Kurio seimūno prašmatnesnė mašina?

Kurio seimūno prašmatnesnė mašina?

Seimo Etikos ir procedūrų komisija paskelbė, kur parlamentarai per pirmąjį ketvirtį išleido daugiau nei 790 tūkst. mokesčių mokėtojų litų, skirtų parlamentinei veiklai. Didžioji pinigų dalis išleista seimūnų automobiliams: jų nuomai, eksploatacijai, draudimui ir pan. Tačiau, pasirodo, niekas net nekontroliuoja, ar politikai tikrai nuomojasi mašinas, o gal tai tik deklaruoja ir pinigus įsideda į kišenę.

Niekas nieko nežino

Bandyti sužinoti, kokį automobilį nuomojasi koks parlamentaras ir ar tai nėra išperkamoji nuoma, - bergždžias dalykas. Pasirodo, tokios informacijos net nėra.

„Nežinau tikrai, tikrai. Reikia kiekvieno Seimo nario atskirai klausti. Kai Seimo nariai deklaruoja išlaidas, nenurodo nei automobilio markės, nei nieko. Nebent Etikos ir procedūrų komisija tokią informaciją turi“, - „Respublikai“ sakė Seimo kancleris Jonas Milerius.

Minėtos komisijos pirmininkas Valentinas Stundys gynėsi, kad komisija renka informaciją tik apie parlamentarų išlaidas, tačiau ne apie jų nuomojamų automobilių markes, ir pasiūlė kreiptis į Seimo Finansų departamento Piniginių lėšų apskaitos ir atsiskaitymo poskyrį. Jo vedėja Alė Klovaitė sakė, kad vienintelis žmogus, galbūt ką nors žinantis, yra poskyrio darbuotoja Irena Astrauskaitė, tiesiogiai dirbanti techninį darbą su parlamentarų pateiktais čekiais. Tačiau ir pastaroji nieko nežinojo. Anot jos, niekas net nematė parlamentarų nuomos sutarčių.

„Sutartis turi kiekvienas Seimo narys. Tačiau visada yra rizika, kad Etikos ir procedūrų komisija paprašys jas pateikti“, - vienintelį saugiklį, kaip išvengti, kad parlamentarai nuomą tik deklaruoja, o iš tikrųjų pinigus įsideda į kišenę, nurodė I.Astrauskaitė.

Mėgsta prabangą

Sprendžiant iš komisijos pateiktos informacijos apie lėšų parlamentinei veiklai išleidimą per pirmąjį šių metų ketvirtį, seimūnai tiesiog lenktyniauja, kuris prašmatnesnį automobilį išsinuomos. Štai Manto Adomėno, Valentino Bukausko, Sergejaus Dmitrijevo, Onos Valiukevičiūtės ir net retai Lietuvoje būnančio Emanuelio Zingerio mašinų nuomai išleidome po daugiau nei 5 tūkst. litų, Vytauto Kamblevičiaus - net daugiau nei 6 tūkst. litų.

Dvejopi standartai

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Jonas Guzavičius stebisi, kodėl verslas Valstybinei mokesčių inspekcijai privalo deklaruoti kiekvieną išleistą ir gautą centą, o Seimo nariai gali prisidengti paslapties skraiste. Anot jo, taip politikai visuomenei rodo itin blogą pavyzdį.

„Kiekvienas turėtų viešai deklaruoti, kokį automobilį nuomoja. Išskyrus nebent Valstybės saugumo departamentą, gal dar prezidentę, premjerą.

O dėl finansinių dalykų neturi būti jokių paslapčių. Asmeninių automobilių deklaruoti nereikia, tačiau tuos, kurie nuomojami už mokesčių mokėtojų pinigus, - būtinai. Juk įmonės viską deklaruoja: kur pirko, už kiek, kiek degalų pirko ir panašiai. Kodėl to negalėtų daryti ir Seimas?“ - stebėjosi J. Guzavičius.

Seimo narių transporto išlaidos, padengtos mokesčių mokėtojų 2013 m. I ketvirtyje (litais)

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder