I. Degutienė prašo didesnio Vokietijos dėmesio Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimui

I. Degutienė prašo didesnio Vokietijos dėmesio Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimui

Vokietijoje viešinti Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, susitikusi su Bundestago Pirmininku Norbertu Lamertu (Norbert Lammert) bei Vokietijos ir Baltijos šalių parlamentinių ryšių grupe, paprašė didesnio Vokietijos dėmesio Ignalinos atominės elektrinės uždarymo deramam finansavimui.

Susitikimų metu buvo aptartos bendros Lietuvos ir Vokietijos pozicijos dėl Europos Sąjungos (ES) finansinės perspektyvos, klausimai dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo ir artėjančio Lietuvos pirmininkavimo ES prioritetai. Taip pat buvo kalbama apie bendrą ES energetikos politiką, Lietuvos energetinio savarankiškumo strategijos aktualijas ir ES kaimynystėje vykdomus branduolinės energetikos projektus.

Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad Lietuvai susirūpinimą kelia ES sprendimai, kuriais mažinama parama Ignalinos atominės jėgainės uždarymui, ir paprašė didesnio Vokietijos dėmesio šiam klausimui.

"Lietuva įvykdė savo įsipareigojimą, duotą stojant į Europos Sąjungą, ir nutraukė Ignalinos atominės elektrinės darbą. Dabar ES privalo parodyti, kad įsipareigojimų laikosi ne tik Lietuva", - sakė I. Degutienė.

Vokietijos Bundestago Pirmininkas pripažino, kad žinia apie ES mažinamą finansavimą Ignalinos AE jam buvo naujiena, ir pažadėjo būtinai pasidomėti šia tema.

Lietuvos Seimo ir Vokietijos Bundestago pirmininkai, kalbėdami apie energetikos sektoriaus perspektyvas, sutarė, kad kiekviena valstybė gali savarankiškai pasirinkti energetikos sektoriaus plėtros modelį, tačiau kartu ir pabrėžė būtinybę stiprinti bendros energetikos politikos koordinavimą Europos Sąjungos lygiu.

I. Degutienė ir N. Lamertas pabrėžė, kad Europos Sąjungai būtina sutarti ir dėl fiskalinės drausmės politikos įgyvendinimo, tai padėtų nutiesti išeičių kelius iš šiandieninės ekonomikos ir finansų krizės.

Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad Lietuva remia finansinės drausmės politiką ir tikisi, kad visos valstybės laikysis pasiektų susitarimų.

Bundestago Pirmininkas pažymėjo, kad Vokietija su didžiule pagarba žvelgia į Lietuvą, kuri vykdo atsakingą fiskalinę, biudžeto ir ekonomikos politiką ir pabrėžė, kad mūsų šalis gali būti laikoma pavyzdžiu ir kitoms valstybėms.

Trečiadienį I. Degutienė dar susitiks su Bundestago Užsienio reikalų komiteto ir Užsienio reikalų ministerijos atstovais.

Ketvirtadienį Seimo Pirmininkė dalyvaus Hiutenfelde veikiančios lietuviškosios Vasario 16-osios gimnazijos naujojo pastato atidarymo ceremonijoje.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder