Gintautas Kėvišas, kultūros viceministras ir kiti pinigus gavo nesirodydami darbe

Gintautas Kėvišas, kultūros viceministras ir kiti pinigus gavo nesirodydami darbe

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas bei kiti asmenys, dirbdami antraeilėse pareigose viešojoje įstaigoje „Vilnius festivaliai“, algą gavo ir nesirodydami darbe, rodo dar 2009 metais atlikto audito išvados.

Kaip rašo naujienų portalas delfi.lt, keli meno įstaigų vadovai šalia pagrindinių pareigų ilgus metus dalyvauja ir jų renginiams pinigus skirstančios Vilniaus savivaldybės įstaigos veikloje. Dar 2008 metais Vilniaus miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą atlikti jai priklausančios viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ veiklos auditą.

Tada, kaip ir dabar, įstaigai „Vilniaus festivaliai“ vadovavo Remigijus Merkelys. 2009 metais tarp jos darbuotojų buvo LNOBT direktorius G.Kėvišas, Nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė, dabartinis Lietuvos nacionalinio dramos teatro direktorius Martynas Budraitis ir kultūros viceministras Audronis Imbrasas, anksčiau vadovavęs „Menų spaustuvei“ ir Lietuvos šokio informacijos centrui.

Kaip teigiama audito ataskaitoje, šie ir dar keli asmenys asmenys „Vilniaus festivaliuose“ buvo įdarbinti 4 valandoms per dieną. Jiems tuo metu mokėtas 2–3 tūkst. litų arba 579–869 eurų atlyginimas už pusę etato. „Vilniaus festivaliai“ organizuoja ir finansuoja renginius kuriuose dalyvauja minėtų asmenų vadovaujamos institucijos. R.Merkelys delfi.lt patvirtino, kad G.Kėvišas, R.Prusevičienė įstaigoje dirba iki šiol, o A.Imbrasas buvo atleistas po to, kai tapo viceministru.

Minėtoje ataskaitoje rašoma: „Audito metu pastebėjome, kad darbuotojai dirbantys antraeilėse pareigose neatvyksta į darbą ir nesinaudoja įstaigos patalpomis. Atliekant auditą 2009-10-05 atlikome įstaigos darbuotojų faktinį darbo laiko patikrinimą, kurio metu nustatėme, kad darbo vietoje nebuvo nei vieno darbuotojo dirbančio antraeilėse pareigose <...>“.

Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos specialistai tuo metu prašė R. Merkelio ir jo pavaldinių paaiškinti priežastis, kodėl jie nebūna darbo vietoje. Už visus darbuotojus paaiškinimą parašė pats direktorius. Esą festivalių rengėjai, dirbantys viešoje įstaigoje, negali sėdėti darbo vietose nepertraukiamai nuo ryto iki vakaro – jiems reikia dažnai dalyvauti susitikimuose sprendžiant įvairius festivalių organizavimo klausimus (įvairias peržiūras, perklausas, posėdžius, derybas, susitikimus, renginius ir t.t.). Darbuotojai paaiškinimų nepateikė.

Audito metu R. Merkelys pateikė „Vilniaus festivalių“ Vidaus darbo tvarkos taisykles, kurios nebuvo suderintos su steigėju. Apskritai jos buvusios formalios, o su jomis pasirašytinai nebuvo susipažinęs nė vienas darbuotojas.

Taisyklėse antraeilininkams nebuvo nustatytas darbo laiko režimas, t.y. kasdienio darbo pradžia ir pabaiga, o tai, anot ataskaitos, prieštaravo Darbo kodeksui. „Todėl negalime patvirtinti, kad festivalių darbuotojai dirbo darbo darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose nurodytą darbo laiką ir kad teisėtai ir teisingai jiems apskaičiuotas 174 249 Lt (daugiau kaip 50 tūkst. eurų) darbo užmokestis“, – rašoma ataskaitoje. Joje taip pat nurodyta, kad po pusę dienos dirbdami „Vilniaus festivaliuose“, G.Kėvišas, R.Prusevičienė, M.Budraitis, A.Imbrasas pagrindinėse darbovietėse dirbo po 8 val. per dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder