Pagerbiamas nužudytojo prokuroro Gintauto Sereikos atminimas

Pagerbiamas nužudytojo prokuroro Gintauto Sereikos atminimas

Panevėžio apygardos prokurorai pagarbiai prisimena sausio 25-ąją dėl tarnybos nužudytą kolegą Gintautą Sereiką - pirmąjį nepriklausomos Lietuvos Respublikos prokurorą, prieš 14 metų kritusį kovoje su organizuotu nusikalstamumu.

Penktadienį 18 val. Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčioje G. Sereikos atminimui pagerbti bus aukojamos Šv. Mišios.

Kiekvienais metais šią atmintiną dieną baltais gvazdikais su lauro šakele papuošiama memorialinė lenta ant Panevėžio apygardos prokuratūros pastato Respublikos gatvėje.

Dėl tarnybos nužudytą kolegą prokurorai prisimena kasdieninėje veikloje, laisvalaikio ar sporto renginiuose, apie Panevėžio apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus pirmojo vyriausiojo prokuroro veiklą pasakoja bendraudami su jaunimu ir visuomene, teisinių žinių konkursuose moksleiviai rungtyniauja dėl diplomo G. Sereikai atminti.

Su organizuotu nusikalstamumu kovojusio ir žuvusio prokuroro atminimą gerbia ne tik Lietuvos, bet ir kitų valstybių kolegos. Tarptautinė prokurorų asociacija G. Sereiką apdovanojo ypatingu pagarbos ženklu - specialiuoju pasižymėjimo sertifikatu. Už nuopelnus Lietuvai jis po mirties apdovanotas Vyčio kryžiaus ordinu.

Su G. Sereikos artimaisiais penktadienį susitiko ir generalinis prokuroras Darius Valys.

"Nusikaltėliai paleisdami šūvius į prokurorą turėjo tikslą įbauginti teisėsaugos pareigūnus ir išvengti atsakomybės, tačiau įvyko priešingai - įvykis suvienijo pareigūnus, nusikaltimas buvo išaiškintas. Dar daugiau - šiandien, kaip ir praėjusius 14 metų, mus gaubia Gintauto drąsos ir ryžto aura. Būtent už šias vertybes prokuroras paaukojo savo gyvybę", - sakė D. Valys.

G. Sereika prokuratūros sistemoje dirbo nuo 1991 m., dar studijuodamas teisę Vilniaus universitete. 1995 m. G. Sereika tapo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroru.

1999 m. sausio 25 d. vakarą prie namų grįžusio prokuroro jau laukė žudikas. Po kelių šūvių G. Sereika mirė vietoje. Tyrimo metu įtarimai, kad nužudymas buvo susijęs su prokuroro darbu, pasitvirtino. Tuo metu jo vadovaujamas skyrius tyrė garsiausius Panevėžyje įvykdytus nusikaltimus.

Nužudymo bylą tyrusi Generalinės prokuratūros ir Panevėžio apygardos prokurorų grupė nustatė nužudymą organizavusius ir įvykdžiusius nusikaltėlius. Vienas jų, davęs nurodymą nušauti prokurorą, nusižudė Lukiškėse, kitas buvo nuteistas 11 metų laisvės atėmimo bausme.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder