LSDP palieka valdančiąją koaliciją

LSDP palieka valdančiąją koaliciją

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba šeštadienį balsavo už pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos, kuri po 2016 metų spalio mėnesio Seimo rinkimų buvo sudaryta su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Taryba dauguma balsų (už - 140, prieš - 46, susilaikė 9) už nutarimo projektą balsavo po to, kai dauguma Socialdemokratų partijos skyrių jau pasisakė už šio bendradarbiavimo su „valstiečiais ir žaliaisiais“ nutraukimą.

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas prieš atvirą tarybos balsavimą teigė, kad šeštadienį priimamas sprendimas yra galimybė partijai atsinaujinti.

„Šiandien nėra jokia pabaiga, niekas nemiršta. Šiandien galime gimti stipresnė LSDP, kuri kairiąją politiką matys kaip pagrindą. Tokia kokia yra, partija visuomenei nereikalinga. Tai rodo rinkimų rezultatai, užšalę rinkimų reitingai, tai rodo žmonės“, - kalbėjo G. Paluckas.

Socialdemokratų lyderis įsitikinęs, kad jo vadovaujama partija turėtų likti ištikima kairiosios politikos keliui.

„Mano įsitikinimu, nepaisant, kiek Vyriausybės programoje parašyta gražių dalykų, įgyvendinimas yra esminė problema. Jeigu valdžios tolinimas nuo žmonių yra kairioji politika, tai nėra kairioji politika. LSDP politika keisis, kad taptume partija, kuri reikalinga“, - LSDP perspektyvas prognozavo G. Paluckas.

Rugsėjo 20 d. pasibaigė LSDP skyrių balsavimas dėl koalicijos.

Nuomonę šiuo klausimu išsakė 59 iš 60 partijos skyrių, vienas skyrius sprendimo nepriėmė. Darbo bendroje koalicijoje nemato 44 LSDP skyriai, o toliau dirbti kartu su „valstiečiais ir žaliaisiais“ norėtų 7 skyriai. Persiderėti dėl koalicijos sutarties siekia 8 skyriai.

LSDP tarybą sudaro 235 nariai, bet šeštadienio posėdyje jų dalyvavo mažiau. Iš viso tarybą sudaro: partijos pirmininkas, 195 skyrių atstovai, 10 prezidiumo narių, 15 frakcijos narių, 2 Europos Parlamento nariai, 1 Moterų sąjungos atstovė, 2 buvę LSDP pirmininkai, 4 Kovo 11-osios Akto signatarai, 5 Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos atstovai.

Įtampa tarp LSDP ir LVŽS ypač išaugo priimant Miškų įstatymo pataisas. „Valstiečiai ir žalieji“ susitarė su opoziciniais konservatoriais, kad šie parems urėdijų reformą mainais į lengvatos už šildymą grąžinimą.

Dabartinėje Vyriausybėje dirba trys LSDP deleguoti ministrai: užsienio reikalų ministras Linas Antanas Linkevičius, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

LVŽS frakcija Seime turi 56 narius, opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų - 31 narį, LSDP frakcija - 19 parlamentarų (įskaitant du Darbo partijos narius). Liberalų sąjūdžio - 14, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija - 8, partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija - 7 atstovus, o Mišrią Seimo narių grupę sudaro 5 nariai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder