Irena Degutienė: Reikia prisiminti ne tik išeivius į Vakarus, bet ir Rusijoje gyvenančius

Irena Degutienė: Reikia prisiminti ne tik išeivius į Vakarus, bet ir Rusijoje gyvenančius

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė pasveikino XIV Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) Seimo dalyvius ir svečius.

Savo sveikinime parlamento vadovė pabrėžė, kad jai ypač malonu pasveikinti tiek daug pasaulio lietuvių atstovų, susirinkusių į Lietuvą spręsti svarbiausių ir aktualiausių bendruomenių ir tautos klausimų. I. Degutienė atkreipė dėmesį, kad šį kartą gana didelė delegacija atvyko ir iš kaimyninės Rusijos.

"Dažnai minėdami išeiviją galvojame tik apie gyvenančius Vakaruose. Tačiau matydami tokią gausią delegaciją iš Rusijos mintimis grįžtame į laikus, kai daug lietuvių buvo priversti emigruoti į Vakarus, tačiau taip pat labai daug mūsų žmonių buvo taip pat prievarta išvežti į Rytus, į Sibirą. Sveikinu Jus, išlikusius ir tęsiančius bei puoselėjančius Jūsų tėvų ir senelių brangintas tradicijas", - sakė I. Degutienė.

Politikės nuomone, PLB nuo pat įsikūrimo padarė itin daug Lietuvai svarbių ir reikšmingų darbų.

"Mums, gyvenusiems okupuotoje ir Atgimimo metų Lietuvoje, Jūsų pagalba ir balsas buvo labai reikalingi, jie buvo tarsi balzamas širdžiai. Tuomet nesiskirstėme į "mes" ir "jūs", nes visi buvome "mes". Ir šiandien privalome sugrąžinti šią nuostatą į tarpusavio bendravimą: esame tik "mes" - pasaulio lietuviai, kad ir kur begyventume", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pažymėjo tikinti, kad bendras darbas sudarys sąlygas po pasaulį pasklidusiems lietuviams grįžti į tėvynę.

"Tvirtai tikiu, kad Lietuva šio mūsų bendro darbo dėka tvirtai atsistos ant kojų, o nemaža dalis šiandien išvykusių svetur grįš į Lietuvą. Taip pat noriu Jums visiems ir kiekvienam asmeniškai padėkoti. Padėkoti, kad Pasaulio lietuvių bendruomenė ne tik kritikuoja esamą padėtį ar negeroves, bet ir siūlo konstruktyvius sprendimus, aiškiai reiškia tvirtą poziciją ir teikia galimus vienų ar kitų problemų sprendimus", - kalbėjo I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė palinkėjo PLB į savo veiklą įtraukti kuo daugiau jaunimo ir padėkojo kadenciją baigiančiai ilgametei bendruomenės valdybos pirmininkei Reginai Narušienei už darbą Lietuvai.

PLB Seimas yra šaukiamas kas treji metai, tai vienas svarbiausių įvykių bendruomenės veikloje. PLB Seimas sprendžia visus PLB reikalus, renka PLB valdybą, Kontrolės komisiją ir Garbės teismą.

PLB Seime dalyvaus Organizacijos valdybos nariai, kraštų lietuvių bendruomenių ir jaunimo sąjungų pirmininkai, Lietuvos bendruomenių atstovai.

Apie 190 lietuvių net iš trijų dešimčių pasaulio valstybių spręs lietuvių bendruomenių ir aktualius Lietuvos - išeivijos santykių klausimus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder