Įvardijo, kurių paplūdimių smėlis švariausias

Įvardijo, kurių paplūdimių smėlis švariausias

Paplūdimiai Lietuvos pajūryje valomi kasdien, o švariausias smėlis yra Smiltynėje, LRT RADIJO laidai „Sveikata“ sako biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki. „Švariausias smėlis Smiltynėje, nes ten mažiausias srautas žmonių. Be to, smėlį plauna ir jūra. Švarūs ir Girulių, Antrosios Melnragės, Karklės paplūdimiai – čia irgi baltas smėlis“, – teigia jis.

Taip pat, pabrėžia A. Siakki, Klaipėdos paplūdimiuose užtenka ir tualetų bei vandens fontanėlių, tik žmonės nori, kad viskas būtų pašonėje: „Jiems sunku paeiti 50 ar 100 metrų. Bet prie kiekvieno žmogaus tualeto nepastatysi. Be to, beveik visuose paplūdimiuose [...] yra fontanėliai, kur galima nusiplauti rankas, ir dušai. Taigi didelių problemų nematau, paprasčiausiai žmonės aptingę.“

Didžiausios traumos – nuo stiklo šukių

Paplūdimiuose poilsiaudami ne tik kaitinamės saulėje – kai kas gulasi tiesiog ant smėlio, o vaikai mėgsta žaisti su smėliu. Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas A. Siakki sako, kad švariausias yra Smiltynės smėlis.

„Švariausias smėlis Smiltynėje, nes ten mažiausias srautas žmonių. Be to, smėlį plauna ir jūra. Švarūs ir Girulių, Antrosios Melnragės, Karklės paplūdimiai – čia irgi baltas smėlis. Šiaip visi paplūdimiai švarūs, nes ir audrų būna, todėl smėlis plaunamas, skalaujamas“, – teigia jis.

Paplūdimiai mūsų pajūryje valomi kasdien, o tuos darbus atliekantys žmonės žeria priekaištus dėl paliktų maisto pakuočių, apelsinų ar bananų žievių. Kuo gausiau lankomas paplūdimys, tuo šiukšlių daugiau.

Pasak A. Siakki, kuo didesnis srautas žmonių, tuo daugiau šiukšlių paliekama. Pavyzdžiui, taip yra Pirmosios Melnragės paplūdimyje Klaipėdoje. Nors, pastebi jis, žmonės tampa vis kultūringesni ir šiukšles meta į šiukšlių dėžes.

„Visi paplūdimiai Klaipėdos mieste valomi rankiniu būdu, o šiukšlės išvežamos su technika. Švaros darbuotojų padaliniai yra ir Smiltynėje, ir Melnragėje, ir Giruliuose. Žinoma, kai dienos karštos ir poilsiautojų antplūdis daug didesnis, darbo padaugėja – valyti pradedama 5 valandą ryto, kol žmonių nėra. Klaipėdos paplūdimius valo 12 žmonių. Be to, ir darbo biržos mums atsiunčia darbuotojų – tada padeda dar 10 žmonių.“

Didžiausias traumas paplūdimiuose poilsiautojams padaro stiklo šukės. O A. Siakki stebisi, kaip žmonės apskritai gali daužyti butelius ten, kur patys guli ir vaikšto.

Tualetų ir dušų pakanka 

„Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojo teigimu, tualetų ir nusiprausti skirto vandens paplūdimiuose taip pat yra, tik kartais tingima paėjėti ir jų paieškoti.

„Visi nori, kad tualetas būtų už dviejų metrų, ir jiems sunku paeiti 50 ar 100 metrų. Bet prie kiekvieno žmogaus tualeto nepastatysi. Be to, beveik visuose paplūdimiuose (pavyzdžiui, Smiltynės, Melnragės, Antrosios Melnragės) yra fontanėliai, kur galima nusiplauti rankas, ir dušai. Taigi didelių problemų nematau, paprasčiausiai žmonės aptingę ir sako, kad toli eiti“, – pabrėžia A. Siakki.

Į paplūdimį atsivedami naminiai gyvūnai laikomi ligų platintojais. Nors šeimininkai rūpinasi gyvūnų sveikata, tačiau juk visokių pasitaiko. O, pašnekovo nuomone, per karščius gyvūnai paplūdimyje labai kenčia.

„Paplūdimiuose draudžiama vedžioti naminius gyvūnus – visur iškabinti ženklai. Todėl inspektoriai rengia reidus ir baudžia tuos, kurie atsiveda savo augintinius, – primena A. Siakki. – Be to, žmonės, per karščius prie jūros einantys su savo augintiniais, nepagalvoja, kad dėl karšto oro ir karšto smėlio gyvūnai kenčia.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder