Geras žodis apie Visagino AE - 3 mln. litų

Geras žodis apie Visagino AE - 3 mln. litų

Paviešinus Visagino atominės elektrinės (VAE) verslo planą, vienas paskui kitą šalies ekonomikos ir energetikos specialistai ėmė kritikuoti šį projektą tvirtindami, kad tai tėra politinis, tačiau ekonomiškai net žalingas sumanymas.

Todėl pastaruoju metu per visas didžiausias Lietuvos televizijas, spaudą ir internetą prasidėjo iki šiol nematytas propagandinis karas, nukreiptas prieš VAE kritikus ir referendumo organizatorius. Šios kampanijos užsakovas yra UAB VAE, kurios 100 proc. akcijų valdo Energetikos ministerija. Mesti mažiausiai 3 mln. litų visuomenės įsitikinimams nukreipti politikams reikiama linkme.

Propagandos banga

Televizoriuose nuolat mirga filmukai apie būtiniausią šiuo metu Lietuvai prekę - VAE reaktorių. UAB VAE išleido ir specialius net 24 puslapių bukletus „Visagino AE projektas“, kurie platinami šimtatūkstantiniais tiražais.

Beje, šis leidinys jau nuo trečiojo puslapio prasideda netikslia informacija. „Visagino atominė elektrinė - regioninis projektas, kuriame dalyvauja trys Europos Sąjungos valstybės - Lietuva, Latvija ir Estija bei strateginis investuotojas Japonijos bendrovė „Hitachi“, - rašoma reklaminiame žurnale.

Nei Latvijos, nei Estijos vyriausybės iki šiol nėra oficialiai paskelbusios apie savo dalyvavimą VAE statybose, šis klausimas dar nebuvo net nagrinėtas tų šalių parlamentuose.

O Lietuvoje iki birželio pabaigos tęsis piliečių parašų rinkimo akcija konsultaciniam referendumui dėl Visagino atominės elektrinės statybų. Visuomenei siūloma apsispręsti, ar leidimas šiam projektui turėtų būti duodamas tik visos tautos referendumu.

Reklamai tik 3 milijonai

UAB VAE direktoriaus Rimanto Vaitkaus vakar „Respublika“ klausė, kiek valstybės iždui kainuos naujo branduolinio reaktoriaus reklama, kuri šalies piliečiams iš esmės neduoda jokios naudos.

„Kiek tai kainuos? Manau, bus oficialus pranešimas, - sakė R.Vaitkus. - Kiek skirta viešinimo kampanijai konkrečiai, negaliu pasakyti, nes yra bendras mūsų įmonės biudžetas“.

„Visai 2012 metų Visagino AE projekto viešinimo programai yra numatyta apie 3 mln. litų“, - raštu atsakė UAB VAE atstovė Giedrė Krinicina.

Tačiau nacionalinei naujienų agentūrai ELTA R.Vaitkus užsiminė, kad branduolinio projekto viešinimui esą buvo išlaidaujama jau gerokai anksčiau, tačiau kiek ši keista reklama jau kainavo valstybei - nenurodė.

„VAE projektas buvo viešinamas nuo jo įgyvendinimo pradžios ir, kaip yra įprasta vykdant tokio masto projektus, bus viešinamas visą jo įgyvendinimo laikotarpį, - sakė R.Vaitkus. - Tik pasibaigus deryboms su strateginiu VAE investuotoju dėl koncesijos sutarties - kurios buvo konfidencialios ir apribojo komentavimo laisvę - ir ją bei kitus susijusius dokumentus paviešinus, vykdomas intensyvesnis nei iki šiol VAE projekto viešinimas, kurio tikslas - suteikti kuo daugiau Lietuvos gyventojams informacijos jiems labiausiai prieinamose priemonėse apie projektą, paskatinti labiau domėtis projektu, lankytis jį įgyvendinančios bendrovės interneto svetainėje, kur yra pateikiama daug informacijos ne tik apie projektą, bet ir apie branduolinę energetiką“.

Vakar premjeras Andrius Kubilius, gindamas VAE reklamai eikvojamus pinigus, dviprasmiškai prasitarė, kad „tai kur kas mažesnė pinigų suma, nei propagandai prieš atominę elektrinę Lietuvoje išleidžia trečiosios šalys“.

Kreipėsi į rinkimų prievaizdą

Referendumą dėl VAE statybų rengiančių žaliųjų atstovas Linas Balsys vakar „Respublikai“ pranešė, kad dėl branduolinio projekto reklamos jau praėjusią savaitę kreiptasi į Vyriausiąją rinkimų komisiją.

„Mes manome, kad šiuo metu vyksta politinė kampanija ir mes, kaip referendumui reikalingų parašų rinkimo iniciatyvinė grupė, esame oficialiai įregistruoti jos dalyviai, - sakė L.Balsys. - Kadangi vyksta politinė kampanija, visa agitacija už ar prieš referendumą privalo vykti griežtai pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytas taisykles. Kiek aš žinau, valstybei priklausanti įmonė UAB VAE nėra registruota politinės kampanijos dalyve, todėl kyla klausimas, kokiu pagrindu ši bendrovė dalyvauja politinėje kampanijoje. Ir už kokius pinigus?“

L.Balsio teigimu, šiuo metu prieš VAE priešininkus yra mesti dideli mokesčių mokėtojų pinigai, už juos tautai brukama vienpusiška informacija, kurią branduolinės jėgainės kritikai nesunkiai galėtų paneigti.

„Tik neturime tokių finansinių resursų kaip UAB VAE - referendumui privatūs asmenys mums paaukojo tik 36 tūkst. ir 70 litų, - teigė L.Balsys. - O iš valstybės gavome ne milijonus, bet tik tris valandos trukmės laidas per Lietuvos radiją, todėl akivaizdu, kad net negalime atlaikyti tokios nelygios propagandinės kovos. Juo labiau kad politiniais tikslais prieš mus buvo pasitelktas net Valstybės saugumo departamentas, užsiminęs apie kažkokią savo ataskaitą be jokių konkrečių duomenų. Tai yra tik valstybinės valdžios susidorojimas su visuomeniniais judėjimais“.

Energetikos konsultantų asociacijos direktorius Martynas Nagevičius stebėjosi, kodėl, vykstant referendumo politinei kampanijai, oponentus finansiškai parėmė ne fiziniai asmenys, ką nurodo įstatymas, o UAB VAE.

„VAE projekto kritikai iš valstybės nėra gavę nė cento, nes valstybė akivaizdžiai diskriminuoja kitą nuomonę, - sakė M.Nagevičius. - Aš dar suprasčiau, jeigu per tokią viešinimo kampaniją yra pateikiama objektyvi informacija, kuri tikrai leistų piliečiams susipažinti su šio strateginio projekto skaičiais, nauda ir t.t. Tačiau mane stebina, kad milijonai leidžiami akivaizdžiai mulkinant visuomenę. Aš kasdien matau tik reklamos šūkius, bet ne faktus. Pavyzdžiui, teigiama, kad branduolinį projektą palaiko net 75 proc. Lietuvos piliečių, tačiau juk taip nėra. UAB VAE skelbia, kad, pastačius naują reaktorių, elektra kainuos pigiau, bet juk taip nebus. Mums sakoma, kad VAE užtikrins Lietuvos energetinę nepriklausomybę, bet juk to irgi nebus“.

Švaistoma visu tempu

Tačiau televizorių ekranus užplūdę reklaminiai vaizdo klipai ir gražiai išspausdinti žurnalai nėra visi UAB VAE pradėtos propagandinės kampanijos produktai.

Šių metų gegužę ši valstybei priklausanti bendrovė paskelbė sau palankią vienos sociologinių tyrimų bendrovės atliktą apklausą, kurios rezultatai esą rodo, kad kone visa Lietuva pritaria milijardiniam projektui Visagine.

Reklamuojant VAE projektą šių metų balandžio mėnesį buvo pasitelktos ir Lietuvos bibliotekos, savivaldybės bei universitetai - ten buvo nemokamai platinamas UAB VAE periodinis leidinys „Nucleus“.

Lietuvių, rusų ir anglų kalba leidžiamas leidinys iki tol dalytas tik Seimo nariams, ambasadoms, verslo įmonėms, asociacijoms, tarptautinėms organizacijoms ir kitų valstybių valdžios institucijoms.

Praėjusią savaitę per Lietuvą pajudėjo ir mobilusis VAE infocentras, per vasarą jis aplankys 25 Lietuvos miestus ir miestelius.

Kiek pinigų išleidžiama sociologinėms apklausoms, mobiliesiems infocentrams, periodiniams nemokamiems žurnalams, skaidrumą žadanti UAB VAE neskelbia.

„Man visiškai neaišku, ką ši viešinimo kampanija paveiks, kokių ji gali duoti rezultatų, nes Lietuvos visuomenė nėra tokia kvaila, kad aklai priimtų reklamos šūkius. Todėl esu įsitikinęs, kad dar tris milijonus litų tiesiog išmetėme į balą“, - teigė energetikos konsultantas M.Nagevičius.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder