Civiliniame kodekse nebeliko žodžio laisvę ribojančių pataisų

Civiliniame kodekse nebeliko žodžio laisvę ribojančių pataisų

Seimas, pritaręs Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto, panaikino prieštaringai vertintas žodžio laisvę ribojančias Civilinio kodekso pataisas. 

Antradienį 87 Seimo nariai balsavo už tai, kad šitas įstatymas būtų laikomas nepriimtu, už pasiūlymą grąžintą įstatymą svarstyti iš naujo balsavo tik 18 Seimo narių. 

"Ekspertai sutarė, kad šios pataisos yra perteklinės, nes ir šiandien galiojantys įstatymai visiems asmenims, taip pat ir politikams ir kitiems viešiesiems asmenims užtikrina visas teisines galimybes gintis nuo patyčių, melo, įžeidimo ir šmeižto", - iš Seimo tribūnos sakė Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė. 

Pasak jos, visuomenės informavimas yra viešasis interesas, todėl priimti pakeitimai yra neproporcingi ir atveria kelią ne geresnei žmogaus teisių, žmogaus garbės ir orumo apsaugai, bet platesniam ne tik žurnalistų, bet ir visų žmonių teisiniam persekiojimui už kritišką, bet kokia forma pareikštą nuomonę.

Seimo priimtos Civilinio kodekso pataisos smarkiai apribojo žodžio laisvę, blogino žiniasklaidos padėtį, kenkė šalies tarptautinei reputacijai, įteisino cenzūrą ir atvėrė kelią piliečių persekiojimui už kritiką.Todėl Prezidentė D. Grybauskaitė po konsultacijų su teisininkais, žiniasklaidos savivaldos institucijų atstovais bei žurnalistais nutarė vetuoti šį dokumentą. 

Seimo gruodžio 8 d. priimtomis Civilinio kodekso pataisomis buvo siūloma įtvirtinti, kad asmuo turi teisę teismo tvarka reikalauti atlyginti turtinę ir neturtinę žalą, jam padarytą dėl asmens garbės ir orumo pažeminimo bet kokia forma (raštu, žodžiu, veiksmu).

Šiuo metu galiojančiame Civiliniame kodekse yra nustatyta, kad paskleidęs tikrovės neatitinkančius duomenis asmuo atleidžiamas nuo civilinės atsakomybės, jeigu tie duomenys yra paskelbti apie viešą asmenį bei jo valstybinę ar visuomeninę veiklą, o juos paskelbęs asmuo įrodo, kad jis veikė sąžiningai siekdamas supažindinti visuomenę su tuo asmeniu ir jo veikla. 

Priimtomis pataisomis buvo siūloma kodekse nustatyti, kad ši išimtis dėl civilinės atsakomybės nebūtų taikoma, kai dėl tikrovės neatitinkančių duomenų paskleidimo yra pažeminta asmens garbė ir orumas. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder