Donaldas Tuskas: Lietuva yra įkvėpimas Europai ir eurui

Donaldas Tuskas: Lietuva yra įkvėpimas Europai ir eurui

Tai, kad Lietuva prisijungė prie euro zonos, liudija apie bendrosios Bendrijos valiutos patrauklumą ir bendrumą, trečiadienį Vilniuje pareiškė Europos Vadovų Tarybos (EVT) Pirmininkas Donaldas Tuskas.

Trečiadienio vakarą spaudos konferencijoje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose, kur vyksta oficialus euro įvedimui pažymėti skirtas renginys, D. Tuskas pasidžiaugė galėdamas čia būti.

"Šiltai sveikinu lietuvius, Lietuvą, kaip 19-ąją euro zonos narę. Tai yra istorinis momentas jūsų šaliai ir tai yra lygiai toks pats svarbus metas ir ES. Jis dar kartą pademonstruoja mūsų bendros valiutos patrauklumą ir patikimumą", - sakė svečias.

Pasak EVT vadovo, buvusio Lenkijos premjero, prisijungimas prie euro zonos turi labai daug privalumų piliečiams, verslui ir visai valstybei: euras esą pritrauks investicijas ir padės įmonėms augti, reikš didesnį saugumą ir didesnį stabilumą, o gyvenimas taps lengvesnis ir paprastiems piliečiams keliaujant ar apsiperkant internetu.

D. Tuskas taip pat atviravo, kad jam asmeniškai patinka nuo 19 a. ant lietuviškų euro monetų vaizduojamas Vytis, o Lietuva, tapdama euro zonos nare, prisijungė prie tokios valiutos, kuri yra daug atsparesnė šiandien, palyginti su prieš kelerius metus buvusia situacija.

"Jos visos sistema buvo daug patobulinta. Ši valiuta išgyveno sudėtingą metą praeityje, tačiau Bankų sąjunga padėjo atkurti pasitikėjimą mūsų finansinėmis institucijomis. Mes taip pat patobulinome ekonominę valdyseną, tačiau lieka labai daug ką nuveikti ir ateityje, ir mes visi esame atsakingi už tai, kad užbaigtume ekonominę ir pinigų sąjungą", - euro privalumus vardijo D. Tuskas.

Pasak jo, kitas žingsnis, sutartas gruodžio mėnesio EVT, yra gerinti euro zonos ekonominės politikos koordinavimą. Viena pagrindinių pamokų, pasak D. Tusko, išgyvenus ekonominę krizę, buvo ta, kad vienos šalies ekonomika veikia ir kitų šalių ekonomikas. Tai D. Tuskas teigė aptaręs ir su Algirdu Butkevičiumi per dvišalį susitikimą, ši tematika atsispindės tarp vasarį rengiamos EVT darbotvarkės prioritetų.

"Ekonominės ir pinigų sąjungos stiprinimas labai svarbus, tačiau tam, kad ES išliktų patikima ir stipri, mes visi turime pamiršti ekonominę ir finansų krizę, turime ją išgyventi. Tam mums reikia struktūrinių reformų, tvirtų viešųjų finansų, ir tai nėra vien tiktai šūkiai. Mums visiems reikia dirbti Europoje šiandien, mums reikia patikimos valiutos, negalime turėti vieno dalyko be kito tam, kad pasiektume sėkmės. Lietuva pati yra įkvėpimas Europai ir eurui. Tam tikru mastu, būdu jūs įrodėte, jog įmanoma atsigauti po finansų krizės ir tai yra įmanoma padaryti netgi per trumpą laikotarpį", - komplimentų Lietuvai negailėjo vienas iš Europos lyderių.

D. Tuskas pridūrė, kad Lietuvos įgyvendintos reformos yra išties įspūdingos, ir tai, kad Lietuva prisijungė prie euro zonos, yra to įrodymas.

Europos Komisijos (EK) Pirmininko pavaduotojas, atsakingas už euro ir socialinio dialogo klausimus, Valdis Dombrovskis taip pat pasidžiaugė galėdamas dalyvauti šioje istorinėje akimirkoje ir galėdamas pasveikinti Lietuvą įvedus eurą. Pasak jo, euro įvedimas Lietuvoje reiškia finansų stabilumą visam regionui.

"Tai labai svarbus laikas tiek Lietuvai, tiek ir visai ES. Tai parodo, kad euro zona yra stabili, stipri, atvira ir priimanti naujus narius. Priimdami eurą Lietuvoje jūs dalyvaujate tam tikroje kelionėje, kurioje dalyvauja ir kitos Baltijos šalys - jos keliauja į ES širdį. Tai yra geros žinios ne tik Lietuvai, bet ir kitoms Baltijos šalims, nes tai žada sustiprėjusią ekonomiką ir taip pat didesnį finansinį stabilumą visame regione", - kalbėjo buvęs Latvijos premjeras.

V. Dombrovskis gyrė valdžią, verslą, bankų sektorių, kad taip puikiai buvo pasirengta euro atėjimui. Jo teigimu, Lietuva įdėjo labai daug gerą įspūdį darančių pastangų, į euro zoną įžengė būdama stipri šalis.

EK narys prognozavo, kad šiais ir kitais metais Lietuvos ekonomika gerai laikysis, bus aukšti pasiekimai, lyginant su kitomis ES šalimis. V. Dombrovskis išskyrė tai, kad Lietuvoje yra viena mažiausių viešoji skola visose ES šalyse, matomas labai aiškus atitikimas tarp struktūrinių reformų ir geresnės ekonominės situacijos.

"Geresnių rezultatų bus pasiekta ateityje", - neabejojo jis. V. Dombrovskis Lietuvą apibūdino kaip garbingą ir gerbiamą partnerę, kuri dar stipriau įsitvirtina euroatlantinėse struktūrose.

Savo ruožtu Lietuvos Premjeras Algirdas Butkevičius pasidžiaugė, kad euro įvedimu įgyvendino seniai užsibrėžtą tikslą. Anot Premjero, nors Lietuvos laukia nauji iššūkiai ir svarbūs darbai, tačiau euras suteiks šaliai galimybes augti ir būti moderniai, europietiškai valstybei.

"Galėsime išsikelti naujus tikslus ir drąsiai žvelgt į ateitį. Tapome, kaip žinote, 19-ąja euro valstybe, kartu su latviais ir estai praplėtėme euro erdvę Baltijos regione. Mes, kaip tik Lietuva, įsiliejome į euro zoną ir galime savo jėgomis papildyti stipriausią ES valstybių narių grupę. Manau, kad atsinešame stiprų partnerystės ir solidarumo jausmą", - kalbėjo Lietuvos Vyriausybės vadovas. Jis užtikrino, kad perėjimas prie euro vyksta sklandžiai, sparčia, o eurai jau įsitvirtinę didelės dalies gyventojų piniginėse.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder