Nauji metai – nauji mokesčiai

Nauji metai – nauji mokesčiai

2018-ieji atneš naujienų tiems, kurie dirba legaliai ir moka mokesčius, bet vėl pakoreguos visų mūsų piniginių turinį. Daliai gyventojų prognozuojamos didesnės pajamos, bet jas greit nurėš didesni akcizai ir mokesčių tarifai bei infliacija.

Džiugiausia žinia laukia gyventojų, dirbančių už minimalią mėnesio algą (MMA), nes ji nuo sausio 1 dienos didinama iki 400 eurų.

Be to, nuo buvusių 310 iki 380 eurų kyla neapmokestinamasis pajamų dydis. Minimalias 400 eurų pajamas uždirbsiantis asmuo 15 proc. gyventojų pajamų mokestį mokės tik nuo 20 eurų, taigi jo indėlis į biudžetą bus 3 eurai, o ne 10,5 euro kaip šiemet.

Riboto darbingumo asmenims, priklausomai nuo darbingumo lygio, neapmokestinamasis pajamų dydis kils iki 390 arba 450 eurų.

Mokesčiai – nuo visos MMA

Piniginių tuštėjimą labiau pajus oficialiai mažesnes negu minimali alga pajamas gaunantys piliečiai. Seimas į metų pabaigą nutarė, kad nuo sausio jie mokėtų mokesčius nuo visos minimalios algos – 400 eurų. Taigi, pavyzdžiui, brangių batų parduotuvės pardavėja, kurios oficiali alga nurodoma 200 eurų popieriuje, turėtų tik 64 eurus gauti į rankas – kitus eurus teks atiduoti mokesčiams (9 proc. nuo 400 eurų – privalomajam sveikatos draudimui, nuo 20 eurų – 15 proc. pajamų mokesčiui; o dar 31,18 proc. nuo 400 eurų (124,72 euro) „Sodros“ įmokų už kiekvieną tokią „pusę“ darbo vietos turės mokėti ir darbdavys). Bet metų gale „Sodra“ asmeniui įskaitys visus darbo stažo metus.

Dovanos tėvams

Seimo sprendimu visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų kas mėnesį bus skiriama po 30 eurų. Šis amžius galės būti pailgintas iki 21 metų vaikams, kurie dar mokysis bendrojo lavinimo mokyklose.

Vaikui iki 2 metų bus skiriama ir papildoma 28,5 euro išmoka.

Dar po 15,2 euro išmoka bus skiriama vieną arba du vaikus auginantiems tėvams, kurių pajamos mažesnės negu valstybės nustatytas remiamas dydis 183 eurai asmeniui. Tokios pat papildomos išmokos bus skiriamos ir tėvams, auginantiems tris ir daugiau vaikų, neatsižvelgiant į jų gaunamas pajamų.

Individualių pajamų mokesčio ribos

Nuo sausio nustatyta 20 tūkst. eurų riba, kai individualios veiklos pajamoms bus taikomas 5 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas, o nuo 35 tūkst. eurų – 15 procentų.

Asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimus, gyventojų pajamų mokestį privalės mokėti tada, kai jų metų pajamos sieks 35 tūkst. eurų (vidutiniškai 2917 eurų per mėnesį).

Nekilnojamojo turto mokesčio „laiptai“

Seimas priėmė Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisas ir nustatė fiziniams asmenims nuosavybės teise priklausančių ar jų įsigyjamų nekomercinės paskirties nekilnojamojo turto (gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinių (patalpų), žuvininkystės statinių ir inžinerinių statinių) progresinį apmokestinimą nekilnojamojo turto mokesčiu. Nekilnojamasis turtas iki 220 tūkst. eurų vertės ir toliau bus neapmokestintas.

0,5 proc. tarifas bus taikomas bendros nekilnojamojo turto vertės daliai, viršijančiai 220 tūkst. eurų dydį, tačiau neviršijančiai 300 tūkst. eurų.

1 proc. mokesčio tarifas bus taikomas bendros nekilnojamojo turto vertės daliai, viršijančiai 300 tūkst. eurų dydį, tačiau neviršijančiai 500 tūkst. eurų.

2 proc. mokesčio tarifas bus taikomas bendros nekilnojamojo turto vertės daliai, viršijančiai 500 tūkst. eurų dydį. Numatytos išlygos asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų ir auginantiems neįgalų vaiką.

Naujakurių dėmesiui: nuo 2018 metų sausio 1 dienos visi pradėti statyti pastatai turės atitikti ne žemesnę kaip A+ energinę klasę. Menkai tikėtina, kad butas tokiame naujame pastate kainuos mažiau kaip 200 tūkst. eurų.

Pigesni vaistai, brangesnis tabakas

Kitąmet įvedamas 5 proc. lengvatinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas jau ne tik receptiniams kompensuojamiesiems, bet ir visiems nereceptiniams vaistams.

Daugiau išlaidų turės rūkaliai. Nuo 2018 metų sausio akcizas už kilogramą tabako didinamas nuo 54,16 iki 60,24 euro.

Antrąjį kitų metų ketvirtį akcizas vėl bus didinamas: nuo kovo cigaretėms nustatomas ne mažesnis kaip 96 eurų už 1000 cigarečių akcizo tarifas vietoj dabartinių minimalių 90 eurų, arba 6,7 proc. didesnis. Tai maždaug 12 centų už pakelį, neskaitant prekybos antkainio ir PVM. Iš tikrųjų, matyt, brangimas bus apie 20 centų. Cigarų ir cigarelių akcizas padidės nuo dabartinių 33 eurų iki 37 eurų už kilogramą.

Nuo 2018 metų sausio 1 dienos naikinama akcizų lengvata akmens anglims, koksui ir lignitui (rusvosioms anglims). Šiemet ji dar taikoma tada, kai šis kuras parduodamas gyventojams ir asmenims, turintiems paramos gavėjo statusą.

Nuo akcizų atleidžiamos visos gamtinės dujos (įskaitant biodujas), kurios naudojamos kaip transporto priemonių variklių degalai. Tačiau dujos, naudojamos ne transporto priemonių varikliams, apmokestinamos 26,6 euro už megavatvalandę akcizu.

Dyzelinių degalų akcizas nuo sausio didinamas nuo buvusių 330,17 euro už 1000 kubinių litrų iki 347 eurų, arba 5,1 procento. Aritmetiškai tai 1,7 cento už litrą brangiau, bet reikėtų pridėti ir transportavimo išlaidas, maždaug 3 proc. prekybos maržą bei 21 proc. PVM, todėl degalinėse dyzelino kaina vien dėl akcizo turėtų padidėti bent 4 centais.

Tiek pat, kiek dyzelino, padidėja ir tepalinės alyvos akcizo tarifas.

Pasikeitimai ir žemdirbiams

Žemės ūkio, žvejybos veiklai skirto dyzelino akcizas didinamas daugiau nei dvigubai – nuo 21 iki 56 eurų už 1000 litrų. Finansų ministerija skelbia, kad šio dyzelino litras galėtų pabrangti maždaug 4 centais (aritmetiškai – 3,5 cento už litrą skirtumas), bet realiai manoma, kad žemdirbiams skirtas dyzelinas bus ne mažiau kaip 8 centais už litrą brangesnis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder