Donatas Jankauskas: atsakingai skirstydamos paramą savivaldybės gali net sutaupyti

Donatas Jankauskas: atsakingai skirstydamos paramą savivaldybės gali net sutaupyti

Lėšų poreikis socialinėms pašalpoms kasmet tikslinimas, taip bus ir šiemet, todėl pinigų mokėti šioms pašalpoms savivaldybės nepritrūks. Be to, jei savivaldybės atidžiau skirstys socialinę paramą ir vengs piktnaudžiavimo atvejų, lėšų netgi bus sutaupyta, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Pasak ministro, ministerija stengsis, kad sutaupytas lėšas savivaldybės galėtų skirti savo gyventojų gerovei užtikrinti.

Ministras D. Jankauskas pavyzdžiu nurodo 5 savivaldybes - Panevėžio, Šilalės, Raseinių, Radviliškio ir Akmenės rajonų, kurios nuo šių metų yra prisijungusios prie bandomojo projekto įgyvendinant naujajame Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme numatytas naujoves. Šiose savivaldybėse nuo sausio socialinės paramos teikimas yra savarankiškoji funkcija.

Šios savivaldybės sutaupytas lėšas gali naudoti vietos bendruomenių viešiesiems poreikiams tenkinti, pavyzdžiui, darželio stogui atnaujinti, aplinkai prie ligoninės sutvarkyti.

Tačiau ir kitos savivaldybės turi galimybių prižiūrėti socialinės paramos skyrimą. Pavyzdžiui, kilus įtarimams, kad žmogus turi nedeklaruojamų pajamų ar nelegaliai dirba, reikia tik pateikti tokią informaciją kompetentingoms institucijoms, kad jos patikrintų šį faktą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) taip pat atkreipia dėmesį, kad šiuo metu žiniasklaidoje pateikiama informacija dėl socialines pašalpas gaunančių žmonių gausos ir tikimybės, kad savivaldybės gali pritrūkti lėšų šioms pašalpoms mokėti, yra ne itin tiksli.

SADM teigimu. nors vasarį šiek tiek padaugėjo darbo biržose besiregistruojančių ir pašalpų prašančių žmonių, šio pokyčio negalima vadinti tendencija, kadangi jis - laikinas.

"Socialinę paramą gaunantys žmonės turi suprasti, kad darbo biržoje jie negali tiesiog "stovėti". Jie turi suvokti, kad bus siūlomi viešieji darbai, perkvalifikavimas ir kad tokiu būdu jie turės arba pamažu įsitraukti į aktyvią darbo rinką, arba, jei ignoruos siūlomą valstybės pagalbą, bus tiesiog išbraukti iš bedarbių sąrašų ir dėl to praras galimybes gauti socialinę paramą, kadangi nėra suinteresuoti ieškoti darbo ir užsidirbti patys", - SADM pranešime cituojamas D. Jankauskas.

SADM taip pat užtikrina, kad tie, kuriems socialinės išmokos priklauso, jas gaus laiku.

Savivaldybės, atsižvelgdamos į naujausią informaciją, kas ketvirtį teikia ministerijai informaciją apie patikslintą lėšų poreikį. Taip pat ministerija nuolat stebi socialinės paramos gavėjų skaičių ir jo pokyčius visoje Lietuvoje. Esant poreikiui, savivaldybėms skirtos lėšos gali būti perskirstomos, kaip tai buvo daroma ir iki šiol, todėl socialinėms pašalpoms skirtų lėšų pakaks visiems, teigia ministerija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder