Kiekvienas Kurklių miestelio gyventojas dovanų gavo po trispalvę

Kiekvienas Kurklių miestelio gyventojas dovanų gavo po trispalvę

Anykščių rajono Kurklių miestelio gyventojai Vasario 16-osios proga gavo dovanų po trispalvę. Idėjos autoriai tikisi, kad Nepriklausomybės akto signataro Stepono Kairio gimtinėje per visas šventes prie kiekvieno namo plevėsuos vėliavos.

Kurkliuose Vasario 16-osios šventę kuria visas miestelis, pradedant seniūnija, mokykla, kultūros centru, parapijos klebonu, miestelio bendruomene, vietos ūkininkais, baigiant medžiotojų būreliais, Šaulių sąjungos atstovais, krašto apsaugos savanoriais, verslininkais.

Šiemet pagrindinis šventės akcentas – eisena su 95 vėliavomis per visą miestelį iki paminklo apylinkės partizanams. Čia vėliavos pašventintos, o vėliau išdalytos miestelio gyventojams.

„Neseniai įsikraustėme į naujus namus, dabar turėsime vėliavą“, – džiaugėsi Kurklių gyventojas Darius Sabalys.

„Mes gyvename daugiabutyje, tai reikės prisitaisyti, kur ją pakabinti“, – sakė Kurkliuose gyvenanti Sandra Tursienė.

Idėja pasiūti ir išdalyti trispalves Kurklių gyventojams kilo tėviškėnui istorikui doktorantui Norbertui Černiauskui. Jis užsispyręs pasiekti, kad Kurkliuose prie kiekvieno namo per visas šventes plevėsuotų vėliavos, nes iš čia kilę daug valstybei nusipelniusių žmonių. Tarp jų – signataras Steponas Kairys, vienas iš Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto teksto autorių. Pats tekstas nelegaliai buvo išspausdintas Martyno Kuktos, taip pat gimusio Kurklių apylinkėse, spaustuvėje Vilniuje, Totorių gatvėje.

„Jo spaustuvėje buvo išspausdintas tas aktas ir paleistas į pasaulį. Po 30 metų veikė partizanas Juozas Šibaila, kuris vienas buvo pagrindinių autorių 1949 metų partizanų Vasario 16-osios deklaracijoje. Daug sutapimų, reikia būtinai tai išnaudoti. S. Kairys – Vasario 16-osios pradininkas, pagrindinis autorius paties dokumento. Tai išskirtinė vieta, išskirtiniai žmonės“, – kalbėjo idėjos autorius N. Černiauskas.

Surinkti 5 tūkst. litų trispalvėms pasiūti padėjo Kurklių pagrindinės mokyklos pedagogai.

„Sunkiausia buvo surasti rėmėjų, bet kada mes papasakojome apie idėją pagerbti Lietuvos valstybingumą ir pagerbti S. Kairį, žmonės suprato ir mielai aukojo“, – pasakojo Kurklių Stepono Kairio pagrindinės mokyklos direktorė Jūratė Kašinskienė.

Pirmiausia vėliavos išdalytos mokinių tėvams, o neturintiems jų miestelio gyventojams bus atneštos į namus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder