"Independence" jau plaukia į Lietuvą

"Independence" jau plaukia į Lietuvą

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivas "Independence" paliko Pietų Korėjos laivų statyklą Ulsanoje ir pradeda kelionę į Lietuvą.

Apie tai savo paskyroje socialiniame tinklapyje "Facebook" antradienį paskelbė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri dar vasarį kaip krikštamotė dalyvavo Klaipėdos SGD terminalo laivo inauguracijos ceremonijoje. Laivą - SGD saugyklą Lietuvai Pietų Korėjoje pastatė norvegų įmonė "Hoegh LNG" bendradarbiaudama su šios šalies įmone "Hyundai Heavy Industries".

Teigiama, kad Lietuva, pirmoji iš Baltijos valstybių pasistačiusi SGD terminalą, užsitikrins realią nepriklausomybę nuo šiandien monopolines kainas diktuojančio dujų tiekėjo "Gazprom". Taip pat pabrėžiama, jog SGD terminalas yra labai svarbus ne tik Lietuvos, bet ir viso Baltijos regiono energetiniam saugumui. Klaipėdos terminalo pajėgumų visiškai pakanka Lietuvos poreikiams, per terminalą importuotos gamtinės dujos galės būti tiekiamos ne tik Lietuvai, bet ir kitoms Baltijos valstybėms.

Laivo ilgis - 294 m, plotis - 46 m, aukštis - 47 m, greitis - 18 mazgų. Laivo statybai sunaudota 25 tūkst. tonų plieno. Variklis - dujos/dyzelinas - elektra.

Laive sumontuotos 4 SGD laikymui skirtos talpyklos, kurių bendras pajėgumas siekia 170 000 kub. m. Laivo statybos procese dalyvavo keli tūkstančiai žmonių. Planuojama, kad laivas Klaipėdos uostą pasieks šių metų rudenį.

Laivas - saugykla, kuris gali talpinti 170 000 kubinių metrų suskystintų dujų, yra trijų futbolo aikščių ilgio. Jo sraigto skersmuo vienu metru didesnis už Puntuko akmenį - 8,7 metro. Dujų talpykloms užpildyti prireiktų vandens iš 69 olimpinių baseinų.

Rangovai yra įsipareigoję visus krantinės statybų darbus baigti iki 2014 m. spalio 1 d.

Laivų maršrutų duomenis skelbiančio tinklalapio marinetraffic.com duomenimis, „Independence“ šiuo metu plaukia į Singapūrą - šioje šalyje jis registruotas. Skelbta, jog plaukdamas į Klaipėdą, laivas gali pervežti dujų krovinį - planuojama, kad į Klaipėdą jis atplauks spalio pabaigoje - lapkričio pradžioje.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder