Valstybė toliau skriaudžia tėvystę pasirinkusius karius?

Valstybė toliau skriaudžia tėvystę pasirinkusius karius?

Mūsų valstybėje karys neasocijuojasi su tėvyste. Tokios išvados peršasi paklausius vaiko priežiūros atostogų išėjusių karių istorijų. Nors nuo praėjusių metų kariuomenė pradėjo mokėti mokesčius "Sodrai", antrą dukrytę auginantis Klaipėdos rajono gyventojas Tomas Žemgulys skundžiasi, kad gauna neadekvačias buvusiam atlyginimui išmokas.

"Toks siutas ima - tiek Tėvynei atiduodame laiko, tiek ją mylime, bet ta Tėvynė mūsų kažkodėl nemyli", - pyksta T. Žemgulys.

Pasirodo, jam dar pasisekė, nes prieš keletą metų vaikus pasirinkę auginti kariai galėjo likti iš viso be cento kišenėje - kol kariuomenė nemokėjo mokesčių, priversti "Sodrą" mokėti kariams išmokas galėjo tik teismas.

Skaičiuoja nuo "pliko atlyginimo"?

"Manau, kad tai elementarus karių apgaudinėjimas. Kai nori prisivilioti į kariuomenę, tikina, kad bus visos socialinės garantijos. Bet realybė yra visai kitokia. Pasirodo, visi priedai, kuriuos gauname prie atlyginimo dirbdami kariuomenėje, niekur neskaičiuojami", - piktinosi T. Žemgulys.

Vaiko priežiūros atostogų jau antrą kartą išėjęs karys atviravo, kad tokį sprendimą jų šeima priėmė dėl labai paprastos priežasties - tiesiog tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje jis neuždirba tiek, kad galėtų tinkamai aprūpinti šeimą, kol žmona augins vaikus.

"Kiekvienos šeimos situacija skirtinga. Tiesiog mano žmona uždirba daugiau. Ji lygiai taip pat su malonumu sėdėtų su vaikais, bet yra kaip yra, apskaičiavome, kad bus kur kas racionaliau, jei vaiko priežiūros atostogų eisiu aš", - pasakojo T. Žemgulys.

Vyras džiaugėsi, kad jo vaikai "auksiniai", nekeliantys didelių problemų. Tačiau tėvystės džiaugsmus temdo visuomenėje vis dar gajus stereotipas, kad kariui sėdėti su vaikais namuose - nevyriška, nedžiugina ir apgailėtinos išmokos.

Tomas pasakojo, kad prieš išeidamas vaiko priežiūros atostogų, kariuomenėje gaudavo 860 eurų siekiantį atlygį.

"Stabili alga siekė 600 eurų, o kitą dalį sudarė priedai, pavyzdžiui, maistpinigiai ir t. t.", - prisiminė vyras.

Eidamas vaiko priežiūros atostogų dviem metams jis sakė žinojęs, kad pirmus metus gaus 70 proc., o antrus - tik 40 proc. siekiančią išmoką, bet net neįtarė, kad išmokos jam bus skaičiuojamos tik nuo "pliko atlyginimo".

"Pasirodo, visi priedai, ką gauname dirbdami kariuomenėje, neturi jokios reikšmės, kai kalba pasisuka apie socialines garantijas. Nuo šių metų balandžio, kai prasidėjo antrieji vaiko auginimo metai, iš kariuomenės kas mėnesį gaunu tik 49 eurus, "Sodra" dar prideda 216 eurų. Tad realiai gaunu tik 265 eurus, o tai tikrai nėra 40 proc. mano buvusio atlyginimo", - pasakojo buvęs karys.

Jo manymu, išmokas jam moka ne tik "Sodra" bet ir kariuomenė dėl to, kad visus mokesčius, kaip ir kitos organizacijos, kariuomenė pradėjo mokėti tik nuo 2017-ųjų sausio. Esą dėl to "Sodra" nelinkusi viena prisiimti visos naštos.

"Seniau kariuomenė iš viso nemokėjo "Sodrai". Tad realiai 15 metų atitarnavęs karys, ko gero, pensijos gaus ašaras. Įsivaizduoju, kad ir man pensija kapsi nuo "plikos algos". Kokią pensiją mes gausime baigę tarnybą - 170 eurų? Argi šitaip reikia elgtis su žmonėmis, kurie pasiryžę net savo gyvybę atiduoti už Tėvynę? Viską atiduodi Tėvynei, o ji atkiša špygą. Jei išeini vaiko auginti ar susergi, sėdi basas", - daugybę klausimų šalies valdžiai turi T. Žemgulys.

Tad, pasak jo, nėra ko stebėtis, kad tiek daug karių palieka tarnybą. Jo žiniomis, kol jis antrus metus augina dukrytę, esą pasikeitė kone 60 proc. karių.

"O ką daryti? Pamatęs, kaip tave vertina, spjauni į viską ir eini lauk. Bet, matyt, valstybei dėl to tik patogiau. Pabūna karys kelerius metus, išeina lauk ir visiems ramu - nereikės pensijos mokėti, mažiau rūpesčių, mažiau išlaidų. Mano žiniomis, kariuomenėje ir yra numatyta 80 proc. darbuotojų kaita", - pasakojo esama sistema nusivylęs T. Žemgulys.

Bylinėjosi teismuose

Panašias emocijas prieš keletą metų išgyvenęs buvęs kariškis, dabar verslininkas klaipėdietis Ernestas Mickus taip pat piktinasi dėl to, kad jaunuoliai į kariuomenę viliojami nerealiais pažadais.

"Tikriausiai daugelis yra matę reklaminių lankstinukų, kur jaunuoliai kviečiami į kariuomenę, akcentuojama, kad jiems laiku bus mokamas atlyginimas ir suteiktos visos socialinės garantijos. Kas galėtų patikėti, kad valdiška institucija apgaudinėtų žmones? Ir aš netikėjau", - dabar jau su šypsena pasakoja E. Mickus.

Tačiau prieš keletą metų jam buvo visai nejuokinga, kai, išėjęs vaiko priežiūros atostogų, jis sužinojo, kad "Sodra" jam nesiruošia mokėti nė cento. "Sodros" atstovai tuomet aiškino, kad karinės institucijos nemoka įmokų "Sodrai", tad kariuomenėje dirbantys asmenys nebuvo draudžiami ligos ir motinystės ar tėvystės socialiniu draudimu.

E. Mickui teko bylinėtis, kol Klaipėdos apygardos administracinis teismas nusprendė, kad tėvystės pašalpa jam turi būti išmokėta už dvejus metus.

"Kreipiausi į teismą drąsiai, nes aš buvau ne pirmas toks. Ne viena panaši byla prieš "Sodrą" jau buvo laimėta, buvo išaiškinta, kad ji turi mokėti išmokas ir kariams, bet kažkodėl ji sąmoningai to nedarė", - stebėjosi E. Mickus.

Nors praėjusiais metais ir buvo priimta nauja tvarka, kuri turėtų padėti išvengti panašių nesusipratimų, nes Lietuvos kariuomenė taip pat moka mokesčius, po šios istorijos vyras sakė neturėjęs jokių minčių grįžti tarnauti į kariuomenę. Jis tapo verslininku - Palangoje įkūrė šokoladinių kebabų kavinę.

"Gal tiems, kurie pradėjo tarnauti nuo praėjusių metų, kitais metais, kai bus sukauptas 12 mėn. darbo stažas, ir bus lengviau. Bet mes, senoji karta, dantimis ir nagais turėjome išsikovoti savo teises", - kalbėjo E. Mickus.

Jis kariuomenėje tarnavo trejus metus. Vyras sakė net neįsivaizduojantis, ar šie metai turės kokios nors įtakos, kai jam bus skaičiuojama senatvės pensija.

"Kol dar jaunas apie pensiją negalvoju. Realiai kariai nėra darbuotojai, jie yra tarnautojai. Darbo kodeksas mūsų negina, kariuomenėje vadovaujamasi Tarnybos statutu. Nedarbingumo išmokos, pensijos anksčiau buvo mokamos iš Krašto apsaugos biudžeto. Kaip bus dabar, kai tvarka pasikeitė, nesidomėjau", - svarstė vyras.

Teigiama, kad dabar 20-25 metus tarnavę kariai realiai gauna vos 200-300 eurų siekiančias pensijas. Suprantama, kad net išėję užtarnauto poilsio, daugelis stengiasi susirasti papildomą darbą. Bėda, kad kariui adaptuotis civiliniame gyvenime nėra paprasta.

"Juk dažnai galvojama, kad kariai nieko daugiau nemoka, tik garsiai rėkti. Ar įsivaizduojate, ką galėtų dirbti buvęs artileristas?" - juokėsi viename žemės ūkyje dirbantis buvęs karys.

SMŪGIS. Prieš keletą metų vaiko priežiūros atostogų išėjęs buvęs karys Ernestas Mickus išgirdo, kad "Sodra" jam nesiruošia mokėti nė cento. Teisingumą atkūrė tik teismas.

Ernesto MICKAUS albumo nuotr.

Renka informaciją

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai mjr. Mindaugas Neimontas nesiėmė komentuoti situacijos ir rekomendavo kreiptis šiais klausimais į Krašto apsaugos ministeriją.

Iš pastarosios valstybinės įstaigos atsakingų atstovų komentaro laukėme dvi dienas.

Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus atstovė Aušra Vaitkevičiūtė kalbėdama telefonu stebėjosi, kad kariai savo problemas linkę spręsti su žurnalistais.

"Visi kariai yra informuoti, kad yra įrengta speciali pašto dėžutė, kuri ir yra skirta visiems socialiniams klausimams spręsti. Kiekvienas šios struktūros darbuotojas negali būti išmokų specialistas, todėl ir dirba specialiai šioms problemoms spręsti skirti darbuotojai. Šiuo atveju matome, kad T. Žemgulys pats nesidomėjo, geriau kreipėsi į žurnalistus", - stebėjosi A. Vaitkevičiūtė.

Vakar popiet žadėjusi parengti išsamų ministerijos komentarą, ji galų gale atsiuntė tokį atsakymą:"Atsižvelgiant į tai, kad jūsų paklausimas reikalauja duomenų surinkimo, taip pat įvairių statistinių duomenų, atsakymą jums išsiųsime, kai tik bus parengtas."

Tad pažadame ministerijos komentarą prie šios temos pridėti "Vakarų ekspreso" interneto svetainėje www.VE.lt, kai tik jo sulauksime.

Laužo stereotipus

Nepaisant vis dar gajaus stereotipinio požiūrio, neva kūdikius tinkamai prižiūrėti sugeba tik moterys, Lietuvoje sparčiai daugėja vyrų, kurie gimus vaikui mielai išeina vaiko priežiūros atostogų ir išleidžia žmoną į darbą. "Sodros" duomenimis, tokį kelią šiemet yra pasirinkę per 10 tūkst. Lietuvos vyrų.
Prieš dešimtmetį šis santykis buvo kiek kitoks. 2009 metais vaiko priežiūros atostogas rinkosi 3,3 tūkst. vyrų ir 42,6 tūkst. moterų. Vyrų skaičius vis labiau ėmė didėti nuo 2014-ųjų.
"Vaiko priežiūros atostogų nuo pat Ligos ir motinystės įstatymo įsigaliojimo 2001 m. galėjo eiti vienas iš tėvų. Tik tuo metu šių atostogų trukmė buvo mažesnė (nesvarbu, mama ar tėtis jas renkasi) - iki vaikui sukaks vieneri metai. Nuo 2008 m. tvarka keitėsi ir yra tokia kaip dabar - atostogos skiriamos ir išmokos mokamos iki vaikui sukaks 2 metai", - priminė "Sodros" atstovai.

DIDELĖ KAITA? Buvusių karių teigimu, kariuomenėje įprasta 60-80 proc. karių kaita.

Asociatyvi Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder