Birutei Vėsaitei Kazachstanas brangiai kainuoja

Birutei Vėsaitei Kazachstanas brangiai kainuoja

Seimo Konservatorių frakcija inicijuoja interpeliaciją ūkio ministrei Birutei Vėsaitei dėl nevienareikšmiškai vertinamos jos kelionės į Kazachstaną. Socialdemokratų deleguotą ministrę atsistatydinti ragina net ir jų koalicijos partneriai iš Darbo partijos. Dėl tos pačios kelionės nemalonumų gali turėti ir keli Vilniaus savivaldybės valdininkai, nes tyrimą pradėjo Seimo kontrolierius Raimondas Šukys.

Rengs interpeliaciją

Konservatorių frakcijos nuomone, B.Vėsaitė turi nedelsiant trauktis iš ministrės pareigų. Interpeliacijos iniciatoriai žada pradėti rinkti šią iniciatyvą palaikančių Seimo narių parašus. Be to, trečiadienį iš šios frakcijos Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) pasiekė prašymas ištirti, ar nebuvo sumaišyti interesai, kadangi ministrė į Kazachstane organizuotą Lietuvos ir Kazachstano tarpvyriausybinės Prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdį bei verslo forumą vyko bendrovės „Arvi“ užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu. Tiesa, VTEK jau ir taip būtų tyrusi šią istoriją, kadangi į ją kreipėsi premjeras Algirdas Butkevičius.

„Suprantama, kad ūkio ministrės kuruojama sritis tiesiogiai susijusi su verslo bendruomene, o tokie skrydžiai gali turėti įtakos vėliau ministrės priimamiems sprendimams“, - mano konservatoriai.

Partnerių akibrokštas

Vakar akibrokštą koalicijos partneriams socialdemokratams pateikė Darbo partijos atstovai, pareiškę, kad B.Vėsaitė dėl minėtos kelionės turėtų atsistatydinti.

„Deja, tenka pripažinti, kad ankstesni B.Vėsaitės veiksmai sudarė prielaidas visuomenei abejoti ministre, o šis skrydis į Kazachstaną, finansuotas privačios bendrovės lėšomis, leidžia abejoti ir jos nešališkumu bei vykdomos veiklos skaidrumu, todėl mes, kaip ir šalies vadovė, įžvelgiame šiuose ūkio ministrės veiksmuose interesų konfliktą, kuris meta šešėlį ant visos Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos“, - poziciją išdėstė Darbo partijos (leiboristų) pirmininkas Vytautas Gapšys.

Anot jo, partijos nariai rimtai svarstys B.Vėsaitės klausimą kartu su valdančiosios koalicijos partneriais ir laikysis nuomonės, kad ji turi trauktis iš einamų pareigų.

Socialdemokratai B.Vėsaitę palaiko


O Socialdemokratų partija išreiškė solidarų palaikymą B.Vėsaitei ir paragino jos darbus vertinti ne pagal viešumoje opozicijos formuojamą įvaizdį, bet palaukti pačios ministrės paaiškinimo ir VTEK įvertinimo.

Pasak socialdemokratų, pastaruoju metu ministrės atžvilgiu užplūdusi kritika prasidėjo tuomet, kai ji užsimojo iš esmės spręsti susikaupusias problemas ir norėdama pertvarkyti šilumos ūkį ryžtingai ėmėsi iniciatyvos perskirstyti iki 600 mln. litų, kuriuos būtų reikėję grąžinti ES.

„Geriausia ministrams nieko nedaryti ir tylėti - tada jie nebūtų kaltinami“, - ironizavo premjeras ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

A.Butkevičius, suprasdamas visą situaciją, palaiko ministrę, tačiau siekdamas skaidrumo ir viešumo, kaip jau minėta, kreipėsi į VTEK.

Bendrauti su verslu būtina

Socialdemokratas, buvęs ilgametis Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas sako turintis savo nuomonę apie B.Vėsaitės kelionę, tačiau paragino palaukti VTEK išvadų.

„Aš manau, kad premjeras šiuo atveju yra teisus: yra institucija, kuri vadinasi VTEK, ji ir turi nuspręsti, buvo interesų supainiojimas ar ne. Mes galime visaip spėlioti, bet geriausia palaukti kompetentingos institucijos išvadų. O dėl Darbo partijos pareiškimo... Politikai visada pasako daugiau, negu reikia. Tikriausiai po to pasakys, kad per daug pasakė. Politikoje yra visko, todėl pernelyg rimtai to nevertinu. Nemanau, kad tai paveiks santykius koalicijoje. Juk bet kokioje koalicijoje būna kelios partijos, turinčios skirtingas nuomones kai kuriais klausimais.

Politikams su verslu ne galima, bet privalu bendrauti, kaip ir su švietimo atstovais ar kitomis grupėmis. Tik iš bendravimo nereikia siekti naudos sau ir nedaryti protekcijų toms grupėms. Dėl B.Vėsaitės kelionės - jei ministerija privačiai bendrovei sumokėjo už kelionę ir buvo dar net sutaupyta pinigų - viskas gerai. Kai gausime VTEK atsakymą, tada ir pakalbėsime. Aišku, konservatoriai, manau, net ir sulaukę teigiamo ministrei VTEK atsakymo rengs jai interpeliaciją, po to ir kitiems ministrams. Interpeliacijos opozicijai yra didelis ginklas. Mes buvome opozicijoje - irgi jį naudojome“, - dėstė A.Salamakinas.

R.Šukio įtarimai

Komandiruotė į Kazachstaną gali atsirūgti ne tik ūkio ministrei, bei ir sostinės savivaldybės pareigūnams.

Seimo kontrolierius R.Šukys, reaguodamas į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, pradėjo tyrimą savo iniciatyva dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Valdo Klimantavičiaus ir kitų savivaldybės pareigūnų kelionės į Kazachstaną.

„Tirsiu ne tai, ar buvo supainioti interesai, nes tai - VTEK kompetencija. Kelia abejonių, ar savivaldybės pareigūnų skrydis verslininkų užsakytu lėktuvu verslo klase nepažeidžia konstitucinės nuostatos, kad „valdžios įstaigos tarnauja žmonėms“, kuri aiškiai nurodo, jog institucijos turi tarnauti visiems, o ne tam tikriems šalies piliečiams. Kartu kyla abejonių, ar toks pareigūnų elgesys nepažeidžia teisėtų žmonių lūkesčių, kad bus gerbiama visų - tiek fizinių, tiek juridinių asmenų - teisė į gerą viešąjį administravimą“, - „Respublikai“ sakė R.Šukys.

Tyrimo tikslas - nustatyti, ar Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius, vykdamas į komandiruotę Kazachstane, nepiktnaudžiavo savo įgaliojimais, t.y. ar neviršijo jam suteiktų įgaliojimų, ar juos naudojo pagal įstatymus bei kitus teisės aktus. Pasak R.Šukio, nors kartu skrido ir mero patarėjas, Seimo kontrolieriai neturi teisės vertinti politikų bei politinio pasitikėjimo valdininkų veiksmų. Mėnesį Seimo kontrolieriumi dirbančiam R.Šukiui tai pirmasis savo iniciatyva pradėtas tyrimas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder