Generalinė prokuratūra: Sausio 13-osios įvykių byloje kaltinimai pareikšti dar dviem asmenims

Generalinė prokuratūra: Sausio 13-osios įvykių byloje kaltinimai pareikšti dar dviem asmenims

Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui perdavė Sausio 13-osios įvykių bylą, kurioje ikiteisminis tyrimas vyko atskyrus jį 2014 m. rudenį iš baudžiamosios bylos, perduotos Vilniaus apygardos teismui, kaltinant 65 asmenis nusikaltimais žmoniškumui ir karo nusikaltimais. 

Perduodamoje į teismą byloje kaltinimai dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų pareikšti 2 Rusijos Federacijos piliečiams.

1991 m. sausį jėga buvo siekiama Nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą grąžinti į Sovietų Sąjungos sudėtį. Karinių veiksmų metu, užimant Spaudos rūmus, Televizijos bokštą, Lietuvos radijo ir televizijos pastatus bei komendanto valandos metu buvo nužudyta 14 civilių, daugiau nei 800 civilių buvo sužaloti.

Šioje byloje nukentėjusiais pripažinti 790 asmenų. Jie taip pat nukentėjusiais yra pripažinti ir šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje Sausio 13-osios baudžiamojoje byloje.

Kitų nenustatytų organizuotos grupės narių atžvilgiu ikiteisminis tyrimas yra atskirtas, tačiau atlikus visus įmanomus ir reikiamus proceso veiksmus bei išnaudojus visas galimybes nustatyti nusikaltimus padariusius asmenis jis prokuroro 2017 m. birželio 30 d. nutarimu yra sustabdytas.

Atsiradus tyrimui svarbių duomenų ikiteisminis tyrimas bus atnaujintas.

Generalinė prokuratūra primena, kad tik 2010 metais atsirado teisinė galimybė tyrimus dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų atlikti ir baigti įtariamiesiems nedalyvaujant procese. 

Bylą sudaro per 699 tomų dokumentų. 

Ikiteisminį tyrimą atliko tyrimo grupė, kurią sudarė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento 3 prokurorai ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro 1 pareigūnas.

Už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui Lietuvos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder