Č. Juršėnas: socialdemokratų koalicija su konservatoriais - galimas variantas

Č. Juršėnas: socialdemokratų koalicija su konservatoriais - galimas variantas

Po rinkimų negalima atmesti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) koalicijos su konservatoriais galimybės, net jei tai ir nebūtų populiarus sprendimas tarp rinkėjų - socialinėje politikoje tarp šių partijų galima atrasti panašumų, ir Vakarų Europos patirtis rodo, kad tokios koalicijos gali būti veiksmingos, sako Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas.

"Konservatoriai yra kartu su krikščionimis demokratais, o nuo seno žinoma, kad krikščionių demokratų socialinė doktrina yra artima socialdemokratų doktrinai, taip bent yra Vakaruose. Ir čia yra tam tikras pagrindas sutarimui. (...) Aš asmeniškai galvoju, nors mano rinkėjams tas tikrai nepatinka, bet taip teoriškai svarstant, tokio varianto negalima atmesti. Reikėtų sudaryti aiškią programą, apibrėžti, ką darome ir ko nedarome, ir jeigu toks susitarimas būtų pasirašytas, būtų galima nagrinėti variantus", - trečiadienį ryte "Žinių radijui" sakė Seimo vicepirmininkas.

Č. Juršėnas pabrėžė, kad tokios koalicijos yra sėkmingai dirbusios Vakarų Europoje.

"Mes turime gerų pavyzdžių iš Vakarų Europos. Visų pirma Vokietija, ta vadinamoji didžioji koalicija yra iš vienos pusės krikdemai, iš kitos pusės - socialdemokratai. Kitas puikus pavyzdys, laiko požiūriu labiau ištęstas - pokarinė ir dar toliau Austrija, kur ilgą laiką dešinioji partija kartu su socialistais labai ilgą laiką sudarė koalicijos vyriausybę ir sutardavo", - sakė jis.

Č. Juršėno teigimu, po rinkimų bus ieškoma, ar tarp galimų koalicijos partnerių galima rasti sąlyčio taškų.

"Mes sakome, kad pažiūrėsime, ką iš tikrųjų realiai spalio 14-osios naktį žadės mūsų galimi partneriai, kokie sąlyčio taškai. Ne šiaip, kas mums atrodo tinkamesnis, bet kokie yra sąlyčio taškai, kas yra pažadėta, ką ruošiamasi daryti, ir ar mes galime būti bendra komanda. Ar tik tam momentui mes susimesime, o paskui išsiskaidysime, tokių pavyzdžių juk irgi buvo. Taigi aš į tas būsimas koalicijas žiūriu atsargiai, ir šiandien sakyti, su kuo eisim, prieš ką eisim, negaliu", -kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

Kalbėdamas apie mandatų skaičių, kurį socialdemokratai tikisi gauti Seime, Č. Juršėnas tikėjosi, kad jis bus didesnis.

"Mes tikimės, kad turėtume gauti bent jau pusantro karto, o gal ir dvigubai daugiau Seimo narių mandatų. Tai būtų 40-50 mandatų", - sakė Č. Juršėnas.

Jis prognozavo, kad Seimas bus dar labiau fragmentuotas. Iš naujų partijų, Seimo vicepirmininko nuomone, daugiausia galimybių patekti į Seimą turi Artūro Zuoko judėjimas "Taip" ir "Drąsos kelias", kuris gali perimti nemažai konservatorių balsų.

"Greičiausiai Seimas bus labiau fragmentuotas. Žinoma, nemanau, kad naujosios partijos peržengtų penkių procentų barjerą, gal viena kita. Realiausiai, iš vienos pusės, gali Artūro Zuoko "Taip", iš kitos pusės - "Drąsos kelias", kadangi yra tam tikra sukelta emocijų banga, tiesa, dabar ji jau nebe tokia ir ne per visą Lietuvą. Kaip susiklostys reikalai visoje Lietuvoje jiems, sunku pasakyti", - sakė Č. Juršėnas.

Seimo vicepirmininkas teigė girdėjęs, kad Kaune konservatoriai pasidalinę beveik per pusę - vieni palaiko partijos, kiti - "Drąsos kelio" kandidatus. Tai, jo nuomone, gali skaudžiai kirsti konservatorių mandatų skaičiui.

"Negaliu patvirtinti, bet esu girdėjęs, kad Kauno konservatoriai yra vos ne per pusę skilę - vieni tebepalaiko savo kandidatus, o kiti palaiko "Drąsos kelią". Šiuo atveju sunku pasakyti, koks bus pagrindinės partijos likimas, kiek ji turės mandatų, o jos istorijoje buvo ir taip, kad po rinkimų tebuvo 9 mandatai", - priminė Č. Juršėnas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder