N. Jelcina prognozuoja Rusijos ir Lietuvos santykiams gerą ateitį

N. Jelcina prognozuoja Rusijos ir Lietuvos santykiams gerą ateitį

Rusijos Federacijos prezidento Boriso Jelcino našlė Naina Jelcina Rusijos ir Lietuvos santykiams prognozuoja gerą ateitį.

"Manau, kad ateitis yra mūsų rankos, ir ji bus tikrai gera", - pirmadienį po susitikimo su Seimo Pirmininke Irena Degutiene žurnalistams sakė N. Jelcina.

Pasak jos, Borisas Jelcinas labai mylėjo Pabaltijį ir Lietuvą. "Tai ne tik žodžiai, tai buvo patvirtinta darbais", - sakė viešnia.

Ji taip pat prisiminė, kaip B. Jelcinas sužinojo apie Sausio 13-osios agresiją Lietuvoje, bandė stabdyti kruviną puolimą ir šiems bandymams nepavykus priėmė sprendimą vykti į Taliną. Pasak B. Jelcino našlės, jis atsispyrė visiems įkalbinėjimams nevykti į Baltijos valstybes ir tuomet sakė: "Ten yra mūsų laisvės žmonės, kurie žūsta. Aš turiu tai sustabdyti".

Lietuvoje viešinti N. Jelcina pažymėjo, kad Rusijos ir Lietuvos tautas visada siejo šilti santykiai.

"Mes kalbėjome apie dabartį, buvo labai geranoriškas pokalbis. Mūsų tautos yra istoriškai susijusios, nors ir buvo kažkokie kataklizmai, bet tauta ir žmonės nekalti dėl nieko. Visa tai darė politikai ir vadovai. Jeigu gyvensime praeitimi, tai nepasitarnaus geros kaimynystės ir žmogiškų geranoriškų santykių sukūrimui. Šito reikia atsisakyti. Rusijoje labai mylima Lietuva ir su didele pagarba vertinama Lietuvos tauta. (...) Nuo to, kokius santykius sukursime, tokie jie ir bus. Todėl patys turime suprasti, ko mes norime, nuo mūsų priklauso mūsų ateitis", - sakė N. Jelcina.

Kalbėdama apie Rusijoje esantį geranorišką nusiteikimą Lietuvos atžvilgiu, viešnia teigė, kad į Lietuvą mielai atvyks turistai, pavyzdžiui, pasigydyti ar pasivaikščioti jūros pakrante.

"Po šios dienos apsilankymo Vilniuje aš tikrai savo šalyje dirbsiu Lietuvai", - sakė N. Jelcina.

Po susitikimo su buvusio Rusijos Federacijos prezidento B. Jelcino našle N. Jelcina Seimo Pirmininkė I. Degutienė teigia, kad Lietuvos ir Rusijos santykius reikia grįsti B. Jelcino įkvėpta dvasia.

"Lietuviai puikiai pažįsta rusų tautą ir žino, kokie nuoširdūs žmonės yra rusai. Manau, kad prie tokio supratimo itin daug prisidėjo ir velionis prezidentas Borisas Jelcinas. Mes nuoširdžiai tikimės, kad Atgimimo laikų ir B. Jelcino įkvėpti santykiai lydės Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimą šiandien ir rytoj. Turime suprasti, kad lietuviai, rusai ir kitos tautos yra vienodai nukentėję nuo nusikalstamų režimų žiaurumo. Ir, tai suprasdami, privalome žengti pirmyn", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkės ir N. Jelcinos susitikime buvo sutarta, kad, sutvarkius Seimo parodų galeriją, Seime būtų galima eksponuoti B. Jelcino 80-mečiui parengtą parodą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį iškilmingos ceremonijos Prezidentūroje metu Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi po mirties apdovanos buvusį Rusijos Federacijos prezidentą B. Jelciną. Valstybinis apdovanojimas bus įteiktas jo našlei N. Jelcinai.

Pirmasis Rusijos vadovas po mirties apdovanotas vienu iš aukščiausiu Lietuvos valstybinių apdovanojimų už asmeninį indėlį įtvirtinant Lietuvos valstybingumą ir nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Rusijos Federacijos tarpvalstybinius santykius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder