Nustatant MMA galės dalyvauti ir Seimas

Nustatant MMA galės dalyvauti ir Seimas

Jeigu iki einamųjų metų birželio 1 d. Vyriausybė Trišalės tarybos teikimu nenustatys minimaliojo valandinio atlygio ir minimaliosios mėnesinės algos (MMA) arba Trišalė taryba nepateiks pasiūlymo keisti minimalųjį valandinį atlygį ir MMA, tai ateinančių finansinių metų minimaliojo valandinio atlygio ir minimaliosios mėnesinės algos dydį nustatys ir tvirtins Seimas iki Seimo pavasario sesijos pabaigos.

Tai ketvirtadienį įteisino Seimas, priėmęs Darbo kodekso pataisas, už kurias balsavo 76 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 20 parlamentarų.

Nustatant minimalų valandinį atlygį ir MMA Seimas turės atsižvelgti "į praėjusių metų vidutinę metinę infliaciją (skaičiuojant nacionalinį vartotojų kainų indeksą) ir kitų vidutinio darbo užmokesčio viešajame ir privačiame sektoriuje dydžiui ir kitimui poveikį turinčių veiksnių įtaką".

Premjeras Andrius Kubilius kritiškai vertino kodekso pataisas, nes mato didelį pavojų, kad jos sugriaus Trišalės tarybos veiklą ir paskatins visus eiti į Seimą ir čia ieškoti pritarimo.

"Pats čia sukurtas mechanizmas, mano manymu, pavers Trišalės tarybos darbą praktiškai nebeįmanomą, nes susitarimo niekas neieškos, visi manys, kad reikia eiti į Seimą ir čia rasti geresnį sprendimą", - sakė A. Kubilius.

Tuo tarpu TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma mano, kad premjeras per daug dramatiškai įvertino Darbo kodekso pataisas, nes jomis "šiems metams jokių "dovanėlių", jokių didesnių minimalių algų nėra nustatoma".

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūno Andriaus Burbos vertinimu, Seimo priimtą Darbo kodekso pataisą dėl MMA nustatymo galima vadinti daline pergale. Tačiau norint, kad MMA iki 1000 litų padidėtų jau nuo 2013 metų sausio, jo nuomone, prie šio klausimo Seimas privalės grįžti rudens sesijoje.

"Iki pavasario sesijos pabaigos buvo būtina pateikti ne tik tokią galimybę numatančią pataisą, bet ir įregistruoti siūlymus, kiek turi padidėti minimalioji alga. Šiandien akivaizdu, kad iki sesijos pabaigos likus dviem dienoms to nebus spėta padaryti, todėl Seimas prie šio klausimo būtinai turi grįžti rudens sesijos pabaigoje, kitaip MMA didės ne nuo 2013 metų pradžios, o tik nuo 2014 metų", - sakė LiCS frakcijos seniūnas.

Šiuo metu Darbo kodekse yra įtvirtinta, kad Vyriausybė Trišalės tarybos teikimu nustato minimalųjį valandinį atlygį ir minimaliąją mėnesinę algą. Atskiroms ūkio šakoms, regionams ar darbuotojų grupėms Vyriausybė Trišalės tarybos teikimu gali nustatyti skirtingus minimaliojo valandinio atlygio ir minimaliosios mėnesinės algos dydžius.

Kaip ELTA jau skelbė, Vyriausybė nutarė MMA nuo rugpjūčio 1-osios didinti iki 850 litų, nors Trišalėje taryboje sutarimo dėl to nepasiekta.

Profsąjungos MMA iki 900 litų siūlė kelti jau nuo liepos, tuo tarpu Vyriausybė pasisakė už laipsnišką MMA didinimą dviem etapais - iki 850 litų nuo liepos 1 dienos ir iki 900 litų nuo 2013 m. sausio 1 d.

MMA didinimui pakanka Vyriausybės nutarimo.

Pastarąjį kartą minimali alga 100 litų buvo padidinta 2008-aisiais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder