Austrijos žiniasklaida nušviečia skandalą tarp Vienos ir Vilniaus dėl KGB karininko paleidimo

Austrijos žiniasklaida nušviečia skandalą tarp Vienos ir Vilniaus dėl KGB karininko paleidimo

Austrijos žiniasklaida nušviečia skandalą tarp Vilniaus ir Vienos dėl KGB karininko Michailo Golovatovo paleidimo, pabrėždama kad tai sukėlė rimtą diplomatinę krizę tarp šalių.

"Ledynmetis tarp Vienos ir Vilniaus", - skelbia "DiePresse.com". Portalas cituoja Lietuvos Premjerą Andrių Kubilių, kuris dar savaitgalį apkaltino Austriją "nepaisant europietiško solidarumo", bei Prezidentę Dalią Grybauskaitę, pavadinusią austrų žinybų veiksmus "politiškai nepateisinamais".

Kartu "DiePresse.com" cituoja Austrijos užsienio reikalų ministrą Michaelį Špindelegerį (Michael Spindelegger), kuris teigia, kad Lietuva neišnaudojo termino reikalingiems duomenimis apie M. Golovatovą pateikti. Todėl prokuratūra ir nusprendė jį paleisti.

M. Špindelegeris sako jau aptaręs situaciją su Lietuvos užsienio reikalų ministru Audroniu Ažubaliu ir yra pasirengęs tai padaryti dar kartą, jei tik šis norės.

Austrijos žalieji pareikalavo nuodugniai ištirti M. Golovatovo paleidimą. Austrija esą neturi pagarsėti kaip "tarptautiniu mastu ieškomų despotų ar karo nusikaltėlių tranzito ar poilsio vieta".

Diplomatinis konfliktas dėl paleisto KGB karininko aštrėja, rašo "derStadard.at". Lietuva iškvietė į Vilnių konsultacijų savo ambasadorių Austrijoje. O tai esą yra antra pagal griežtumą sankciją diplomatijoje po ambasadoriaus atšaukimo neribotam laikui.

Šis portalas taip pat cituoja M. Špindelegerį, kad Austrija yra teisinė valstybė su nepriklausomomis teisingumo žinybomis, kurios ir priima sprendimus.

Krizė tarp Lietuvos ir Austrijos didėja, skelbia "Kurier.at" ir rašo apie protesto akciją prie Austrijos ambasados Vilniuje, kurioje dalyvavo keli šimtai žmonių, tarp jų - keli Lietuvos parlamento deputatai. Incidentų protesto metu neužfiksuota. Kai kurie mitingo dalyviai laikė plakatus su užrašais "Gėda!" ir "Putino draugai!".

Diplomatiniai santykiai tarp Austrijos ir Lietuvos praėjusiomis dienomis labai greitai atšalo, teigia "ORF.at". To priežastis - Vienoje suimtas buvęs KGB karininkas, kuris netrukus buvo paleistas. Tai, kad Lietuvą šį incidentą vertina labai rimtai, esą rodo ambasadoriaus atšaukimas iš Vienos.

Portalas cituoja Europos teisės ekspertą Insbruko universitete Valterį Obvekserį (Walter Obwexer), teigiantį, kad Europos arešto orderį buvo būtina vykdyti. "Jei kuri nors ES šalis išduoda tokį arešto orderį, kita šalis narė turi jį vykdyti", - sakė jis. Nusikaltimo, kuriais kaltinamas asmuo, įrodymų valstybė neprivalo pateikti.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder