Atgarsiai iš parodos Ambiente 2020: tvaraus dizaino paieškos kuria netikėtas formas

Atgarsiai iš parodos Ambiente 2020: tvaraus dizaino paieškos kuria netikėtas formas

Interjero dizainas visais laikais atliepdavo laikmečio dvasią bei technologinius pasiekimus. Šiuo metu, kai aplinkosauga tampa vis aštresne ir aktualesne tema, interjero, tekstilės gaminių pramonė susiduria su naujais iššūkiais - sukurti produktus kurie būtų kartu tvarūs, estetiški ir draugiški gamtai. Vis daugiau gaminama iš natūralių bei perdirbtų medžiagų. Ieškant naujų medžiagų ar gamybos sprendinių kartu gimsta ir naujos, netikėtos formos. Apie visa tai pasakojime iš interjero dizaino parodos Ambiente.

Apie parodą Ambiente pasakoja Namų idėjų centro NIC atstovas Nerijus Urbonavičius.

Susirūpinimas klimato kaita paskatino tvarumo paieškas. Gamintojai savo veikloje taikydami pažangiausias technologijas ieško naujų medžiagos apdirbimo būdų bei gamtai draugiškų medžiagų pritaikymo masinei gamybai. "Šiuometinės tendencijos kyla iš siekių ir poreikių kuriuos formuoja kintanti mūsų aplinka. Šie siekiai išreiškia save naujomis arba naujai atrastomis formomis, raštais ar funkcijomis", - įspūdžiais dalinosi Nerijus Urbonavičius.

Šiais metais parodoje buvo išskiriamos 3 pagrindinės temos formuosiančios mūsų erdves: "Formos ir minkštumas", "Tikslumas ir architektūriniai netikėtumai" bei "Meniškumas ir įvairovė".

Formos ir minkštumas

Išpildyti švelniomis formomis ir ryškiais kontūrais, funkcionalūs interjero gaminiai pasiekė skulptūrinį preciziškumą. Šie ryškūs sprendiniai - išpildomi neutralių spalvų paletės švelniais atspalviais: balta ir įvairių atspalvių pilka. Spalvų intensyvumas varijuoja tarp šiltų ir šaltų atspalvių. Kolekcijose galima rasti įvairiausių paviršių: lygių, švelnių ar tekstūruotų. Naujų kolekcijų gaminiuose randame ir satino tekstūros įkvėpto stiklo, permatomo, nepriekaištingų linijų porceliano. Keramika, tiek vizualiai tiek savo lytėjimo savybėmis, perteikia estetikos pojūčius. Populiari natūrali ir tvari tekstilė, pritaikyta kasdieniniam naudojimui su vaizdiniais kuriuose jaučiamas intensyvumas ir nelygumai.

Tikslumas ir architektūriniai netikėtumai

Šių metų interjero ir eksterjero sprendiniai kinta įnešdami daug netikėtumų. Industrinė architektūra ir dizainas įkvėptas gamos spalvų, su plytų ir cemento tonais, degintų rūdžių elementais ir žalios spalvos stiklo pluoštu. Tokie sprendiniai kuria rafinuotai ramią atmosferą, kurią stiprina industrinis šaltumas papildytas vakarėjančio dangaus mėlynais atspalviais. Novatoriški deriniai kuria savitą  estetikos pojūtį.

Terazzo, poliruota ar pajuodinta mediena, stiklas, plienas, bronza ir matiniai paviršiai su silpnu blizgesio efektu susilieja su oda, tekstilės gaminiais, tokiais kaip virvelė, veliūras, taip pat su geometriniais piešiniais ir margais raštais.

Meniškumas ir įvairovė

Ši kryptis atskleidžia erdvių savitumą ir paverčia jas meno kūriniu. Meninis charakteris, neįprasti spalvų deriniai turi stimuliuojantį poveikį. Gaivios oranžinės, aviečių, pieniškų spalvų, sodraus medaus ir gyvo dangaus žydrumo atspalviai susilieja tarpusavyje arba tampa aplinką pagyvinančiais akcentais. Meniškumas ir įvairovė kuria sąveiką tarp kūrybos, amatų ir šiuolaikinių technologijų. Svarbiausia, jog būtų atskleista savita kiekvieno objekto istorija, savitas charakteris. Išmaniai ir netikėtai naudojamos įvairios naujos medžiagos, taikomi novatoriški gamybos procesai. Tai sukuria aktualias temas ir netikėtas formas.

Audiniai

Neapdorotos medžiagos, netobulumai, rankų darbo gaminiai, maksimalizmas ar eksperimentai – visa tai galima rasti šių metų tekstilės gaminiuose. Natūralios, minimaliai apdirbtos medžiagos, perteikiamos išlaikant prigimtines jų savybes. Žemės spalvos interjeruose atskleidžiamos per vilnos ar lino medžiagiškumą. Eksperimentuojama su tekstile, gauta panaudojant botanines medžiagas – džiutą, pušies žievę, popierių. Atrandamas gilus žalsvas atspalvis, kaip užuomina į dumblius, jūros organizmus. Kartu su etniniais motyvais grįžta ir istoriškai primiršti audiniai, dažymo technikos: batika, ikat technika, suderintos su spausdintu gėlių raštų veliūru, žakardo audiniais ir gobelenais.

Vienareikšmiškai ateinančio laikotarpio tema bus aplinkai draugiški namai. Perdirbamos medžiagos – ateinančio laikotarpio medžiagos, kurių bus matyti vis daugiau.

"Jau prieš kelis metus matėsi tendencijos, kad kurdami namus žmonės pageidauja, kuo daugiau gamtos pojūtį kuriančių paviršių, gamtos spalvų. Industrializacijos laikotarpį keičia tvarumo paieškos. Ieškoma sinergijos su mus supančia aplinka", - pasakojimą užbaigė Namų idėjų centro NIC atstovas Nerijus Urbonavičius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder