Atšaukiami konsulai iš Karaliaučiaus ir Sankt Peterburgo

Atšaukiami konsulai iš Karaliaučiaus ir Sankt Peterburgo

Rusija atšaukė generalinį konsulą Klaipėdoje Vladimirą Malyginą, o Lietuva grąžina į Vilnių konsulus Karaliaučiuje ir Sankt Peterburge, trečiadienį pranešė diplomatai.

Šie sprendimai priimti, kai Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD) paskelbė, kad su diplomatine priedanga Lietuvoje veikia Rusijos žvalgybos tarnybų darbuotojai.

Kaip BNS teigė Rusijos konsulato atstovai, V.Malyginas išvyksta pasibaigus kadencijai, jis paskirtas dirbti Maskvoje. Konsulo pareigas laikinai eis patarėjas Vladimiras Novikovas.

V.Malyginas Rusijos generalinio konsulo pareigose neišbuvo nė dvejų metų - į šį postą jis buvo paskirtas 2012 metų rugsėjį.

Konsulato tinklalapyje išplatintame atsisveikinimo laiške V.Malyginas dėkojo savivaldybių vadovams, visuomeninių organizacijų, verslo atstovams bei „visiems draugams lietuviams“, su kuriais teko bendradarbiauti, už pagalbą plėtojant Lietuvos ir Rusijos santykius.

Lietuvos užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS trečiadienį sakė, kad į Vilnių gegužę grįš generalinis konsulas Karaliaučiuje Vaclavas Stankevičius ir generalinė konsulė Sankt Peterburge Aušra Semaškienė. Detaliau komentuoti situaciją ji atsisakė.

Kovo mėnesį VSD paskelbė, kad Rusijos generaliniame konsulate Klaipėdoje dirba Rusijos žvalgybos pareigūnai.

„Lietuvoje Rusijos žvalgybos tarnybų darbuotojai dažniausiai veikia su diplomatine priedanga. Šią priedangą naudoja Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU). SVR ir GRU darbuotojai prisidengdami diplomatų statusu dirba Rusijos ambasadoje Lietuvoje, Rusijos prekybos atstovybėje ir Rusijos generaliniame konsulate Klaipėdoje“, - teigiama viešai paskelbtoje ataskaitoje.

Praėjusią savaitę pranešta, iš Lietuvos išvyko ambasadoje Vilniuje dirbęs diplomatas Valerijus Katula, VSD ataskaitoje įvardytas kaip šnipinėjimą bandęs vykdyti Rusijos karinės žvalgybos darbuotojas.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder