Kultūros ministerija pagrįstai uždraudė Adolfui Večerskiui dalyvauti konkurse

Kultūros ministerija pagrįstai uždraudė Adolfui Večerskiui dalyvauti konkurse

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) penktadienį atmetė Adolfo Večerskio skundą Kultūros ministerijai dėl konkurso Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) generalinio direktoriaus pareigoms eiti rezultatų panaikinimo kaip nepagrįstą.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per keturiolika dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

A. Večerskis prašė teismo pripažinti 2010 m. spalio 26 d. įvykusio konkurso Lietuvos nacionalinio dramos teatro generalinio direktoriaus pareigoms eiti rezultatus neteisėtais ir juos panaikinti. Pareiškėjo teigimu, konkursas buvo surengtas pažeidžiant procedūras: jis iš anksto nei žodžiu, nei raštu nebuvo informuotas, jog jo pateikti dokumentai neatitinka kvalifikacinių reikalavimų ir jam neleidžiama dalyvauti konkurse. Apie tai, kad jam neleidžiama dalyvauti konkurse, jis buvo informuotas tik konkurso dieną ir tokiu būdu buvo neteisėtai pašalintas iš konkurso.

A. Večerskis mano, kad Kultūros ministerija, neleisdama dalyvauti konkurse, pažeidė dar 2004 metais kultūros ministro įsakymu patvirtinto Konkursų nacionalinių, valstybės ir savivaldybių teatrų ir koncertinių įstaigų vadovams tvarkos aprašo nuostatas bei jo teisėtus lūkesčius.

Pasak Kultūros ministerijos, praėjusių metų kovo 17 dieną Vyriausiosios tarnybinės etikos sprendimu A. Večerskis buvo pripažintas pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, todėl turėjo įvertinti ir pažeidimų nustatymu asmeniui sukeliamas pasekmes - įstatyme įtvirtintus ribojimus ir draudimus. Pareiškėjo lūkesčiai laimėjus konkursą eiti Lietuvos nacionalinio dramos teatro generalinio direktoriaus pareigas yra apriboti teisėtomis, įstatyme numatytomis priemonėmis, todėl A. Večerskio turėtas pagrįstas lūkestis dalyvauti konkurse, anot atsakovo, atspindi jo piktnaudžiavimą savo teisėmis.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, priėjo išvadą, kad Kultūros ministerija, laikydamasi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų, pagrįstai uždraudė A. Večerskiui dalyvauti konkurse Lietuvos nacionalinio dramos teatro generalinio direktoriaus pareigoms eiti.

Teismo posėdžio išvakarėse Kultūros ministerija paskelbė vidaus audito LNDT rezultatus. Nustatyta, kad buvo nepaisyta kai kurių teisės aktuose įtvirtintų reikalavimų ir sudarytos sąlygos nemokamai naudotis dalimi patalpų, todėl teatrui nuo 2006 metų padaryta žala siekia apie 111 tūkst. litų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder