Specialistai vaikus grąžina tėvui

Specialistai vaikus grąžina tėvui

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovai du kauniečius mažamečius nusprendė grąžinti jų tėvui. Vaikai nuo šeimos buvo atskirti dėl įtarimų smurtu, o ši istorija sulaukė didelio visuomenės dėmesio.

„Labai džiaugiuosi šiandienos sprendimu, nes du mažamečiai vaikai grįš pas tėtį į savo namus. Kartu noriu tikėtis, kad atvejo vadybininkas ir jo suburta komanda bei kiti Kauno miesto savivaldybės ekspertai suteiks visą reikiamą pagalbą vaikams ir tėčiui su mama. Prašau tėčio ir mamos priimti šią pagalbą, jei ne dėl savęs, tai bent dėl vaikų“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Jis sako nuoširdžiai tikintis, kad pora myli vaikus bei ragino „suremti pečius“ vaiko teisių apsaugos specialistus, tėvus, savivaldybių darbuotojus ir visuomenę.

„Greičiausiai šio sprendimo laukė didžioji dalis Lietuvos, tokio sprendimo. Dėl detalių vis dar diskutuojama, kada ir kaip, kokiomis sąlygomis bus grąžinami vaikai, kokia pagalba bus užtikrinama“, – teigė ministras.

Jis tikisi, kad socialiniai darbuotojai suteiks visą reikiamą pagalbą šeimai po mėnesio pertraukos grįžus vaikams, kartu jis prašo tėvų „maksimalaus bendradarbiavimo“.

„Dėl ko esu nusivylęs – dėl mūsų negebėjimo susikalbėti vaikų labui“, – sakė L. Kukuraitis.

Į žiniasklaidą besikreipusi šeima sakė, kad vaikai iš jų buvo paimti po praeivio pranešimo apie smurtą, kai vaikų mama drausmindama į gatvę bėgusį sūnų sudavė jam per ranką.

Tuo metu vaikų teisių specialistai sako, kad mažamečiai iš šeimos paimti dėl jiems grėsusio pavojaus, šeimai nesutikus bendradarbiauti su policijos pareigūnais, vaiko teisių apsaugos darbuotojais, tačiau pripažįsta, kad reaguojant į situaciją buvo padaryta klaidų.

Dėl šių aplinkybių ikiteisminį tyrimą atlieka teisėsauga.

Anot L. Kukuraičio, vaikas grąžintas tėvui, nes vaikų mamai galioja kardomosios priemonės, kurias nustatė teisėsauga. Anksčiau vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai tvirtino, kad mamai draudžiama bendrauti su sūnumi, lankytis vaikų gyvenamojoje vietoje. Jo nuomone, sprendimas grąžinti vaikus jų tėvui „turėtų būti vykdomas kuo greičiau“.

Jis išsakė kritikos ir Kauno Vaiko teisių apsaugos tarnybai, ypač laikinajai vadovei Daivai Porutienei, kuri, pasak ministro, viešai skelbė „tikrovės neatitinkančią informaciją“ apie mamos neblaivumą. Jis patvirtino, kad D. Porutienė pažeminta pareigose iki vyriausiosios specialistės.

„Tikrovės neatitinkanti informacija, galimas grubus fizinis elgesys arba užsidarymas nuo vaikų tėvo, advokato, Seimo narių – tai yra nepateisinama, taip tarnyba neturėtų veikti. Dėl to daromi vidiniai tyrimai, vadovė yra pašalinta iš vadovaujančių pareigų, dėl to ne kartą esame atsiprašę šeimos“, – akcentavo ministras.

Jo teigimu, vaiko teisių apsaugos tarnyba turi būti „maksimaliai skaidri ir bendradarbiaujanti“, kartu ministras pabrėžė, jog ir šeima privalo bendradarbiauti siekiant vaikų gerovės, priešingu atveju vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai negali tinkamai atlikti savo pareigų.

Jis taip pat ragino nelyginti skirtingų galimo smurto prieš vaikus atvejų ir vaiko teisių apsaugos tarnybos priimtų sprendimų.

„Svarbu būti nuosekliais. Jei įstatyme sutarėme, kad smurtas ir fizinės bausmės yra draudžiamos, tai turime laikytis susitarimo ir neteisinti mažesnio smurto arba lyginti jo su didesniu (...). Kiek kartų reikia suduoti vaikui, kad to nebeteisintume?“, – svarstė L. Kukuraitis.

Jis sakė suprantantis ir dalies politikų įsitraukimą į šią istoriją, bet kritikavo tarnybai daromą spaudimą.

„Tikrai yra labai nežymi riba, kurią galima peržengti, kur politiniu spaudimu galima daryti įtaką sprendimams, kur lemiami žmonių likimai. Čia turėtų būti adekvatu, turėtų būti sąmoningas veiksmas apriboti savo politinį veikimą, ten, kur yra teisės ir procedūros, pasitikima specialistais, kad jie padarys gerai“, – sakė jis.

Tėvai vaikų sulaukti tikisi ketvirtadienį

Patys tėvai teigia buvę informuoti, kad sūnus ir dukra bus grąžinti ketvirtadienį.

„Manome, kad jau rytoj pasirašys dokumentą ir duos tą įsakymą mums vaikus grąžinti. Be abejo, grąžins man vienam vaikučius, žmona turės gyventi kitur. Tai iš dalies toks prieitas kompromisas, tenkina“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė vaikų tėvas Gintaras Kručinskas.

Vaikų mama Eglė Kručinskienė sako, kad sutarta, jog abu tėvai laikysis visų keliamų sąlygų, t.y. lankyti pozityvios tėvystės kursus, patys konsultuotis su psichologais ir leisti psichologams bendrauti su vaikais.

„Aš su viskuo sutinku, kad tik vaikai būtų ramioje aplikoje“, – sakė E. Kručinskienė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiemet nuo liepos iki spalio 22-osios buvo 513 atvejų, kai vaikai perduoti  laikinajai globai, pernai per liepą–gruodį tokių atvejų buvo 710.

Šiemet, nuo liepos 1-osios įsigaliojus Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms, gauta 6 tūkst. pranešimų, iš jų 64 proc. nepasiteisino, t. y. nenustatytas joks grėsmės vaikams lygis.

66 proc. atvejais pareigūnai nustato, kad šeimoms reikalinga pagalba, 14 proc. atvejų nustatoma grėsmė vaikams ir kreipiamasi į teismą dėl vaikų paėmimo iš šeimos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder