LNK "Kelias į žvaigždes" klimpsta į autorių teisių skandalą

Eteris

Dėl realybės šou "Kelias į žvaigždes" dalyvių perdainuotų populiarių užsienio atlikėjų hitų televizijai LNK gali tekti atsakyti teisme.




Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) neetatinis ekspertas, klaipėdietis Valdas Bytautas identifikavo 43 "Kelyje į žvaigždes" perdainuotas dainas ir nustatė, kas yra tikrieji jų autoriai.


LATGA-A Muzikos kūrinių skyriaus vedėjos Veronikos Perminienės teigimu, didžioji dalis šių dainių teisių turėtojų jau yra informuota, jog buvo pažeistos jų autorių neturtinės teisės. Esą dabar belieka laukti, kokia bus jų reakcija.


"Prognozuoti sunku. Vieni gali tiesiog nusispjauti ir numoti ranka, kiti gali labai užpykti, kad dainos buvo perdarytos negavus jokio leidimo ir gali kreiptis į teismą", - svarstė V. Perminienė.


Žinia, norint panaudoti ar perdaryti kokį nors kūrinį, reikia gauti jo teisių turėtojo leidimą. Nors LNK tikina, kad tokius leidimus turi, LATGA-A duomenimis, susitarta tik su vienos dainos - šou dalyvio Mino atliekamos "Be meilės mirt galiu" (originali daina "Die For You") - autorių teisių sergėtojais.


Nenurodė tikrųjų autorių


Klaipėdietis V. Bytautas dar rugsėjo pradžioje LATGA-A užsakymu pradėjo identifikuoti realybės šou "Kelias į žvaigždes" (KĮŽ) dalyvių perdainuotas užsienio autorių dainas.


Jo teigimu, KĮŽ rengėjai vengė nurodyti daugumos kūrinių tikruosius autorius ir įvardijo juos kaip nežinomus arba tiesiog nurodė visai kitas pavardes. Pavyzdžiui, prie Vudžio ir Mino atliktos dainos "Palaiminki, fortūna" nurodoma, jog tai Michailo Bojarskio daina "Piesnia muškietiorov". Tačiau, pasak V. Bytauto, jis buvo tik šios dainos atlikėjas, o tikrieji šios dainos autoriai - Maksimas Dunaevskis ir Jurijus Riašencevas.


V. Bytautas tikino specialiai žiūrėjęs kone visas realybės šou laidas ir praktiškai nepastebėjęs, kad nors vienos dainos atlikimo metu ekrane būtų paskelbtas tikrasis jos autorius.


Apsivogė ar suklydo?


Pasak V. Bytauto, KĮŽ dainų kompaktinių diskų leidėjų teiginiai, neva į rinkinius sudėtos tik tos dainos, kurių originalių versijų autoriai oficialiai tvirtino sutinkantys, kad perdarytos jų kūrinių versijos būtų išleistos, ne visiškai atitinka tikrovę.


"Nesuprantu, kaip galima gauti autoriaus leidimą, jeigu, pavyzdžiui, dainos "Blogoms mergaitėms viskas" muzikos autorius kompaktinio disko buklete nurodomas kaip nežinomas. Tuo tarpu šis kūrinys - gerai Prancūzijoje žinomas šlageris, atliekamas dainininko Žiuljeno Klerko. Originalus dainos pavadinimas - "Ce n'est rien", - "Vakarų ekspresui" pasakojo V. Bytautas.


Panašiai pasielgta ir su žinomo italų kompozitoriaus bei atlikėjo Salvatore Cutugno daina "Il tempo se na va". Lietuviška šios dainos versija - "O tam saulėtam pajūrį". Antrajame KĮŽ albume nurodyta, kad jos autorius - neva taip pat nežinomas.


"Kitas įrašas kompaktiniame diske - apskritai beprecedentis, kurį drąsiai galima pavadinti plagiatu ar tiesiog vagyste. Kalbu apie Rūlės atliekamą dainą "Pažiūrėk į mane, pupita". Tai neabejotinai prancūzų atlikėjo Manu Chao dainos "Papito" perdainuota lietuviška versija. Tuo tarpu KĮŽ kompaktinio disko buklete nurodoma, kad šios dainos muzikos autorius Lukas Pačkauskas. Na, nebent čia įsivėlė korektūros arba spaudos klaida", - samprotavo V. Bytautas.


Šiuo metu jis bando identifikuoti realybės šou nugalėtojo Andriaus dainą "Gėlių kvartale". V. Bytautas net neabejoja, kad tai perdaryta užsienio autoriaus daina, tačiau kol kas nesuranda originalo.


Ignoravo


LATGA-A praėjusių metų rugsėjo pradžioje išplatino specialų pranešimą visoms Lietuvos televizijoms. Jame sakoma, kad pastaruoju metu gaunama daug pretenzijų iš autorių dėl jų teisių pažeidimo. Pastarieji skundžiasi, kad jų kūrinius transliuojančios televizijos neskelbia autorių pavardžių. Apsiribojama tik informacija apie atlikėją. Neretai jis įvardijamas ir kaip kūrinio autorius.


LATGA-A teigimu, tokiu būdu yra pažeidžiamos autorių neturtinės teisės - autorystės teisė ir teisė į autoriaus vardą.


LATGA-A informavo šalies televizijas, kad pažeistos autorių teisės bus ginamos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo numatyta tvarka ir pareikalavo imtis priemonių, kad būtų išvengta panašaus pobūdžio pažeidimų.


Tačiau, pasak V. Perminienės, LNK akivaizdžiai ignoravo šį pranešimą ir ne kartą užsiminė LATG-A darbuotojams, esą šie kišasi ne į savo reikalus.


"LNK atstovai mums pareiškė, kad mes neginame neturtinių autorių teisių. Tačiau mūsų pareiga - apie neturtinių teisių pažeidimą informuoti kūrinio teisių turėtoją. Jis pats turi nuspręsti, ką daryti. Gali būti, kad kai kurie teisių turėtojai įgalios mus atstovauti teisme jų interesams", - sakė V. Perminienė.


Jos žiniomis, kol kas dar nebuvo nė vieno atvejo, kad užsienio dainų teisių saugotojai bylinėtųsi su Lietuvos atlikėjais - dėl to lietuviai taip drąsiai ir perdarinėja užsienio atlikėjų kūrinius. Tačiau, pasak V. Perminienės, visuomet būna pirmas kartas.


LNK išsisukinėja


LNK televizijos atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius vakar su "Vakarų ekspresu" bendravo nenoriai. Jis dar kartą patikino, esą televizija turi visas teises ir viskas yra suderinta. Tačiau plačiau tai pakomentuoti atsisakė.


Tiesa, vėliau LNK išplatino pranešimą spaudai, tačiau ir jame nepaaiškino, kaip buvo užtikrintos užsienio autorių teisės, ir tik dar kartą patvirtino, esą neturtinės autorių teisės - ne LATGA-A reikalas.


"Visiems originalių dainų autoriams yra išsiųsti pažodiniai jų kūrinių vertimai ir kiekvienas atskirai pareiškia sutinkąs arba ne su tokia jų kūrinio interpretacija", - iš LNK pranešimo taip ir lieka neaišku, ar tie sutikimai yra gauti, ar ne.


Beje, televizija, be kita ko, bando nukreipti dėmesį nuo reikalo esmės tvirtindama, jog už muzikos kūrinius, transliuotus per visus praėjusius metus, ji sumokėjo per milijoną litų ir "neabejoja, jog visus šiuos pinigus LATGA-A teisingai paskirstys naudotų kūrinių autoriams, nepaisant to, ar juos atliko realybės šou "Kelias į žvaigždes" dalyviai, ar kiti atlikėjai", - teigiama pranešime.


Edita UŽKURAITĖ

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder