Didesnė minimali alga kol kas negausino bedarbių

Didesnė minimali alga kol kas negausino bedarbių

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) generalinis direktorius Algimantas Akstinas sako, kad minimalios mėnesinės algos (MMA) padidinimas nesukėlė didelių problemų LVK nariams, samdantiems apie 10 proc. šalies darbo jėgos.

Tačiau, kaip ketvirtadienį radijo „Laisvoji banga" laidoje „Ryto tema" pažymėjo A. Akstinas, tolesnis MMA kėlimas turi būti pagrįstas darbo vietų dinamikos analize.

Laidoje svarstyta, kiek pagrįstos Lietuvos laisvosios rinkos instituto prognozės, kad MMA pakėlimas gali atimti darbą maždaug iš 14 tūkst. žmonių - tai padidintų nedarbo lygį 1 procentiniu punktu.

Pasak Lietuvos darbo biržos Darbo rinkos paslaugų poskyrio vedėjo Aurelijaus Griciaus sausio ir vasario mėn. statistiniai duomenys kol kas nerodo nedarbo didėjimo tendencijų.

Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktoriaus oguslavo Gruževskio požiūriu, MMA yra ne ekonominė, o darbuotojo ir darbdavio santykių problema. Jis pasisakė už tolesnį laipsnišką MMA didinimą.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkės Zitos Sorokienės nuomone, dėl MMA didinimo neišvengiamai brangs paslaugos, bus atleidžiami darbuotojai. Ji siūlė valdžiai galvoti apie kompensavimo mechanizmus, tarp kurių nurodė neapmokestinamojo pajamų minimumo didinimą.

LLRI teigimu, nedarbo lygio mažėjimą šiemet pristabdys MMA padidinimas, primena ELTA.

"Dalies gyventojų darbo užmokestis didės, tai lems pagerėjusi šalies ekonominė padėtis, padidėjusi darbo paklausa. Situacija kiek paradoksali - darbo užmokestis didėja, o nedarbo lygis išlieka aukštas. Tai rodo problemas darbo rinkoje. Nekvalifikuotiems žmonėms sunku įeiti į darbo rinką dėl MMA barjero bei griežtų darbo santykių, apsunkinančių samdymą. Rinkoje taip pat jaučiamas reikiamų sugebėjimų žmonių trūkumas: neturinčių darbo yra, tačiau turinčių reikiamų sugebėjimų - ne. Trečia - socialinė paramos sistema bei įvairios kitos, dažnai nelegalios pajamos skatina žmones likti oficialiais bedarbiais", - teigė LLRI vyr. ekspertas Vytautas Žukauskas.

Nors per 2013 m. nedarbo lygis sumažės, MMA padidėjimas lems lėtesnį mažėjimą. Ekspertai prognozuoja, kad per pirmąjį šių metų pusmetį dėl MMA pakėlimo darbo netekti gali apie 7 proc. tų, kurie 2012 m. gavo iki 1000 litų mėnesinį darbo užmokestį, o tai reiškia apie 14 tūkst. bedarbių arba 1 proc. punkto nedarbo lygio padidėjimą, lyginant su situacija, jei MMA nebūtų didinama.

"Rinkoje jaučiamas nerimas dėl padidėjusios MMA. Spartus minimalios mėnesinės algos didinimas verčia įmones, neturinčias išteklių, didinti atlyginimus savo darbuotojams, ieškoti galimų sprendimų. Dalis iš šių sprendimų yra tiesiogiai susiję su nedarbo lygio didėjimu: t.y. bankrotas arba dalies darbuotojų atleidimas. Darbo biržos duomenys jau dabar rodo, kad sausio mėnesį užregistruotas didžiausias naujų bedarbių skaičius nuo 2010 m. pradžios. Be to, visos MMA didinimo pasekmės pasimato ne iš karto", - sakė V. Žukauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder