Lietuvą draugiška šalimi laiko daugiau amerikiečių nei Latviją ir Estiją

Lietuvą draugiška šalimi laiko daugiau amerikiečių nei Latviją ir Estiją

Lietuvą draugiška šalimi laiko daugiau amerikiečių nei Latviją ir Estiją, rodo rinkos tyrimų bendrovės „YouGov“ atlikta apklausa.

Apžvalgininkų teigimu, Lietuva yra kiek geriau žinoma Jungtinėse Valstijose nei kitos Baltijos šalys dėl imigrantų bendruomenės ir sporto pasiekimų.

Lietuvą kaip draugišką šalį įvertino 32 proc. amerikiečių, o 10 proc. JAV gyventojų pavadino šalį sąjungininke. Kaip nedraugišką Lietuvą įvardijo 7 proc. apklausos dalyvių, kaip priešę – 2 proc. respondentų. Dar 50 proc. apklaustųjų nurodė nesantys dėl to tikri.

Dar daugiau amerikiečių nebuvo tikri ir dėl Latvijos (60 proc.) bei Estijos (58 proc.). Sąjungininke Latviją pavadino 7 proc. apklaustųjų, o draugiška šalimi ją įvardijo 24 proc. respondentų. Prieše Latviją vadino 2 proc. apklaustų gyventojų, dar 7 proc. ją pavadino nedraugiška šalimi.

Apklausos duomenimis, Estiją sąjungininke laiko 10 proc. amerikiečių, o draugiška šalimi – 24 procentai. Kaip priešę ją nurodė 3 proc. respondentų, kaip nedraugišką – 5 proc. apklaustųjų.

Pasak filosofo Kęstučio Girniaus, dauguma amerikiečių dėl Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių santykio su JAV nėra tikri dėl to, kad paprasčiausiai nežino Baltijos šalių.

Jo teigimu, likę amerikiečiai geriausiai Lietuvą vertina dėl lietuvių diasporos.

„Pirma, Lietuva gavo puikią reklamą Sąjūdžio laikais. Ji buvo ta šalis, kuri labiausiai kovojo, ir JAV spauda apie tai daug rašė. Kitas dalykas, Amerikoje yra gerokai daugiau lietuvių kilmės žmonių nei latvių ir estų. Ir čia yra grynai spėlionė, bet daugiau lietuvių yra krepšininkų“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas.

Iš apklausos duomenų matyti, kad kur kas geriau amerikiečiai vertina Lenkiją. Sąjungininke ją laiko 24 proc. JAV gyventojų, 45 proc. – draugiška šalimi. Kaip priešę Lenkiją įvardijo 1 proc. gyventojų, nedraugiška šalimi ją pavadino 5 proc. amerikiečių. Dėl jos santykio su Jungtinėmis Valstijomis nebuvo tikri 26 proc. amerikiečių.

„Pirma, dydis, vis dėlto tai didesnė šalis. Antra vertus, lenkų Amerikoje tikrai yra daug. (...) Lenkai irgi buvo kaip pavyzdys – ta Rytų Europos šalis, kuri kiečiausiai kovoja už nepriklausomybę. Ir nereikia užmiršti popiežiaus Jono Pauliaus II vaidmens, be abejo“, – sakė K.Girnius.

Amerikiečių apklausą internetu bendrovė „YouGov“ atliko sausio 28 - vasario 1 dienomis. Iš viso internetu buvo apklausti 7150 pilnamečiai amerikiečiai.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder