Lietuva ruošiasi būti įtakinga regiono lydere

Lietuva ruošiasi būti įtakinga regiono lydere

Tarptautiniai santykiai

Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis teigia, kad Lietuva ir toliau išliks aktyvi užsienio politikoje bei ruošiasi būti įtakinga, aktyvia regiono lydere

Neseniai Klaipėdoje viešėjęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis "Vakarų ekspresui" davė išskirtinį interviu, kuriame išdėstė savo mintis apie tolimesnę Lietuvos užsienio politikos koncepciją, šios politikos savarankiškumą bei Lietuvos ir Rusijos santykius mūsų šaliai tapus NATO nare.

Gerbiamas ministre, iki Lietuvai tampant Europos Sąjungos (ES) ir NATO nare, šalies užsienio politikos prioritetai buvo aiškūs. Kaip dabar atrodys Lietuvos užsienio politikos koncepcija?

 

- Lietuva užsienio politikoje ir toliau išliks aktyvi. Mes esame labai įdomioje vietoje. Jei žiūrėsime per šiaurės-pietų ašį, tai esame tarp Skandinavijos ir Rytų Europos. Kitu atžvilgiu Lietuva yra tarp Rytų ir Vakarų - už trisdešimt kilometrų nuo Vilniaus jau yra rytinė ES siena. Taip pat mes esame sandūroje tarp laisvai pasiekiamos 450 milijonų vartotojų rinkos ir moderniausių Vakarų technologijų bei tarp Rytuose esančių žaliavų ir energijos išteklių. Taikaus ir normalaus ekonominės plėtros periode tai yra labai gera ir unikali vieta, kurią būtinai reikia išnaudoti.

Taip pat mes puikiai žinome savo Rytų partnerių kalbą - turime 50 metų patyrimą. Kaip aš sakau, esame kalėjimo kameros bendrai - vienas kitą puikiai pažįstam. Rytuose formuoti saugią aplinką, rinkos ekonomiką, demokratiją, perteikti savo patirtį yra milžiniškas darbas, kurį Lietuva gali sėkmingai atlikti. Lietuva ruošiasi būti įtakinga, aktyvia regiono lydere. Tai pasiekti galima bendradarbiaujant su kitais didesniais partneriais - skandinavais, Lenkija, Vokietija. Vykdant bendrą Europos saugumo politiką, ruošiant sprendimus mes būsime labai aktyvūs.

Tačiau tai nereiškia, kad mes nedalyvausim ir sprendžiant kitus užsienio politikos klausimus, kurie sprendžiami ES. Ar tai būtų kalbama apie Artimuosius Rytus, Šiaurės Afriką, Iraką, Lotynų Ameriką, ar Aziją.

Kiek po gegužės 1-osios begalima kalbėti apie savarankišką Lietuvos užsienio politiką? Kur yra ta riba, ties kuria prasideda ES ir baigiasi Lietuvos užsienio politika?

- Šiuo klausimu turėčiau skaityti mažiausiai dviejų valandų trukmės paskaitą. ES politika yra mūsų politika, nes mes esame šios sąjungos nariai. Jeigu mes matome savo interesą, kuris skiriasi nuo kitų ES valstybių, tada jau turime ginti Sąjungos poziciją.

Rusija iki paskutinės akimirkos, kuomet Lietuva tapo NATO nare, aršiai priešinosi šiam Aljanso ir Lietuvos žingsniui. NATO skyrus Baltijos šalims oro erdvės apsaugą taip pat buvo sulaukta Rusijos pasipriešinimo. Kokie šiandien yra Lietuvos ir Rusijos santykiai?

- Mūsų santykiai yra labai geri. Normaliai suorganizavome Rusijos piliečių tranzitą į Kaliningrado sritį per Lietuvos teritoriją (Rusija pripažįsta, kad šis tranzitas yra puikus ir funkcionuoja nepriekaištingai), Lietuvai dalyvaujant ES susitarė su Rusija dėl prekių tranzito į Kaliningradą, Lietuvos ir Rusijos tarpusavio prekyba auga, nepaisant to, kad Rusija turi specifinį požiūrį į Lietuvos narystę NATO.

Tiems Rusijos politikams, kurie nori normaliai, lygiateisiškai bendrauti su Lietuva visi keliai yra atviri. Tie, kurie vedini imperinių tendencijų norėjo čia išlaikyti pilką zoną, didinti savo įtaką, po mūsų įstojimo į Europos Sąjungą ir NATO, vėliau ar anksčiau nusivils. Aš manau, kad Rusija yra pragmatiška, pasiruošusi bendradarbiauti. Be bendradarbiavimo su Rusija nei Lietuvai, nei ES nebus lengva normaliai vystytis.

Ar nepasitvirtino baimė, kad NATO ir Rusijos bendradarbiavimo Taryboje Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims gali būti skirtas antraeilis vaidmuo?

- Kaip ir kiekviena NATO valstybė esame lygiaverčiai Rusijos partneriai. Tuoj po Lietuvos vėliavos pakėlimo prie NATO būstinės pirmas mano susitikimas buvo su Aljanso šalių užsienio reikalų ministrais, o paskui jau kalbėjau NATO ir Rusijos Taryboje. Mano kalba buvo apie tai, kad Rusija neturėtų suktis uždarame rate - 50 metų ji kalbėjo, kad NATO yra agresorius ir žmonės tuo įtikėjo. Dabar politikai, norėdami laimėti rinkimus, vėl kalba, kad NATO yra agresorius ir tas užburtas ratas toliau sukasi. NATO yra gynybinė karinė-politinė organizacija, kuri 50 metų garantavo saugumą ir niekur jokio karo nesukėlė.

Ačiū už pokalbį.

Martynas VAINORIUS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder