Gardūs patiekalai iš pieno produktų ir jo alternatyvų

Gardūs patiekalai iš pieno produktų ir jo alternatyvų

Įprasčiausias mums karvės ar ožkos pienas, bei iš jų gaminami produktai – varškė, sūris, bet yra ir daugybė kitokių pieno produktų alternatyvų. Taigi, šio savaitgalio TV3 laidoje „La Maistas“, šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Gintautė Kuraitė pademonstruos, ką gardaus pasigaminti iš pieno produktų, bei kuo juos galima pakeisti. Išbandykite naujus produktus, naujus skonius ir jūs!

Laidos viešnia  Gintautė Kuraitė – veganiškos mitybos propaguotoja ir restorano „RoseHip“ įkūrėja. „Veganizmu susidomėjau prieš kokius 6-7 metus, o mėsos nevalgau 17 metų, palaipsniui atsisakiau ir kitų gyvūninės kilmės produktų“, – apie save pasakojo Gintautė.

G. Kuraitė laidos metu pagamins makaronus su veganišku sūrio padažu ir šokoladinį veganišką tortą su kepintais riešutais ir braškėmis. Savo patiekalams ji naudos avižų pieną, kokosų aliejų, veganišką parmezaną ir kitokias tradicinio pieno alternatyvas.

Nuolatinis laidos šefas grilio virtuozas ir mėsos gerbėjas Vylius Blauzdavičius gamins tradicinės virtuvės patiekalus – citrininį varškės pyragą ir sotų kefyro tešlos pyragą su šonine ir sūriu.

Kitas nuolatinis laidos „La maistas“ šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis gamins netradicinę pieno sriubą su vištiena ir topinambais, o desertui paruoš rūgščius grietininius ledus su citrina ir medumi.

„Pienas ir jo produktai mūsų virtuvėje vartojami nuo seno. Tačiau seniau, jie būdavo prieinami tik labiau pasiturintiems valstiečiams. Jei turi pieno, vadinasi turi karvę, turi kaip ją išmaitinti – kur ją ganyti, iš ko šieno priruošti, vadinasi turi žemės. O Radvilos jau 16 amžiuje gaminosi ledus. Tuomet dabartinius šaldytuvus atstodavo ledo kambariai, padaryti iš ledo gabalų“, – istorinės virtuvės įdomybes pasakojo Tomas.

„Desertams bei varškėtukams geriau naudoti riebesnę varškę “, – laidos žiūrovams patarė Tomas.

Laidos žiūrovams siūlome pasigaminti patiekalą pagal Tomo receptą – pienišką sriubą su vištiena ir topinambais

Ingredientai:

2 l pieno

300 g vištienos sparnelių

100 g topinambų

100 g morkų

50 g svogūnų

10 g peletrūno

10 g čiobrelių

10 g rozmarinų

šiek tiek aliejaus

pagal skonį druskos

Patiekiant:

2 riekelės šviesios duonos

50 g žirnelių (tinka tiek švieži, tiek šaldyti)

šiek tiek virtų morkų

šiek tiek ridikėlių

šiek tiek aliejaus (naudojau krapų aliejų)

Gaminimas:

Vištienos sparneliai įtrinami aliejumi, mėgiamais prieskoniais (ar smulkintais žalumynais) ir kepami iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių (kol gražiai apskrunda).

Puode kaitinamas pienas su žalumynais.

Pienui užvirus sudedami apkepinti sparneliai, smulkinti topinambai, morkos, svogūnai, ir viskas verdama 30 minučių.

Kai išverda, perkošiama per sietelį. Į pieną atgal sudedami topinambai ir morkos (keli morkų gabalėliai atsidedami sriubos patiekimui), viskas užverdama, o tada sutrinama trintuvu. Sutrynus sriuba perkošiama per sietelį (kad būtų visiškai glotni) ir pagal skonį pagardinama druska.

Vištiena nukaulinama ir suplėšoma, pagal skonį pagardinama druska.

Duonos riekelės apkepinamos keptuvėje ant sviesto arba aliejaus ir apipjaustomos norimomis formomis.

Sriuba tiekiama su duonos skrebučiu, vištiena žaliaisiais žirneliais, morkomis ir ridikėliais. Pašlakstoma aliejumi.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder