A. Salamakinas: "Atsakau ir prieš tautą"

A. Salamakinas: "Atsakau ir prieš tautą"

„Respublikos“ savaitės žmogus - Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, socialdemokratas Algimantas Salamakinas, kartu su komiteto dauguma pasiūlęs Vyriausybei sustabdyti skalūnų dujų išteklių paiešką. Pagrindinis tokio siūlymo argumentas - skalūnų dujų žvalgyba bei gavyba kenkia aplinkai ir gyventojų sveikatai.

- Ar toks Seimo Aplinkos apsaugos komiteto sprendimas nesupykdys jūsų su kai kuriais partijos kolegomis ir valdančiąja koalicija?

- Kodėl supykdys? Kiekvienas Seime dirbame savo darbą ir atsakome už savo sritį. Dirbame kiekvienas savo srityje ir atsakome. Aš atsakau ir prieš partiją, ir prieš tautą.

- Bet yra ir kitaip galvojančių. Ir gana nemažai! Esą savos skalūnų dujos padidins Lietuvos energetinę nepriklausomybę. Atrodo, Vyriausybė jau apsisprendusi palaiminti skalūnų dujų žvalgybą. Šit ir komiteto narys, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis neprieštarauja dujų žvalgybai.

- Premjeras Algirdas Butkevičius teisingai pasakė mūsų tikslus - projektai nebus įgyvendinami, jei jie kenks žmonėms ir aplinkai. Pirmiausia turi būti žmonės. Ypač jų sveikata. Skalūnų dujų gavyba gali ypač pakenkti vandeniui. Gal iš tiesų skalūnų dujų gavyba duos labai didelę ekonominę naudą, būsime energetiškai saugūs, bet turime galvoti ir apie mūsų aplinkos bei sveikatos apsaugą.

- O iš kur žinote, kad dujų žvalgyba bei gavyba pakenks aplinkai ir sveikatai?

- Turiu Europos Parlamento vieno iš institutų atliktą tyrimą. Turime daug tyrimų.

- Ar kitose Europos valstybėse jau naudojamos skalūnų dujos?

- Anglai išgręžė du gręžinius ir nustojo. Bulgarai, prancūzai, čekai taip pat skalūnų dujų neeksploatuoja. Tik lenkai dar kažką daro.

- O kodėl anglai nusprendė neeksploatuoti skalūnų?

- Nes tai pavojinga aplinkai. Anglai jau 160 metų atlieka seismologinius tyrimus ir pastebėjo, kad išgręžus du skalūnų dujų žvalgybos gręžinius įvyko nedidelis žemės drebėjimas. Nustatė, kad tai dėl gręžimų, todėl žvalgymo darbus nutraukė.

- Gal geriau vienas nedidukas žemės sudrebėjimas, nei tuščias dujų balionas? Gal verta aukotis dėl didesnės energetinės nepriklausomybės?

- Europos institutai atliko tyrimus ir nustatė, kad jei skalūnų dujos būtų intensyviai išgaunamos visose Europos Sąjungos valstybėse, tai jos vis vien patenkintų tik 5-6 proc. visų Europai reikalingų dujų poreikio. Ir tai ne „Gazpromas“, ne Lietuva taip nustatė, bet Europos Sąjungos mokslininkai. Turi būti viskas suskaičiuota, pamatuota. Turime padėti ant svarstyklių, ką tikrai gausime ir ką prarasime. Nes gyvename užkeikimais.

- Kokiais užkeikimais?

- Štai grįžta buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir praneša, kad amerikiečiai energetikai nustatė, kad Lietuva turi skalūnų dujų trisdešimčiai metų. Ne JAV turi aiškinti mūsų ministrui, ką mes čia Lietuvoje turime. Man visa tai labai įdomiai, „navatnai“ atrodo.

- Tad kokių nuostolių galima tikėtis, jei vis vien žemę gręšime?

- Pirmiausiai nukentėtų geriamasis vanduo. Bepigu amerikiečiams. Jie negyvenamose prerijose išgręžė 50 tūkstančių gręžinių ir todėl turi iš skalūnų dujų ekonominę naudą. O Europos Sąjungoje yra didelis gyventojų tankis. Lietuvoje - irgi.  Įsivaizduokite, jei nuo Tauragės, nuo pajūrio iki Raseinių ir Vilkaviškio kiekviename kvadratiniame kilometre būtų po du gręžinius? Kaip tai atrodytų? Ir dar užterštų vandenį toksinėmis medžiagomis. Po 20-30 metų pačia vertingiausia iškasena taps švarus geriamasis vanduo. Kam jį paaukoti? JAV Teksaso valstijoje, kur išpilamas skalūnų gręžinių vanduo, krinta paukščiai, dvesia gyvuliai. Nes iš gręžinių pumpuojamas vanduo turi nuodingų cheminių elementų, o jų formulę amerikiečiai slėpė. Tačiau Europos Sąjungos chemikai tą formulę nustatė. Rado dešimt toksiškų elementų. Štai toks toksiškas vanduo iš gręžinio supilamas į rezervuarus ir stovi, kol padaromas nekenksmingas.

- Tad ir Lietuvoje prie kiekvieno skalūnų gręžinio turėtų būti po rezervuarą? Nuo Tauragės iki pajūrio ir Raseinių? Visur stūksotų baseiniukai su nuodais?

- Taip, ir mums rezervuarų reikėtų. Kaip tik gręžia, taip ir rezervuaras.

- Tačiau apie Lietuvos skalūnų dujas valdžia kalba jau nuo 2003 metų. Nejaugi nepastebėjo galimų pavojų?

- Diskusijos vyko. O dabar perėjo prie realybės. Kompanija „Chevron“ bus skelbiama nugalėtoja.

- O kodėl „Chevron“?

- Nes turi didžiausią patirtį.

- „Chevron“ ketina Lietuvoje į skalūnų dujų gavybą investuoti 80 mln. litų? Ir, aišku, stengtųsi, kad tie pinigai su kaupu atsipirktų. O kokia nauda Lietuvai?

- Mes gautume 2-17 proc. žemės gelmių mokestį už parduodamas dujas. JAV skalūnų dujos pigesnės, nei perkamos iš „Gazpromo“, bet Lietuvoje jos bus brangesnės.

- Kodėl?

- Nes bus sudėtingiau jas išgauti. Juk Lietuva - ne prerijos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder