Lietuvos kariuomenės dienos renginių kulminacija - iškilminga karių rikiuotė ir paradas Vilniuje

Lietuvos kariuomenės dienos renginių kulminacija - iškilminga karių rikiuotė ir paradas Vilniuje

Lapkričio 23-iąją minint 95-ąsias atkurtos Lietuvos kariuomenės metines, Vilniuje, Katedros aikštėje, vyko iškilminga karių rikiuotė, taip pat karių ir karinės technikos paradas Gedimino prospektu iki Nepriklausomybės aikštės. Iškilmingas renginys Vilniuje tapo Lietuvos kariuomenės dienos proga šalies miestuose vykusių renginių kulminacija.

Iškilmingoje rikiuotėje ir parade Vilniuje dalyvavo apie 500 Lietuvos karių, atstovaujančių visoms kariuomenės rūšims. Vilniečiai ir miesto svečiai galėjo stebėti ir karinės technikos paradą Gedimino prospektu. Su Lietuvos kariais renginyje taip pat dalyvavo ir JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vėliavų grupė. Kartu su atkurtos Lietuvos kariuomenės 95-mečio renginiais šiemet minimos Lietuvos kariuomenės ir JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos bendradarbiavimo 20-osioms metinės.

Iškilmingos rikiuotės Katedros aikštėje metu tylos minute buvo pagerbti Latvijoje šią savaitę įvykusios tragedijos aukos, taip pat tragiškai žuvę atkurtos Lietuvos kariuomenės kariai.

Ceremonijos metu už nuopelnus mūsų krašto apsaugai Prezidentė Dalia Grybauskaitė ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžiumi apdovanojo Latvijos kariuomenės vadą generolą leitenantą Raimondą Graubę.

Su švente karius sveikino Prezidentė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, renginį stebėjo šalies vadovybė, užsienio šalių ambasadoriai, gynybos atašė, JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos, krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė, vilniečiai ir miesto svečiai.

Penktadienį, minint Kariuomenės dieną Vilniuje, Gedimino prospekte, ant pastato, pažymėto 9-uoju numeriu, buvo atidengta paminklinė lenta, menanti tai, jog jame 1918 m. lapkričio 23 d. tuometinis Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas ir pirmasis krašto apsaugos ministras Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą Nr. 1, kuriuo buvo pradėtos formuoti šalies reguliariosios pajėgos. Ši data - lapkričio 23 d. - yra laikoma oficialia Lietuvos kariuomenės atkūrimo diena.

Šiandien Lietuvos kariuomenėje tarnauja apie 15 tūkst. karių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder