Nei liaudies išmintis, nei sinoptikai karštos vasaros nežada

Liepos 10-ąją, Septynių brolių miegančių dieną, Lietuvoje vasariškų orų nelaukiama - sinoptikai prognozuoja lietų. Tad, jei tikėtume liaudies išmintimi, lis dar ir artimiausias septynias savaites.

Orų prognozės

Šią vasarą tapo įprasta, kad renginių po atviru dangumi lankytojams tenka iš anksto pasirūpinti ir skėčiais ar net apsiaustais.
Liaudies išminties žinovams ne tik šis, bet ir daugiau ženklų rodo, kad ši vasara ir toliau bus tokia pat vėsi. Nieko paguodžiančio kol kas negali pasakyti ir sinoptikai.

"Artimiausiu metu didesnio atšilimo nesulauksime", - mūsų dienraščiui teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus viršininkė Vida Ralienė. Ji pridūrė, kad kol kas orai išlieka tokie pat, kaip ir birželį. O šis mėnuo, žinia, nebuvo itin vasariškas.

"Jei ir bus gražesnė diena, tai tik ketvirtadienį", - apie šiandienos orus sakė V. Ralienė.

iandien Lietuvoje iš tiesų prognozuojami šilti ir be lietaus orai. Klaipėdoje temperatūra sušils iki 20-22 laipsnių, stiprūs vėjai taip pat kuriam laikui pasitrauks. Tačiau jau kitą dieną oras subjurs, savaitgalį daug kur Lietuvoje prognozuojami lietūs, perkūnija.

V. Ralienė nesiryžta spėti, koks bus liepos vidurys ar likęs vasaros laikas - prognozes sinoptikai sudaro daugiausiai savaitei.

Liaudies išmintis, pasak mokslų daktarės Audronės Galvonaitės, taip pat neduoda vilties, kad ši vasara bus karšta.

"Iš visko matyti, kad vasara bus vėsesnė - artimesnė tipiškai lietuviškai vasarai. O lietuviškos vasaros nėra jau tokios šiltos", - sako A. Galvonaitė.

Ji pridūrė neseniai girdėjusi kukuojant gegutę: "Jei po Joninių gegutė kukuoja, sakoma, metai bus netikę. Ir pati išgirdusi susinervinau", - šypsojosi A. Galvonaitė.

Tačiau, anot mokslų daktarės, nereikėtų pamiršti, kad ir liaudies išmintis klysta. Tad garantuoti, kad vasara bus būtent tokia, anot A. Galvonaitės, niekas negali. "Įvairūs pokyčiai, pramonė, gamtos tarša daro savo ir tas liaudies išminties prognozes iškraipo", - pastebi pašnekovė.

Štai pernai, primena A. Galvonaitė, Septynių miegančių brolių dieną lijo, tačiau po to Lietuvą užklupo dideli karščiai. Panašiai buvo ir užpernai. "Taip dažnai būna, kad per Septynis miegančius brolius lyja, o po to prasideda galinga sausra", - šiek tiek vilties pasiilgusiems gero oro vis dėlto suteikia A. Galvonaitė.

Giedrė PETKEVIČIŪTĖ

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder