Įstatymo pataisomis siekiama mažinti alkoholio ir tabako vartojimą

Įstatymo pataisomis siekiama mažinti alkoholio ir tabako vartojimą

Seimo narys Kęstutis Daukšys siūlo 5 procentus akcizo pajamų, gautų už apdorotą tabaką ir alkoholinius gėrimus, skirti socialinei reklamai ir nerūkymo propagavimui per visuomenės informavimo priemones, taip pat reklamai, skatinančiai socialinės aplinkos be alkoholio kūrimą.

Tai numatančias Tabako kontrolės ir Alkoholio kontrolės įstatymų pataisas jis įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Pasak K. Daukšio, pataisomis siekiama mažinti tabako vartojimą visuomenėje ne griežtu reklamos draudimu, o visuomenės švietimu, t. y. skirti lėšų reklamai, kuri propaguotų nerūkymą.

"Priėmus įstatymo projektą visuomenė bus skatinama nerūkyti, bus didinamas visuomenės informuotumas apie tabako gaminių vartojimo daromą žalą žmonių sveikatai, taip pat socialinę ir ekonominę žalą valstybei", - sako K. Daukšys.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų tikslas - mažinti alkoholio vartojimą visuomenėje ne griežtu reklamos ar alkoholio prekybos draudimu, o visuomenės švietimu, t. y. skirti lėšų reklamai, kuri skatintų kurti socialinę aplinką be alkoholio.

K. Daukšio teigimu, priėmus siūlomą projektą visuomenė bus skatinama sąmoningai nevartoti alkoholio, informuojama apie alkoholio vartojimo neigiamas pasekmes, jo daromą žalą.

Galiojantis Tabako kontrolės įstatymas numato, kad vienas iš valstybės tabako kontrolės politikos principų yra remti socialinę reklamą, nerūkymo propagavimą per visuomenės informavimo priemones, didinti visuomenės informuotumą apie tabako gaminių daromą žalą.

Alkoholio kontrolės įstatymas irgi numato, kad vienas iš valstybės alkoholio kontrolės politikos principų yra skatinti socialinės aplinkos be alkoholio kūrimą.

"Tačiau, nepaisant tokių įstatymų nuostatų, minėto pobūdžio reklamai lėšų numatyta nėra", - sako pataisų iniciatorius K. Daukšys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder