Mirčiai nurašyti žemaitukai atsigavo neatpažįstamai

Mirčiai nurašyti žemaitukai atsigavo neatpažįstamai

Penki ant mirties slenksčio stovėję ūkininko Algio A. Kaušakio ūkio žemaitukai, patekę į Žirgų globos asociacijos (ŽGA) savanorių rankas, pasikeitė neatpažįstamai. Nuo balandžio mėnesio, kai iš liūdnai pagarsėjusio ūkio Nemenčinės rajone buvo konfiskuota per 100 iš bado išsekusių arklių, silpniausio penketuko fizinė būklė stipriai pagerėjo.

ŽGA savanorių teigimu, žinant, jog dalis šių arklių nepastovėjo ant kojų ir turėjo būti užmigdyti, toks pokytis stebina net ir visko mačiusius arklininkus.

Praėjusį savaitgalį ŽGA globotas žemaitukų penketukas iš savo laikinųjų namų Rūdiškėse Vilniaus rajone buvo išvežtas į valstybinį Sartų žirgyną Zarasų rajone. Atsigavę gyvūnai leis dienas kartu su čia jau pusmetį gyvenančiais 108 konfiskuotais buvusios A. Kaušakio bandos arkliais.

„Silpniausi žirgai iš šio ūkio atiteko mums, kadangi jų dėl išsekimo buvo negalima gabenti į Sartų žirgyną. Daugelis siūlė juos užmigdyti, vienai kumelingai kumelei tokią procedūra ir teko atlikti. Tačiau jos kumeliukas, gimęs tų skaudžių įvykių sūkuryje, išgyveno kartu su kitais mums perduotais arkliais. Smagiausia, kad visas šis mirčiai „nurašytas" arklių penketukas šiandien yra puikios formos. Be to, jie spėjo priprasti prie žmogaus, tad, manau, būsimiems savo šeimininkams suteiks daug džiaugsmo", - sakė ŽGA atstovė Rūta Matukonytė.

Pasak savanorės, mažą stebuklą sukūrė tinkama veterinarinė pagalba ir priežiūra. „Mums labai pagelbėjo ponia Edita iš Rūdiškių, suteikusi vietą šiems nelaimeliams ir padėjusi juos prižiūrėti, veterinarė Austėja, nepagailėjusi savo laiko ir pastangų, taip pat šimtai žmonių, paaukojusių žirgams. Visos surinktos lėšos, o jų buvo 20 tūkst. litų, buvo skirtos tiek šiam šešetukui prižiūrėti, tiek ir kitiems bandos arkliams, atsidūrusiems Sartų žirgyne. Pinigai buvo išleisti arklių gydymui, šėrimui, transportavimui ir priežiūrai", - teigė R. Matukonytė.

Tiesa, pasak savanorės, tolesnė arklių ateitis yra miglota. Kol teismo sprendimas yra apskųstas, laikinai ŽGA globai skirti arkliai, kaip ir kiti valstybės konfiskuoti Algio A. Kaušakio ūkio žemaitukai, negali būti parduoti. Kol kas, ŽGA duomenimis, savininko šie arkliai neturi, o formaliai gyvūnus globoja valstybė.

Balandžio 5 d., Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) konstatavus, kad A. A. Kaušakio ūkyje arkliai laikomi blogomis sąlygomis, buvo organizuota jų gelbėjimo akcija. VMVT specialistai, padedami ŽGA savanorių bei vietos gyventojų, į Sartų žirgyną išgabeno daugiau kaip šimtą žemaitukų veislės arklių. Daugiau kaip dvidešimties gyvūnų išgelbėti nepavyko, jie krito nuo išsekimo, kurį lėmė pašaro ir vandens stoka.

ŽGA - tai vienintelė Lietuvoje pelno nesiekianti organizacija, besirūpinanti žirgų gerove ir edukacija žirgų gerovės klausimais bei teikianti tiesioginę pagalbą žirgams ir arkliams krizinėmis situacijomis. Per šešerius veiklos metus ŽGA išgelbėjo daugiau kaip 50 žirgų/arklių ir surado jiems naujus globėjus, surengė kelias dešimtis seminarų žirgų augintojams ir mylėtojams, 2010 m. Vilniaus rajone buvo atidariusi vienintelę Lietuvoje žirgų prieglaudą.

Apie arklį Kapuciną savanoriai iš pradžių juokais kalbėjo, kad tai turbūt asiliukas. Jis net garsus skleidė kaip asiliukas. Buvo labai baikštus, nepasitikintis žmonėmis. Dabar jis sparčiai auga, keičiasi ir pagaliau darosi panašus į tikrą arklį .

Grikis buvo mažylis, kurį ŽGA skubėjo išvežti, nes baiminosi, kad ta naktis jam galėjo būti paskutinė. Išsekęs, be mamos, liūdnas ir vienišas - tokį jį išvydo savanoriai A.A.Kaušakio ūkyje. Dabar jis tarsi naujai gimęs, yra žaismingas, žvalus, stiprus ir domisi aplinkiniu pasauliu bei žmonėmis.

Kumelė Kakava turėjo būti humaniškai užmigdyta, nes išvežimo dieną pati nepajėgė atsistoti. Tinkama veterinarinė pagalba bei rūpestis ir dabar ji jaučiasi puikiai. O greičiausiai netgi turės kumeliuką bei taps mamyte.

Kumelė Penkė buvo stipriausia iš šešetuko. Mėgdavo pamokyti tuos, kurie peržengia jos teritorijos ribas. Vėliau buvo atskirta nuo kitų, kad neužsikrėstų ligomis bei nestumdytų silpnųjų, kurie tada vos pastovėjo ant kojų. Dabar ji dar labiau sustiprėjusi ir jaučiasi puikiai.

Pirmąją savaitę buvo įnirtingai kovojama dėl kumelės Zabavos, dar vadintos mamyte, gyvybės. Paveikta leptospirozės, ji negalėdavo atsikelti. Todėl ją reikėdavo statyti ant kojų ir stiprinti. Dabar ji - tvirta ir žvali.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder