Algimanta Pabedinskienė: "Teiksime teisės aktus, kurie skatins vaikus auginti šeimose ir šeimynose"

Algimanta Pabedinskienė: "Teiksime teisės aktus, kurie skatins vaikus auginti šeimose ir šeimynose"

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskiene sako, kad Seimo rudens sesijai planuojama pateikti teisės aktų projektus, kuries skatintų vaikus auginti šeimose ir šeimynose, palengvintų įvaikinimo procedūras.

"Aš asmeniškai galvoju, kad jeigu vaikai augtų šeimose ir šeimynose, tai būtų puiku, ir aš norėčiau, kad visi Lietuvos žmonės labai atsakingai į tai žiūrėtų ir priimtų tą atsakomybę", - penktadienį po susitikimo su Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija, kur buvo diskutuojama apie valstybinių vaikų globos namų sistemos reorganizavimą, žurnalistams sakė ministrė.

Pasak A. Pabedinskienės, yra sudaryta darbo grupė, kuri iki gegužės 1 d. turėtų pateikti savo įžvalgas, pastebėjimus, atlikti analizę, kokia yra situacija šiandien su vaikų globos ir suaugusiųjų globos namais.

"Tada mes galėsime priimti sprendimus ir galbūt keisti ir paramos dydį, ir kitus dalykus. Skaičių nenorėčiau konkretizuoti, paanalizuosime, pasižiūrėsime. Jeigu kalbame apie šeimų ir šeimynų skatinimą, tai, be abejonės, visą pašalpų, globos įmokų skyrimą reikia peržiūrėti, motyvuoti Lietuvos piliečius prisiimti tą atsakomybę globoti vaikučius", - mano ministrė.

Anot jos, antrasis darbo grupės etapas susijęs su strategijos parengimu. "Mes manome, kad rudens sesijai galėsime teikti įstatymų ir teisės aktų pakeitimus, pasiūlymus", - žadėjo A. Pabedinskienė.

Jos duomenimis, vaikų globos namuose šiuo metu gyvena apie 4 tūkst. vaikų, o personalą sudaro maždaug apie 3,5 tūkstančio darbuotojų.

"Jeigu mes vertiname tai, kad yra ir neįgalūs vaikučiai, tai jiems socialinių darbuotojų reikėtų, ko gero, daugiau. Bet, be abejonės, dar kartą noriu pakartoti, kad idealiausias variantas - kad vaikučiai augtų šeimose ir šeimynose", - sakė A. Pabedinskienė.

Paklausta, kiek iš vaikų globos namuose augančių 4 tūkst. vaikų šį skaičių siekiama sumažinti, ministrė sakė: "Skaičių nenorėčiau sakyti, nes situacija keičiasi, yra įvairios aplinkybės, bet, be abejonės, - per pusę būtų idealu ir tai yra didžiulė siekiamybė".

Anot A. Pabedinskienės, planuojama keisti ir įvaikinimą reglamentuojančius įstatymus. "Yra darbo grupė, išklausysime visų nuomonių ir priimsime atitinkamus sprendimus, kurie palengvintų įsivaikinimo procesą, nes jeigu kalbame apie šeimų ir šeimynų plėtrą, tai mes tą turime daryti", - teigė ministrė.

Jos teigimu, šiuo metu apie 9 mėnesius laukiama įsivaikinimo. "Mes manome, kad 6 mėnesiai turėtų būti maksimumas", - pažymėjo ministrė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder