:30 ir tai bus pats geriausias metas. Vasario mėn. tą daryti turėtume 12:05 – ir tai bus tas pats metas, nes tuo metu saulės laikas bus 12:00. Kiekvienos dienos saulės vidurdienį galite rasti šioje internetinėje skaičiuoklėje

Kodėl svarbu žinoti saulės laiką? Visa gamta, tame tarpe ir žmogus, gyvena pagal šį laiką. Patekęs į bet kurią laiko juostą, organizmas susiorientuoja pagal saulę (net jeigu jos ir nesimato pro debesis). Visi biologiniai procesai atsistoja į savo vietas, veikiami saulės judėjimo danguje. Ir jei mes gyvename pagal šį laiką, žymiai palengviname savo organizmo veikimą. Pvz. eidami pietauti 12:00 pagal saulės laiką, leisime organizmui maistą pasisavinti žymiai efektyviau ir didžiąja dalimi išvengsime nuovargio, kuris dažną užklumpa iškart po pietų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder