A. Dulkys: artimiausius tris mėnesius turėsime kassavaitines vakcinos siuntas

A. Dulkys: artimiausius tris mėnesius turėsime kassavaitines vakcinos siuntas

Reaguodamas į vis griežtesnę kai kurių Europos Sąjungos (ES) bendrijos narių kritiką atsakingoms ES institucijoms dėl to, kad šios dirba per lėtai ir nesugeba užtikrinti reikiamo kiekio skiepų dozių nuo COVID-19 pristatymo, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikina, kad Lietuva su ES institucijų pagalba vakcinas gali pasiekti kur kas greičiau ir efektyviau nei užsakinėdama jas individualiai. Ministras taip pat pažymi, kad artimiausius tris mėnesius Lietuvą pasieks kassavaitinės COVID-19 vakcinų siuntos.

„Derybininkas ir sutarčių koordinatorius tarp gamintojų ir mūsų yra Europos Komisija (EK) ir ji tiesiogiai sudarinėja sutartis (...) ir pro rata principu dalina kvotas šalims narėms, o mes tik užsirezervuojame Lietuvai reikalingus kiekius. Gera žinia yra tai, kad tikrai esame užsirezervavę tiek vakcinų, kiek mums užtektų, ir jei dar reikės, galėsime, matyt, pasidalyti ir su trečiosiomis šalimis“, – LRT Radijui antradienį kalbėjo A. Dulkys.

A. Dulkys pažymėjo, kad artimiausius tris mėnesius Lietuvą COVID-19 vakcinų siuntos pasieks kas savaitę.

„Mus jau pasiekė žinios, kad bent jau artimiausius tris mėnesius turėsime kassavaitines vakcinos siuntas. Jau dabar galime detaliau planuoti prioritetus, kurie darbuotojai kokiu eiliškumu yra vakcinuojami“, – teigė jis, pridurdamas, kad visgi kol kas dar neaišku, kurį šių metų mėnesį prasidės visos visuomenės vakcinavimas.

Ministras taip pat teigė, kad be EK pagalbos vargu ar Lietuvai pavyktų taip greitai gauti reikiamą vakcinų kiekį.

„Lietuva yra tarp tų nedidelių šalių, kuri buvo labai suinteresuota, kad kažkoks didesnis galios centras užsiimtų koordinavimu. Ir manau, jog jei būsime objektyvūs, suprasime, kad tą, ką galime pasiekti per EK, yra tikrai kur kas daugiau negu tokios nedidelės šalys su savo palyginus nedideliais užsakymais gamintojams: kurioje mes eilėje atsidurtume?“, – sakė jis.

Monika Grigutytė (ELTA)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder